Skip to main content

Ко ће одговарати што полицијска возила користе летње гуме у зимским условима?


Синдикат српске полиције даје пуну подршку колегама полицајцима и ватрогасцима-спасиоцима који се у овако лошим метеролошким условима надљудским снагама са лошом техничком опремом боре да помогну грађанима за време снежног невремена које је задесило Србију.
Синдикату спрпске полиције изузетно је значајна изјава премијера и министра Унутрашњих послова, Ивице Дачића „да ће бити смењени сви они који не раде свој посао“ а тиче се чишћења снега на путевима Србије.
С обзиром да је премијер Србије и министар Унутрашњих послова, очекујемо од њега да смени у МУП све надлежне који су одговорни за чињеницу да 90% службених аутомобила у Министарства унутрашњих послова, у овим условима, мимо закона, користе летње пнеуматике, док службена возила немају обавезну додатну опрему (прва помоћ, троугао, ланци за снег, средство за вучу возила и др.).

Ових дана долази до парадоксалне ситуације да возила полиције или ватрогасаца-спасиоца у оваквим временским условима користе летње гуме. Таква возила не могу да прођу кроз не очишћене коловозе,  заглављују се или слећу са коловоза. Доказ за то су и фотографије које се могу видети на интеренту, где полицијска возила служе за подсмех.
Технички неисправна возила (без обавезне опреме и неисправним ротационим светлима), са летњим пнеуматицима представљају проблем по личну безбедност возача – полицијских службеника. На тај начин, угрожена је и безбедност грађана који очекују помоћ од полиције или ватрогасаца-спасиоца.
У овом случају, не смемо да занемаримо чињеницу и да је Законом о безбедности саобраћаја на путевима, прописано да у зимским условима сва возила морају користити зимске пнеуматике, а по потреби и ланце.
Морамо истаћи да постоје проблем где нека руководећа лица у полицијским управама врше притисак на полицајце да кажњавају грађане, а сами возе технички неисправна возила, без обавезне опреме и зимских пнеуматика, тако да долазе у вербални сукоб са грађанима који негодују јер су кажњени а виде возило полиције које је технички неисправно.
Такође, морамо истаћи да је Синдикат српске полиције, из Бироа начелника Сектора за ванредне ситуације, пре неколико дана, за пут до Јариња, добио технички неисправан аутомобил са којим је председник СГ Београд и председник ССП могао да настрада и угрози безбедност других лица.
Због свега изнетог, од министра Ивице Дачића захтевамо да одржи дату јавну реч и учини све да се утврди одговорност за лица која су одговорна за набројане пропусте.

Број:  144и/012
Београд, 12.12.2012. год.

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ