Skip to main content

Министре, зашто запошљаваш преко везе?!


Број: 62и /011
Београд, 20.12.2011.год.

Јавност је упозната са племенитим чином Марине Марочанин која је пронашла и власнику вратила торбицу са новцем. Овај гест вредан дивљења требао би да буде основни стандард пристојности и поштења сваког грађанина у нормалном друштву. Епилог овог чина скромности, моралности и поштења претворио се у оно што свакако да није требало а то је  медијско-политичка кампања.
Несумњиво је да Марина има све квалитете високоморалне и поштене особе, односно,  такве особине треба да красе сваког полицајца у Србији, због тога апсолутно подржавамо идеју и настојање да Марина заснује радни однос у МУП, али не на начин како је то министар Дачић презентовао и спровео путем медија.
Заснивање радног односа у Министарству унутрашњих послова регулисано је законом и правилима за пријем у радни однос. Без обзира на високу моралност или поштење кандидата, законска процедура за пријем у радни однос се мора испоштовати до краја, конкурсом и пријемом без протекције. Ако се то не чини, и ако се овакве ствари користе у политичко пропагандној кампањи, онда се сасвим слободно може рећи да се ради о системској корупције високог нивоа и злоупотребе службеног положаја од стране оних који би требало да се залажу за поштовање закона и искорењивање корупције.
Јавно обећање, а касније и испуњење обећања министра Ивице Дачића да ће запослити било које лице из цивилства, по приоритету без расписаног конкурса за пријем у радни однос, или без поштовања законске процедуре пријема у радни однос је друштвено опасно и неодговорно, а јавно експонирање овог случаја изазва гнев и незадовољство других поштених људи којима оваква шанса није пружена. Много је поштених људи који желе посао у МУП али нису имали прилике да нађу новац, или или су га пронашли и вратили без медијског експонирања.
Упућена порука грађанима није смела да гласи: „Добићеш посао у МУП јер си поштена а нама требају поштени људи.“, већ „У МУП раде поштени људи, конкуриши за посао као и сви остали, и биће нам част да се запослиш код нас.“
Неки ће рећи, Дачићев гест и чин је добар за промоцију полиције. Ми сматрамо да није добар, односно одличан је искључиво ако промовишемо корупцију, злоупотребу службеног положаја или изазивамо гнев других људи који нису те среће да преко везе добију посао.
С разлогом намеће се питање,  где је нестала људскост, племенитост  и жеља да се помогне поштеној Марини без медијског експонирања и прикупљања политичких поена?
Синдикат српске полиције залаже се за промовисање правих друштвених вредности и морала али владавином права и поштовањем закона – без дискриминације, злоупотреба и корупције.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ