Skip to main content

V Меморијални турнир „ХЕРОЈИ МОРАВИЧКОГ ОКРУГА“


13.септембар 2024.године

Синдикат српске полиције осећа огромно поштовање према свим нашим херојима који су нас прерано напустили. Као и сваке године, тако и 13.септембра 2024.године, Синдикат српске полиције Регионални центар Чачак одржао је по пети пут Меморијални турнир у СЦ “Младост“, где се окупио велики број познавалаца малог фудбала међу припадницима Министарства унутрашњих послова из свих крајева Србије. Све екипе су у спортској атмосфери уз другарство и колегијалност за памћење сачували успомене на наше трагично настрадале колеге из ПУ Чачак: Александар Савић, Радојка Миловановић, Душка Глигорић, Душка Ђоковић и Цветана Јованов али и на све друге који су своје животе дали бранећи нашу државу.
„Смрт не постоји, људи умиру тек када их сви забораве“, Синдикат српске полиције не заборавља, то је доказао и 13.септембра у Чачку. Да на исти начин размишљају и да дела пожртвовања, храбрости и несебичности припадника тадашњег СУП-а Чачак који су поднели значајну жртву морају остати у сећању поред руководства ССП кога су предводили генерални секретар Дарко Оцокољић и члан Главног одбра ССП Бојан Гогић, показали су својим присуством: начелник ПУ Чачак Драшко Даријевић са сарадницима, председник СЦ „Младост“ Матија Братуљевић и председник ратних војних инвалида и погинулих бораца града Чачак Никола Давидовић.
Након интонирања химне Србије, одавање поште свим херојима и уручења поклона члановима породица погинулих полицајаца, уследила су краћа обраћања присутних.
Присутнима се најпре обратио организатор овог турнира председник Синдикалне групе Чачак Дејан Мајсторовић који је поздрaвио госте и додао да му је част што је по први пут тог дана у Чачку одржати Пети меморијaлни турнир „Хероји моравичког округа“ на знак сећања на страдале колеге на подручју Косова и Метохије и Копненој зони безбедности као и других колега који су своје животе дали за Србију. Мајсторовић је даље истакао да се нада да ће овај догађај постати традиција у Чачку а како се не би изгубило сећање на настрадале колеге који су дали нешто највредније, живот. На крају је пожелео срећу свим фудбалским екипама, да све протекне у жару борбе и границама ферплеја и да најбољи победи.
У свом обраћању генерални секретар Синдиката српске полиције Дарко Оцокољић је истакао да Синдикат српске полиције у знак сећања на оне који су дали живот за Србију организује меморијалне турнире широм Србије и нагласио да сећање на њих не сме да избели.
Оцокољић је наставио да су почели пре пет године у Ивањици а да овим турниром настављају у Чачку одакле су хероји заједно полазили на терен и где су се враћали са терена осим тог последњег пута када су отишли у легенду и вечност, да већина нас, како је рекао, неће ни прићи ономе што су они учинили, зато их не смемо заборавити већ их стално помињати. Смрт не постоји људи умиру онда када их сви забораве, ми их заборавити нећемо, живели сви хероји, живела Србија!“ закључио је Оцокољић.
Начелник Полицијске управе у Чачку Драшко Даријевић се приликом обраћања првенствено захвалио Синдикату српске полиције и додао:“ Основна идеја овог данашње окупљања односно меморијалног турнира је да пошаљемо јасну поруку свим нашим колегама, припадницима Министарства унутрашњих послова, наравно и широј јавности, је да сећање на наше погинуле припаднике никад не сме да избледи да су они увек у нашим мислима као и чланови њихових породица. Нека ово такмичење протекне у фер и спортском духу и фер и коректној атмосфери, најбољи нека победи, сви сте ви данас победници чим сте овде данас са нама. Хвала свима вама што учествујете у овом такмичењу, Полицијска управа ће увек да пружи максималну помоћ оваквом окупљању и хвала још једном Синдикату српске полиције који је ово организовао.“ А потом и званично прогласио турнир отвореним.

Након церемоније отварања у згради Полицијске управе Чачак чланови породица погинулих полицајаца, начелник Полицијске управе Чачак Драшко Даријевић, председник ратних војних инвалида и погинулих бораца града Чачак Никола Давидовић и руководство Синдиката српске полиције на челу са генералним секретаром Дарком Оцокољић положили су венце испред спомен плоче радника СУП Чачак који су погинули бранећи отаџбину.

На овој спортској манифестацији, као што смо већ и најавили, учествовали су познаваоци малог фудбала из свих крајева Србије тако да су се одазвале екипе полицијских службеника овог спорта из: Сремске Митровице, Чајетине, Лесковца, Врњачке Бање, Београда, Ниша, Пожаревца, Краљева, Новог Сада, Шапца, Горњег Милановца, Ивањице и Чачка.

Све је протекло фер и у спортској атмосфери уз другарство и колегијалност за памћење. На теренима колеге се нису штеделе тако да је прво место на овој спортској манифестацији узела СГ ОЖ Краљево, друго СГ Чачак, треће је заузела екипа СГ Горњи Милановац док је на четвртом пласирана екипа Хероји моравичког округа.
Када је у питању спортско понашање које се највише огледало у правичности, самоконтроли, храбрости и упорности на овом турниру заузела је екипа СГ Ивањица – ферплеј.
Међу играчима највише се истакао Филип Гудурић, највише погодака је постигао играч Лука Милиновић а као голман доминирао је Новица Церовић.
Признање за најбољег судију током овог турнира добио је Павле Давидовић за сјајно обављен посао што је на крају и пресудило избору.
Организатор односно РЦ Чачак на челу са председником Дарком Оцокoљић се захвалио свим учесницима са подручја Србије што су се одазвали у част хероја полиције и представницима екипа које су учествовале уручио тим поводом захвалнице.

СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ
Шеф Службе за информисање

Жељко Благојевић