fbpx
Skip to main content

Амандмани ССП на нацрт Закона о полицији


Courtroom detail with a gavel and scales of justice in the backgroundСвима је већ постало јасно да послодавац у сарадњи са репрезентативним синдикатима, Синдикату српске полиције не дозвољава да буде  репрезентативан, ослањајући се на „ставове“ и „мишљења“, а не на законске прописе. Али то нас не може спречити да наставимо са даљим радом,  да износимо њихове грешке и да их исправљамо нудећи адекватна решења,  јер је очигледно да они то сами не могу или не желе.

Последњи пример неодговорног, нестручног и дискриминаторског понашања послодавца је нацрт Закона о полицији. Траљав, двосмислен и пун грешака. Просечан студент права на првој години би могао припремити бољи нацрт Закона, онај који би био у складу са Уставом Р.Србије. У  неколико градова се већ спроводи јавна расправа поводом нацрта Закона о полицији. Синдикат српске полиције активно учествује дајући амандмане, за разлику од осталих синдиката, који ваљда имају преча посла него да се баве Законом о полицији. О јавној расправи и нашем учешћу смо већ писали.

Синдикат српске полиције је на адресу Радне групе за израду нацрта Закона о полицији послао до сада 53 амандмана који се тичу промена  оних чланова који битно утичу на наш рад. Те промене се пре свега односе на поштовање Устава, Закона о раду, Закона о штрајку, Закона о заштити и безбедности на раду, као и људска права која се овим нацртом очигледно крше.

Као што смо навели, нацрт је лоше одрађен и пун је грешака. Тако можемо прочитати да је послодавац у нацрту дефинисао да се „употребом средстава за везивање, по правилу сматра везивање руку  испред или иза леђа“. Како везати руке испред леђа? Или дискриминација руководиоца: „руководиоци немају право на накнаду за прековремени рад“. Тиме се крши Устав и Закон о раду, јер су и руководиоци запослени у МУП-у. Кад смо код тога сматрамо да се Закон о полицији мора примењивати и према осталим запосленима у МУП-у, а не само на полицијске службенике. Такође смо предложили измене које се тичу:  употребе ватреног оружја, права на штрајк припадницима специјалних јединица, повећања додатака на плату(ноћни, прековремени, празнични), исказивање топлог оброка и регреса на платном листићу и њихову имплементацију,  накнаду трошкова путовања, убацили смо чланове за тежу повреду службене дужности како би одређени руководиоци организационих јединица одговорали за ускраћивање права запослених и злостављања на раду (пример дисциплинских поступака, где пол.службеник буде ослобођен, а трошкове сноси МУП) и тд.  Ове и остале амандмане, детаљно и правно дефинисане можете прочитати у документу на крају текста.

Да би ови амандмани поднети од  стране Синдиката српске полиције били усвојени биће потребно уложити доста труда и времена. Чињеница је да послодавац не жели сарадњу са нама, разлог није репрезентативност, већ зато што смо транспаретни и јавно објављујемо сваки покушај да се нешто мимо правила промени, пратимо сваки њихов корак и анализирамо њихове грешке. Не  да бисмо њима нашкодили, већ напротив, ми желимо да помогнемо јер имамо стручне кадрове, који су ове амандмане и поднели. А све у циљу да се запосленима у МУП-у олакша рад, буду заштићени и задовољни послом. Када се то деси вратиће се поверење народа у полицију, смањиће се стопа криминалитета и људи на улицама ће се осећати безбедније.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ