Skip to main content

Бахатост недодирљивих или покушај дисциплиновања. Јуче Глишо, данас Ристо а сутра већ Ти!


Министарство унутрашњих послова мораће да плати трошкове дисциплинског поступка који је покренуло против полицијског службеника Глише Видовића из Ужица.

 Против Глише Видовића, председник Синдиката српске полиције, 26.06.2008.године покренут је дисциплински поступак који се водио пред дисциплинским судом у Ужицу.

 Дисциплински старешина Полицијске управе у Ужицу, самостални полицијски инспектор Тихомир Церовић, по овлашћењу Начелника Полицијске управе у Ужицу, у поступку утврђивања дисциплинске одговорности запосленог Глише Видовић, донео је Закључак о утврђивању трошковника вођења дисциплинског поступка.

 Вођење поступка  је обустављено услед апсолутне застарелости која је наступила у међувремену, а суд је наложио МУП-у да исплати судске и адвокатске трошкове од 64.740 рсд.

Синдикат српске полиције сматра да је дисциплински поступак који је вођен против Глише Видовића био неоснован и да је за циљ имао покушај застрашивања и дисциплиновања с обзиром да се Видовић бави синдикалним радом а то се то није допало претпостављеним официрима МУП.

 Један од драстичних примера самовоље, бахатости и злоупотребе положаја је и случај експресне суспензије полицијског службеника Ристе Кнежевића коме је суспендован због присуствовања у униформи полиције на јавном скупу у Београду који је одржан у циљу очувања територијалног интегритета Србије и против признавања независности самозване државе Косово.

 Против полицијског службеника Ристе Кнежевића надлежни старешина Драгомир Радић, на притисак Стевана Јарића и генерала Младена Курибака, подносе дисциплинску пријаву због сумње на тешку повреду службене дужности,  да се понашао супротно Кодексу полицијске етике, које штети угледу службе или нарушава односе међу запосленима (члан 157. тачка 7. Закона о полицији). И ако знају да за такву оптужбу нема елемената и да ће та оптужба током суђења бити апсолутно одбачена с обзиром да се Кнежевић понашао у складу са Кодексом полицијске етике, да није штетио угледу службе и да није нарушавао међуљудске односе. Међутим, због самовоље полицијског генерала и оних којима смета застава Руске федерације коју је Кнежевић носио, покушали су да га суспензијом дисциплинују.

 Синдикат српске полиције позива колеге које су имале сличне случајеве да то пријаве Синдикату како би се обелоданило колико пара Министарство унутрашњих послова губи због самовоље и бахатости појединих полицијских старешина који на своју руку покрећу дисциплинске пријаве у циљу дисциплиновања оних радника који мисле својом главом и раде у складу са Уставом и Законима Републике Србије.

 Синдикат српске полиције захтева од премијера и министра Ивице Дачића да под хитно врати на посао колегу Ристу Кнежевића како би се избегли непотребни судски трошкови који че на крају пасти на терет пореских обвезника. О овом случају суспензије полицајца обавестићемо и амбасадора Руске Федерације у Србији и замолити га да анимира медије у Русији и покаже грађанима како пролази полицајац у Србији који показује поштовање према  братском народу и застави Руске Федерације.

Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

 Београд, 24.04.2013.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ