Skip to main content

Барајево: Секиром разлупао аутомобил МУП и пуцао на полицију


МУП: „Полицијски службеници Интервентне јединице ПУ за град Београд интервенисали су ноћас у околини Барајева, на позив за помоћ упућен од патроле ПС Барајево, која је изашла на лице места по пријави суграђанке да је Ђ. Р. (1992), наоружан секиром и пиштољем, пуцао у дворишту њихове породичне куће и претио убиством укућанима.
Ђ.Р. je напао полицијску патролу ПС Барајево, на улазу у двориште куће, тако што је више пута ударио секиром у „хаубу“ службеног возила „Фијат Пунто“.


 Полицијски службеници су више пута, са безбедног растојања, излазећи из возила и касније из заклона упозорили Ђ. Р. да одложи оружје, што он није учинио, већ је све време вређао полицајце, упућујући им псовке и погрдне речи. Овакво понашање наставио је и када је стигао Интервентни тим ПУ за град Београд.
Ђ. Р. је кренуо ка полицијским службеницима са упереним пиштољем, настављајући да вређа и прети, оглушујући се о позиве и наређења да спусти оружје.
Полицијски службеници Интервентне јединице су, ради упозорења, у два маха испалили из службених пиштоља пројектиле у ваздух, али је Ђ. Р. и даље вређао, претио и кретао се ка њима са упереним пиштољем. У покушају да одбију напад, један од полицајаца је испаливши хитац сломио ветробранско стакло службеног возила, након чега су се чула два пуцња из правца из кога је ишао наоружани Ђ. Р. На око пет метара од возила иза кога су били полицијски службеници, полицајци М. Ј. и Ј. Ђ. испалили су више пројектила ка наоружаном нападачу, након чега је он повређен пао. На земљи је пронађена секира и пиштољ, који је упућен на вештачење.
Повређеном Ђ. Р. указана је помоћ и он је превезен и збринут у Ургентном центру, где је дежурни лекар констатовао тешке телесне повреде опасне по живот.
Предузете су све мере и радње за утврђивање присуства барута, као и токсиколошка анализа крви повређеног.“

ССП: „Ноћашњи догађај у Барајеву када је Ђ. Р. (1992) наоружан секиром и пиштољем, напао патролу полиције јасан је показатељ да насилници немају обзира према припадницима полиције нити страхују од законских последица за учињена дела.
Блага казнена политика према осумњиченима, чињеница да полицијски службеници изузетно ретко користе ватрено оружје у многоме доприноси великој опуштености насилника када се нађу у ситуацији да полиција поступа и примењује законска овлашћења. У ситуацијама када се нађу на удару закона, осумњичени најчешће размишљају да су изнад закона и да полицајци неће употребити ватрено оружје чак и када им је живот угрожен а због лошег закона који полицији не даје предност у поступању.
У конкретном случају,  патрола из ПС Барајево није успела да самостално савлада Ђ. Р. с обзиром да је лице било агресивно и наоружано а  полицајци без панцира и заштитне опреме. Због тога, помоћ су потражили од Интервентног тима ПУ за град Београд који је задовољавајуће опремљен.
На жалост, у мањим срединама у Полицијским станицама по Србији, патроле немају могућност да у таквим сутуацијама позивају некога у помоћ и препуштени су сами себи када без опреме и панцира улазе у сукобе са наоружаним криминалцима. Доказа за ову тврдњу је и скорашњи случај у Власотинцу када је убијен полицајац на дужности који на себи није имао заштитну опрему.
Догађај у Барајеву, где је окршају са полицијом тешко рањен Ђ. Р. треба да служи за поуку свим насилницима који неозбиљно схватају наоружане представнике закона. Пре свега, да се наређење полицајца са оружјем у руци слуша и да се поступа без поговора, чак и ако се чини да полицајац неће да пуца или да је по среди нека грешка. Треба знати да после употребе ватреног оружја, последице су кобне а грешке се најчешће не могу исправљати!
Често се у јавности истиче да је полицијски посао веома тежак и сложен, то се најбоље види у оваквим ситуацијама када се одлука мора донети у делићу секунде. Полицајац који поступа, води рачуна да у моменту неутралише наоружаног нападача, како би отклонио животну опасност по себе и помогао другима.
Због свега изнетог, апелујемо на грађане да у случајевима када полиција интервенише, пажљиво слушају и поступају по наређењима полиције како би се у будуће избегли овакви и слични догађаји.
Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ