Skip to main content

Безбедност полицијских службеника на подручју КЗБ-а


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
– Шефу кабинета г-дину Вањи Вукић –
ДИРЕКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ
– Директору г-дину Милораду Вељовић –
Поштовани,
Обавештавамо Вас и апелујемо да у што хитнијем року предузмете потребне мере како би се безбедност на раду увећала и заштитио живот наших колега, полицијских службеника на подручју копнене зоне безбедности.
Наиме, сви смо свесни чињенице да је на подручју копнене зоне безбедности угрожена безбедност грађана и полицијаца који обављају редовне активности заштите животне и имовинске сигурности грађана. Последњи пример угожавања сигурности је и оружани напад од стране албанских екстремиста на полицијске службенике, на објекат полицијског одељења Добросин, Полицијске станице Бујановац. Оружани напад се догодио 28.06.2012. године око 04.20 часова и само је један у низу оружаних напада на полицијске службенике који су се догодили у задњих неколико година. У овом нападу је један полицијски службеник рањен у пределу леђа у виду окрзнућа.
Синдикат српске полиције од Вас као одговорних за безбедност полицијских службеника захтева да под хитно обезбедите:

  1. панцир кошуље за редован састав полиције,
  2. да се боље обезбеде (ојачају и блиндирају) објекти у којима полицијски службеници бораве,

У објектима у којима постоје панцири, истима је давно истекао рок употребе и они не могу заштити живот полицајца. Сматрамо да је вреднији живот полицајца него заштитна опрема (панцири) коју треба да обезбедите.
Напомињемо да је чланом 34. Закона о безбедности и здравља на раду регулисано следеће:
Запослени има право да одбије да ради:
1)   ако му прети непосредна опасност по живот и здравље због тога што нису спроведене прописане мере за безбедност и здравље на радном месту на које је одређен, све док се те мере не обезбеде;
Такође напомињемо да је у чланом 80. став 1. Закона о раду регулисано следеће:
– Запослени има право на безбедност и заштиту живота и здравња на раду, у складу са законом.
А  у члану 16. став 1. тачка 2 истог закона регулисанана је обавеза послодавца да запосленом обезбеди услове рада и организује рад ради безбедности и заштите живота и здравља на раду, у складу са законом и другим прописима.
Синдикат српске полиције је у обавези да Вас извести о стању безбедности и условима рада у којима се налазе полицијски службеници, као и други запослени у МУП-у. Још једном апелујемо на Вас да предузмете све што је потребно како би се безбедност радника МУП-а повећала.
С` поштовањем.
Генерални секретар
Лазар Ранитовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ