Skip to main content

Бојкот: ССП неће учествовати на јавној расправи о Нацрту Закона о раду!


Београд, 20. децембар 2013.  Синдикат српске полиције неће учествовати на првој Јавној расправи о Нацрту новог Закона о раду, које се одржава у Новом Саду.

Руководство синдиката српске полиције одлучило је да не учествује у првој јавној расправи о Нацрту новог Закона о раду, које се одржава у Новом Саду.

 Ресорно Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је предвидело да јавна расправа траје од 18. децембра 2013. до 10. јануара 2014. године. И то у време највећих празника, нерадних дана  и слава (Свети Никола, Божић, Свети Стефан, Нова Година, Свети Јован и др.). Зашто баш у време највећих празника? Да ли је ово довољно дуг период да се спроведе квалитетна расправа о оваквом важном питању?

 Наравно да није! Из таквог чина, јасно се види да је посреди обична шарада оних који желе да јавна расправа постоји само као изговор да је грађанима и стручној јавности пружена могућност да на јавној расправи учествују. Међутим, истина је да је веома мало времена да се јавност и стручњаци припреме и дају квалитетне предлоге у циљу доношења доброг кровног закона. Закона од кога би сви радници а и послодавци у Србији имали користи.

 Предлог Закона о раду није рађен транспрентно и у духу социјалног дијалога као основне тековине трипартитног одлучивања.

 Од самих учесника у изради закона, информисани смо да у нацрту који се нуди за јавну расправу – нема чак ни онога што су до сада преговарали и договорили,  јер је и то промењено – све до једнога!

Сада, када је и то изашло на видело, поставља се логично питање, «Шта су синдикати у Србији и ко се тако грубо игра легитимним представницима радника?» Да ли су синдикати партнер у дијалогу или институције које треба да служе за покривање нечијих интереса?

 Синдикат српске полиције не жели да учествује у овој обмани и шаради и постане алиби онима који желе да донесу робовласнички предлог закона и да га озаконе!

 Синдикат српске полиције не жели да даје легитимитет циркусу званом “Социјални дијалог“ са глумцима званим „Радна група за израду Закона о раду“.

 О наредним поступцима и акцијама које ће за циљ имати спречавање доношење робовласничког закона о раду, благовремено ћемо обавештавати јавност.

Шеф службе за информисање
и портпарол ССП
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ