Skip to main content

Да ли је нови штрајк на помолу или репрезентативни синдикати играју синдикално – политичке игре?


strajkДа ли ће ПСС и његов председник одржати јавно дату реч? Хоће ли бити још једног штрајка запослених у МУП?

Када је крајем септембра месеца, са истеком ПКУ за полицијске службенике, Незавнисни синдикат полиције заказао штрајк запослених у МУП, остали синдикати окупљени у Социјално-полицијски фронт сви као један подржали су тај штрајк, позвали своје чланове и активисте да узму активно учешће у њему.

Свима је познато да су активисти и чланови Синдиката српске полиције дали највећи допринос на масовности и развијању штрајка, и да су активисти ССП на терену „изнели“ штрајк док су многобројни активисти НСП-а изненада постали „привремено спречени за рад“, па самим тим и за штрајк. О улогама у штрајку и снази нашег ССП, говори и чињеница да су, након срамне обуставе штрајка (договореној у кафани, и без икаквих опипљивих резултата), искључиво активисти нашег синдиката, као знак одмазде послодавца добијали премештаје у друге организационе јединице.

Једино је ССП и поднео кривичну пријаву против потписника срамне депеше којом је наложено умањење плате колегама у штрајку а под изговором „одсуства из процеса рада“, што нема основа ни у једном закону. На жалост, после неславног краја штрајка брзо је дошло до још неславнијег завршетка „преговора“ о новом Колективном уговору.

Радној групи, сачињеној од представника МУП и оба репрезентативна синдиката (НСП и ПСС). Преговори су били толико „успешни“ да чак није утврђено ни да ли би се тај уговор односио на све запослене или само на полицијске службенике док се увелико спекулише најављеним изменама Закона о унутршањим пословима којом се уводе две категорије запоследних, државни и полицијски службеници.

Независни синдикат полиције се засада не оглашава, својим члановима се не хвали „успесима“ у преговорима. С друге стране, како се може прочитати на званичној презентацији Полицијског синдиката Србије, од 02.12.2014. године завршени су „преговори“ без суштинских преговора ПСС са послодавцем у вези са потписивањем Посебног колетивног уговора.

Руководство ПСС је одбило да разматра Предлог ПКУ, јер је оценило да је исти „без финансијског аспекта у најмању руку неозбиљан и понижавајући“. Јавно се хвалећи и удрајући у груди као је он истински заштитиник радничке класе у МУП, председник ПСС је одлучан да не потпише понуђени ПКУ, док ће ПСС предузимати мере у складу са „програмском политиком и начелима Статута организације, а сходно одлукама надлежних органа синдиката“.

Подсећња ради, једна од одлука надлежних органа ПСС је да ће ступити у штрајк уколико њихови преговори са послодавцем не успеју, односно уколико и после ребаланса буџета не буде испоштовано оно што је министар обећао њиховим представницима.

На то нас подсећа и фејсбук профил „PSS SG Kikinda“ речима: „Али исто тако је и речено да ће полицијски синдикат ући у протесте и штрајк уколико после ребаланса буџета не буде испоштовано оно што је министар рекао“, уз још једно подсећање „Само треба прочитати написано и наравно поштовати Одлуку свог синдиката.“

Иако смо у блиској прошлости били осуђивани управо од стране руководства ПСС-а због тога што нисмо веровали послодавцу на реч, руководство и чланови ССП овим путем желе да подрже јасно изражени став ПСС-а да је штрајк једино преостало правно средство у надгорњавању са послодавцем.

Иако знали да су преговори о потписивању ПКУ само најобичнија фарса као и прича да се разматрања могућности да се полицајцима не умање плате, ССП сматра да је неопходно јединство свих синдиката у Министарству, и репрезентативних и нерепрезентативних у циљу побољшања социјалног положаја свих запослених!

У том циљу ССП је спреман да заборави све клевете, увреде и ниподаштавања која су долазила са разних страна и од разни представници синдиката. С тим у вези, ми желимо да охрабримо руководство ПСС-а у реализовању сопствених одлука, а посебно оних који се тичу ступања у штрајк јер сматрамо да је таква одлука у интересу свих нас, без обзира на „синдикалне дресове“.

Колеге из ПСС-а, имате нашу пуну подршку у организовању најављеног штрајка! Покажите нам да ли стојите иза својих речи и обећања члановима. Будите слободни и позовите све синдикате и овог пута заједно организујте штрајк на законит начин. Верујемо да ће подршка стићи од свих синдиката у МУП.

Докажите да се истински борите за права запослених и да та борба није декларативна и није само на речима!

Служба за информисање

pss1

pss 2


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ