Skip to main content

Да ли је овај начелник на листи „прекобројних“?


Он је шериф у своме граду. Код њега и за њега Закони не важе, он сам одлучује о свему и свачијој судбини. Да ли ће дати сагласност да камиони са дрвима прођу кроз место у којем је он алфа и омега зависи од фактора само њему познатим. У чаршији му се сви подсмехују, уједно га и презиру, али из страха ћуте. Међу запосленима круже приче да је на једном званичном месечном састанку свим присутнима рекао „Пустите те камионе што превозе дрва за огрев и ставите неки динар у џеп, не будите будале“. То говори и чини дисциплински старешина у једној Полицијској управи, начелник Полицијске станице у једном малом граду на југу Србије.

Синдикат српске полиције је у сарадњи са активистима и члановима извршио истраживање начина рада, евентуалне злоупотребе и могућа кривична дела извршена од стране тог начелника. Сва сазнања су послата Сектору унутрашње контроле који су брзо и ефикасно реаговили, спровели истрагу и очекујемо крајње резултате.  Председник ССП Лазар Ранитовић је послао и Иницијативу за покретање дисциплинског поступка против наведеног господина због ускраћивања права запослених.

Злоупотребе и кривична дела за које се господин начелник сумњичи не могу се лако пребројати. Од отварања службених писмена насловљених на Станицу граничне полиције и упознавање са њиховом садржином, спаљивања Извештаја, службених белешки и остале документације, одласка у Сигурну кућу код оштећене Н.Ј где врши притисак да промени исказ и одустане од гоњења, па до у историји полиције најсмешнијег и најбизарнијег догађаја:
Док је један полицијских службеник био на годишњем одмору, тај начелник ПС, мислећи да се он налази на боловању, позива официре полиције полицијске управе да хитно изврше контролу коришћења боловања. (Нећемо поново препричавати исту причу да контролу боловања не могу вршити запослени у МУП, овде ради о нечему другом).
Официри су поступили по пријави и пронашли колегу у својој породичној кући како изводи радове у својој башти. Тада наступа трагикомична ситуација: полицијском службенику се предочава да чини КД јер злоупотребљава боловање, уз препотентно и безобзирно понашање присутног начелника, јунака наше приче. Како би објаснио да је у питању грешка полицијски службеник позива дежурну службу своје станице ради провере распореда рада. По распореду рада се он тог дана водио на годишњем одмору. А тај распоред је потписао, ко други него, наш чувени начелник. Брука и срамота. Због хира овог човека официри полиције су тог дана прешли преко 100 километра, узалудно потрошили времеи нафтне деривате, а уједно и сви обрукали униформу коју носе.
Ово је само делић из истраживања, у којем је прикупљено око 30 страна материјала, где су јасно и прецизно објашњени ови поступци начелника, уз прилоге бројева службених белешки, извештаја, дневника догађаја, сведока, телефонских бројева и слично.

Синдикат српске полиције позвао је Сектор унутрашње контроле, коме је материјал достављен, да истражи све наводе и провери да ли су у складу са Депешом министра унутрашњих послова од дана 25.11.2015. год. прикупљени, обрађени и послати подаци о начелнику.

Такође, искористићемо прилику да Комисији у МУП-у дамо предлог да приликом израда Решења о престанку радног односа, на врху списка буду овакви, високо позиционирани руководиоци у МУП, јер како наш народ каже „риба смрди од главе“.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић