Skip to main content

Да ли се осећате безбедно?


Ужице 22.01.2015. – Председник Синдиката српске полиције, господин Глишо Видовић изражава велику забринутост поводом више изјава господина Саше Јанковића, Заштитника грађана и контраверзне изјаве министра Небојше Стефановића у вези догађаја током прошлогодишње Параде поноса.

Сви државни органи и запослени у њима, као што су Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране, морају да се доследно понашати у складу са позитивним законским прописима Републике Србије а самим тим и поштовати институцију Заштитника права грађана.

Вербални сукоб у медијима између Заштитника грађана и појединих државних званичника и запослених у државним институцијама и службама, може да створи врло негативну слику о земљи која је поштује своје законе и институције и селективно поштује право. Таква негативна слика ће се несумљиво одразити на грађане и пад поверења у институције које управо требају да се баве заштитом грађана и имовинске сигурности.

Изјава заштитника грађана Саше Јанковића да се не осећа безбедно је сасвим разумљива или и оправдана с обзиром да успротивио затвореном државном систему који очито нешто крије.

Активисте Синдиката српске полиције посебно забрињава изјава да се под оперативним обрадама и надзором комуникација налазе и поједини синдикати.

Синдикат српске полиције већ дуже време располаже информацијама које се односе на примењене мере тајног надзора електронских комуникација преме појединим синдикалним активистима, које примењује Министарство унутрашњих послова и Безбедносно информативна агенција, али томе није придаван велики значај.

Мишљења смо да свако ко ради у складу са законима, професионално, часно и поштено нема чега да се плаши нити да стрепи од прислушкивања. Међутим, примена мера тајног електронског праћења и прислушкивања електронских комуникација може да представља вид притиска у циљу застрашивања и спречавања синдикалних права и слобода, али и да укаже на противзаконити рад службених лица ако се мере примењују мимо закона.

Посебно, ако се присетимо и издвојимо више изјава министра Небојше Стефановића када је синдикалне лидере окупљене у Социјално полицијском фронту, путем медија, јавно, представио као претњу по државно уређење и безбедност и дао налог да се испитају „скривене намере“ синдикалаца.

Управо због свега изреченог, апелујем на све државне службенике и функционере да поступају у складу са законима Републике Србије и раде професионално у интересу грађана а да надлежне институције свакоме обезбеде личну и имовинску безбедност, како обичном човеку тако и Заштитнику грађана, уместо што се баве политичко-страначким интересима и скривањем чињеница од општег значаја и интереса за јавност.

С поштовањем,

 Председник
Глишо Видовић

Више на овој теми на:

Šta pokazuju dokumenti MUP-a koje poseduje ombudsman?

N1 istražuje: Ko ugrožava bezbednost Saše Jankovića?

Šabić za N1: Ombudsman mora da ima sve podatke?

Ministar: Socijalno-policijski front preti državi


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ