Skip to main content

ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ


Синдикат српске полиције честита Дан државности  свим својим члановима и суграђанима!

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна датума битна за историју и национални идентитет српског народа. Један од најбитнијих датума у политичком али и културном и историјском календару Србије истовремено је и Дан државности и Дан уставности Србије. Дан државности слављен је до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут. Скупштина Србије 10. јула 2001. године одлучила је да Сретење буде Дан државности.

На данашњи дан 1804. године, предвођени Ђорђем Петровићем – Карађорђем, српски устаници су на Збору у Орашцу одлучили су покрену устанак, касније назван Првим српским устанком. Тај скуп устаника, одржан у Орашцу, показао се почетком обнове српске државности након вишевековног ропства под отоманском влашћу. У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука. Тиме је отпочео процес стварања нововековне српске државе.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав. Био је то први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих уставатог времена.

Овај празник се слави нерадно два дана, 15. и 16. фебруара, те ће сви запослени који буду радили на празник имати увећање зараде у складу са законом о државним и другим празницима.

Служба за информисање ССП