Skip to main content

Делегација ССП у обиласку колега у Прешеву


ДЕЛЕГАЦИЈА ССП У ОБИЛАСКУ ПРИПАДНИКА МУП-а Р СРБИЈЕ РАДНО АНГАЖОВАНИХ НА ПОСЛОВИМА СА МИГРАНТИМА У ПРЕШЕВСКОЈ ДОЛИНИ

Због  учесталог и  увећаног ангажовања припадника МУП-а Републике Србије на пословима са мигрантима у оквиру прихватних центара на подручју Србије, Стручна служба за превентивну здравствену заштиту запослених и родну равноправност Синдиката српске полиције, дана 11.02.2016 године извршила је обилазак локација и објекте у којима бораве припадници МУП-а Р Србије радно ангажовани  на тим пословима у Прешевској и околини. Тим  поводом Синдикат српске полиције оформио је радну делегацију, коју су чинили: шеф стручне службе за превентивну здравствену заштиту запослених и родну равноправност ССП Игор Стојадиновић и члан  ГО ССП Јеринг Андрија, са представником Завода за јавно здравље “Тимок“ из Зајечара, др мед Јелена Цветковић, специјалиста епидемиологије, док су наши домаћини били представник Завода за јавно здравље “Врање“, начелник центра за контролу и превенцију болести, др мед Биљана Поповић спец. епидемиологије, председник СГ Прешево Срђан Стојиљковић и члан ГО СГ Прешево Дејан Тасић.

Током радне посете извршен је обилазак прихватног мигрантског центра у Прешеву, Полицијске станице у Прешеву, транзитног мигранстког пункта у Миратовцу, Станице граничне полиције Рујан и базе Жандармерије у Цакановцима.

Примарни циљ нашег одласка је  био обилазак и директан контакт са нашим радно ангажованим колегиницама и колегама, разговор и констатација евентуалних проблема који се тичу смештајних услова, услова за одржавање личне хигијене и да ли постоје и у којој мери се користе средства за личну заштиту.

У току обиласка мигранстког прихватног центра у Прешеву  затеченим радно ангажованим колегама  из ПУ Зајечар, представници ССП и представник Завода за јавно здравље “Тимок“ поделили су средства за личну заштиту (маске, хигијенске рукавице), као и опште намирнице за свакодневницу  чајеве, кафу и сокове.

Секундарни циљ посете било је организовање радног састанка са представницима Завода за јавно здравље “Врање“, који је одржан у прихватном мигранстком центру у Прешеву са следећим темама:

  1. Услови у којима бораве радно ангажовани припадници МУП-а Р.Србије на подручју Прешевске долине;
  1. Стручне препоруке и подршка Заводу за јавно здравље у Врању од стране Синдиката српске полиције и Завода за јавно здравље “Тимок“, за стварање што квалитетнијих и безбеднијих услова за смештај и боравак припадника МУП-а Р.Србија у току радног ангажовања.

На поменутом састанку уговорено је између представника ССП-а и Завода за јавно здравље “Врање“, што хитније организовање стручне едукације од стране  ЗЗЈЗ “Врање“ за заинтересоване колегинице и колеге из седишта ПУ  Врање, Полицијске станице у Прешеву и остале колегинице и колеге који су се тренутно затекли на радном ангажовању у Прешевској долини,  на тему “превентивна здравствена заштита радно ангажованих припадника МУП-а Р Србије  који су у директном контакту и раду на пословима везаним за мигранте“, анкетирање и отпочињање превентивне вакцинације против “hepatitisa-B“, појачане мере дезинфекције просторија у којима су смештени и бораве полицијски службеници, помоћ у решавању проблема око санитарног чвора и бољег водоснабдевања у Полицијској станици у Прешеву.

Иако су представници послодавца претходног дана од стране делегације ССП на одржаном месечном састанку у кабинету министра обавештени о нашем доласку, нико од представника Управе полиције и ПУ Врање није нас удостојио својим присуством у оквиру обиласка напред поменутих локација и одржаног радног састанка. Тиме је послодавац, по ко знакоји пут, показао апсолутну незаинтересованост за реалне проблеме и живот запослених у отежаним теренским условима.

О извршеном обиласку, затеченом стању на терену, своје стручно мишљење и виђење стања представници ЗЗЈЗ “Тимок“ и ЗЗЈЗ “Врање“, поднеће путем извештаја који ће бити достављен Институту Др Милан Јовановић Батут, МУП-Р Србије и Синдикату српске полиције.

 Шеф стручне службе
Игор Стојадиновић

u presevu (8) u presevu (7) u presevu (4) u presevu (3) u presevu (1)