Skip to main content

Дискриминација: Полицајац синдикалцу забранио улаз у зграду МУП и канцеларију ССП


Синдикат српске полиције подноси кривичну пријаву против одговорних лица у Управу за обезбеђење МУП Србије због незаконитог наређења и одлуке која се односи на ограничење права и слободе кретања странака у објетке МУП који су по неким чудним стандардима „недолично обучени“.

Полицијски служнебик Петар Кунецки, радник Управе за обезбеђење, око 10:20 часова грубо је нарушио основно људско право на слободу кретања колеги Д.Ж. члану Главног одбора Синдиката српске полиције и председнику СГ Београд на тај начин што га је спречио да уђе у зграду МУП-а на Новом Београду, односно у канцеларију Синдиката српске полиције, уз образложење да не може ући јер на себи има црну тренерку.

Кунецки је претио да ће употребити физичку снагу и силу ако се синдикалац у тренерци не удаљи из изграде позивајући се на Уредбу о унутрашњем реду у зградама републичких органа, која иначе прописује облачење запослених у државним органима, али не и облачење странака.

Синдикат српске полиције основано сумња да је таквим поступком полицајца Петра Кунецког грубо   прекршен члан 39. Устава Србије, члан 133 Кривичниог законика који се односи на слободу кретања и основно људско право о слободи кретања, као и да је таквим поступком синдикални активиста тешко дискриминисан јер је спречен у обављању синдикалне функције, односно дискриминисан о односу на то како је био обучен.

Синдикални активиста Д.Ж. упутио се у канцеларију Синдиката како би из ње изнео кабасту опрему намењену реализацији спортских игара где ће учешће у такмишењу узети око 1.000 запослених у МУП.

Истичемо да је уредна и чиста једнобојна тренерица сасвим адекватна одећа када се ради о физичким активностима, ношењу опреме и да нико не може очекивати да током коришћења слободног дана за синдикалне потребе у организацији спортских активности, запосени буду обучени у свечано одело.

Такође, долазимо до парадоксалне ситуације да се ухапшена лица без проблема, у било каквој одећи, могу уводити и боравити у објекте МУП-а и да за њих ово правило не важи. Па да ли то значи да ухапшена лица имају бољи третман од слободних поштених грађана и није ли ово тешка дискриминација?

Од заштитника права грађана Саше Јанковића, очекујемо реакцију на овај догађај и на све друге догађаје са сличном темом јер очито је да се право грађана ускраћује самим тим јер је неко дискриминисан начином и стилом облачења.

Београд, 09.09.2013.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ