Skip to main content

До када ће ПУ Ниш и Нови Сад и бити без начелника?


Синдикат српске полиције осећа дужност и потребу да подсети јавност да Полицијска управа Нови Сад и Полицијска управа Ниш немају начелника више од три године, док је у истом периоду њихово функционисање отежано и обавља се у „в.д. стању“.
Синдикат српске полиције поставља питања:
Због чега две највеће полицијске управе, не рачунајући Београд, дуже од три године немају начелнике, због чега испаштају и грађани и служба? Зашто се ресорно министарство неколико пута до сада оглушило о апеле Синдиката српске полиције, невладиног сектора и јавности да се овај проблем реши? Због чега министар Ивица Дачић није испоштовао више пута јавно изнето обећање да ће Ниш и Нови Сад „ускоро“ добити првог човека полиције?
Такође, без намере, жеље и тенденције да утичемо на кадровску политику, агитујемо и фаворизујемо појединце, морамо истаћи одређене чињенице и затражити одговоре од руководства МУП-а и надлежних инстанци: в.д. начелника ПУ Нови Сад Стеван Крстић у претходне три године успео, према опипљивим и релевантним параметрима, да утиче на осетно побољшање безбедносне ситуације у граду, личним ангажовањем омогући боље опремање полиције и додатно професионализује рад саме службе. Јесу ли ови резултати довољна препорука да се господин Крстић именује за начелника Полицијске управе или је процењено да оно што је он урадио не задовољава критеријуме? И, коначно, замера ли се Крстићу недостатак иницијативе или мањак партијског стажа?
За разлику од Новог Сада, у ПУ Ниш проблеми се гомилају, уместо да се ефикасно решавају.  И даље се питамо зашто нишка Управа нема начелника, зашто се не поставља начелник и зашто се на тај начин гомилају проблеми, не само у Полицијској управи у Нишу међу полицијом него и шире, почев од незадовољства полицајаца и запослених па све до  криминала и стварања криминогених средина тамо где им није било место и где се нису налазиле, па до најприземнијих проблема које треба решавати, а са којима се грађани свакодневно сусрећу?
ССП инсистира да руководство МУП-а и министар Ивица Дачић открију које је то критеријуме и услове потребно испунити да би ове полицијске управе коначно добиле начелника – очекује ли се професионалност, независност и ефикасност у раду, руководи ли се кадровска политика принципом стручности и успешности или се на „мала врата“ инсистира на условима политичке и личне подобности и послушности, противно Уставним, етичким и професионалним одредбама?
Коначно, ССП жели да јавност зна: треба ли МУП-у на челу ПУ Нови Сад и ПУ Ниш квалитетан или послушан кадар, начелник или партијски војник или нити једно од та два и када ће грађани и припадници полиције добити одговор на ово питање?
И на крају, да ли се на овакав начин, небригом,  можемо борити против корупције и криминала?
Број: 125и/012
Београд, 09.10.2012. године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ