Skip to main content

Доказе скупљамо помоћу штапа и канапа


Када су крим техничари у Полицијској управи за град Београд, а верујемо и у већини осталих управа, почетком ове године сецкали индустријске ПВЦ џакове правећи мале кесице за паковање трагова, када су трагове склоне труљењу паковали у папирне кесе добијене у оближњој пекари, док су куповали рукавице по самоуслугама и апотекама, те користили транспарентне лепљиве фолије произведене давне 1996. године, нису били ни свесни колико су у ствари срећни. Јер, имали су барем нешто.

Након алармирања надлежних, од стране Синдиката српске полиције, на фебруарском састанку у Кабинету министра унутрашњих послова, али и јавно на сајту  синдиката, уследила су објашњења представника Сектора за материјално-финансијске послове, господина Веселиновића и господина Бјелице, да је узрок био недостатак финансијских средстава у прошлој години, да је сада све у реду, да ускоро следи вишемилионска набавка и нормализација ситуације, уз даље редовно снабдевање криминалистичке технике основним средствима и материјалом за рад.

Овако је само у теорији и за камере…

Али…

Од фебруара до јула извршена је достава извесне количине брисева за узорковање биолошких трагова и апсолутно ништа друго. Ништа под милим богом. А залихе утањиле…

Форензичари су принуђени да на терену селективно обрађују лице места, да се сналазе како умеју и знају и за то време смешкају пред грађанима глумећи како је све у најбољем реду. Уместо мулажирања прибегава се фотографисању. А и кад некако прикупе неке трагове на лицу места, тад проблем настаје код паковања – нити имају кесице нити омоте предмета. Најобичније коверте А4 формата постале су мисаона именица!

Просто се запитамо да ли је дошло време да сами правимо прахове за физичке методе изазивања латентних трагова папиларних линија, баш као што је некада давно то радио Љубисав Познановић (извињавамо се новим „стручњацима“ који вероватно задивљени својим личним величинама нису имали времена ни да чују за тог човека), који је из шале мешајући пепео цигарете са неким, само њему познатим, додацима, правио прах и демонстрирао његову ефикасност пред широко отвореним очима полазника крим-техничких курсева.

Овако је било у јануару а данас поред сваке од ових 6 ставки стоји одговор – „НЕМА“!

Или је пак време да у свом извештају о форензичком прегледу лица места, техничар наведе шта је све на лицу места могао и требао да уради а није успео због недостатка материјала за рад? Да више не црвени техничар испадајући нестручан и неспособан пред грађанима и колегама.

Можда ће тек након тога поцрвенети неко други?!

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ