Skip to main content

Глишо Видовић: Ко дозвољава бахатост и луксузирање начелника у Министарству?


Куповина двадесет луксузних џипова „мицубиши“ за потребе Сектора за ванредне ситуације предстваља својеврсни скандал и бахато понашање с обзиром да су возила подељена на лично задужење појединим начелницима „од поверења“ који овакве атомобиле себи на могу да приуште у приватној режији. Сумњивим доласком на руководећа места, такви људи себи испуњавају све могуће хирове и лече сопствене фрустрације, уживају у луксузу, не својим радом у привреди већ  преко леђа пореских обвезника.

 Образложење да су возила купљена због потреба доласка старешина на теренске услове у ванредним ситуацијама је неприхватљиво и нетачно. Као што је и нетачна информација да су свих двадесет возила опремљена системима за извлачење у теренским условима.

Истина је да су многи начелници и руководећи кадрови у Сектору за ванредне ситуације данима жељно ишчекивали испоруку луксузних џипова а они који су разумно говорили да је уместо куповине ових скупих теренаца било сврсисходније купити већи број „лада нива“ завршили су на неком другом радном месту, далеко од очију и срца.

Ови скупо купљени теренци не стоје на паркингу или гаражи спремни за ванредне ситуације и одлазак на терен већ их бахати начелници користе на лично задужење, свакодневно их користе за превоз до посла и разне приватне потребе. Бахатост иде до те мере да поједини возачи чекају начелнике испред самих улазних врата Министарства где по изласку начелника, возила одвозе на паркинг место. Та велика господа од покондирених начелника себе представља као недодирљиве богове који само што у хол Министарства не уђу џиповима и таквим понашањем показати своју бахатост, надмоћ и престиж док се смеју свима нама који једва преживљавамо.

Наравно, све ово им се може јер им то овакав накарадни друштвени систем дозвољава. Одговорно тврдимо да у Министарству унутрашњих послова нико никада од руководећег кадра није одговарао за своје пропусте, незаконите радње, или нестручан рад. Једино ко одговара су они на најнижим радним местима и без политичке залеђине. И у овом случају наравно да нико неће одговарати, одговор је већ унапред познат јер „врана врани очи не вади“.

По логици ствари, ревизију ове набавке и оправданост куповине требао би да оцени државни ревизор господин Радослав Сретеновић, међутим од њега се не може очекивати објективан и тачан извештај. Раније контроле и ревизије урађене су траљаво док су неки подаци из ревизије апсолутно нетачни и неистинити. О нашим сазнањима, поткрепљеним материјалним доказима у вези контроле МУП-а још пре годину дана известили смо државног ревизора, по обичају писмени одговор нисмо добили ни после годину дана.

Ово јасно указује да у нашој држави нема доследне примене закона, професионализма и независности институција које ће моћи и имати снаге да се изборе са рак-раном нашег друштва, а то је системска корупција највишег нивоа!

Проблем криминала, корупције и политичког утицаја на полицију и МУП довело је до безизлазне ситуације у којој се данас налазимо, у прилог томе је и све чешће извештавање медија о аферама чеоних људи из Министарства. На жалост, цех плаћају грађани а служба и полицајци свакодневно губе ауторитет, самопоуздање и вољу за радом.

Председник синдиката
Глишо Видовић

Београд, 05.09.2013.год.

 

Купили 20 џипова, а немају за противградне ракете

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије потрошио је 760.000 евра на куповину 20 џипова марке „мицубиши“, иако се начелник овог одељења, Предраг Марић, у више наврата жалио како нема довољно новца за противградне ракете.

Према писању Информера, за тај новац могуће је купити више од 3.000 противградних ракета.

Процедура набавке теренаца започета је 17. маја прошле године, а џипови су Сектору за ванредне ситуације достављени годину дана касније, односно у мају и јуну 2013. године. Реч је о десет „мицубиши пајера“ који су плаћени скоро 50 милиона динара и исто толико „мицубишија Л200“ вредних готово 34 милиона.

Новац за ову набавку обезбеђен је буџетским фондом за ванредне ситуације, који је потпуно одвојен и независан од буџета МУП. Сва возила имају додатну опрему, а занимљиво је да је поступак набавке теренаца био поверљив. Уговор је склопљен са фирмом „Иното плус“, као најповољнијим понуђачем.

„Противградне ракете су велики проблем. Ни прошле године ситуација није била много боља, али је у тренутку покретања набавке било шест ракета по станици, уз обећање да ће се обезбедити додатна средства за њихову набавку. Тај новац, међутим, никада нисмо добили“, каже Марић и додаје да су џипови набављени како би се повећао ниво оперативности сектора.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције оцењује да државни ревизор мора да утврди сврсисходност ове набавке. „Ревизија мора да утврди да ли је било потребније да се овај новац уложи у џипове или у ракете. Не би требало да овакве набавке зависе само од нечије одлуке да се нешто купи, а нешто друго не, већ мора да се види шта је друштвено неопходније. Такође, тајност ове набавке је непотребна“, закључује Василић.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ