Skip to main content

Хоће ли генерал Драгиша Симић дати оставку?


simicПредседник Синдиката српске полиције Глишо Видовић сматра да начелник Управе саобраћајне полиције генерал Драгиша Симић, треба да се повуче са те функције собзиром да је одговоран јер Управа саобраћајне полиције скоро годину дана крши Устав, законе и права грађана Србије.

Синдикат српске полиције, односно председник Регионалног центра Нови Сад саобраћајни полицајац Владимир Џигурски затражио је од Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да спроведе надзор над радом Министарства унутрашњих послова у делу који се односи на примену Закона о заштити података о личности односно аудио видео снимање учесника у саобраћају.

Објашњењем Управе саобраћајне полиције (УСП) о коришћењу АВИ система у контроли саобраћаја наложено је припадницима саобраћајне полиције да не само да крше Закон о заштити података о личности, снимајући конверзацију са грађанима које контролишу, већ и да се службеним возилом крећу иза возила које намеравају да контролишу на раздаљини од 3 до 5 метара, што је небезбедно а што је потврдила и Агенција за безбедност саобраћаја.

Иако у Приручнику за тактику примене полицијских овлашћења пише да се контрола возила врши на начин да је патролно возило на раздаљини од 5 до 7 метара иза контролисаног возила, да Закон о полицији не познаје наведени вид аудио и видео снимања грађана као овлашћење као и да је такав вид обраде и прикупњаља података супротан Уставу и Закону о заштити података о личности, то очигледно није познато како начелнику управе саобраћајне полиције Драгиши Симићу, тако ни „старешинама“ у саобраћајно полицијским испоставама.

Узимајући у обзир да УСП најмање десет месеци крши права грађана Републике Србије и полицајаца и покреће дисциплинске поступке против полицијских службеника који нису поступили по спорном Објашњењу и који су одбили да крше Устав, законе а посебно Закон о заштити података о личности свесни овлашћења прописаних ЗОП неопходно је под хитно разрешити дужности начелника УСП Драгишу Симића у нади да ће будући начелник бити упознат са Уставом Републике Србије, полицијским овлашћењима, полицијском тактиком и Законом о заштити података о личности.

Такође је неопходно поднети дисциплинске поступке против свих „старешина“ који су налагали и наређивали полицијским службеницима да поступају у складу са наведеним Објашњењем иако су били дужни да обавесте непосредно вишег старешину о свакој незаконитости и подносили дисциплинске поступке против полицијских службеника који нису поступали по Објашњењу чиме су извршили повреду права тих службеника.

На околност да ли у овим случајевима има елемената кривичних дела ПРОТИВ СЛУЖБЕНЕ ДУЖНОСТИ изјасниће се месно надлежна Основна јавна тужилаштва која су обавештена о овом догађају.

Синдикат српске полиције се захваљује господину Родољубу Шабићу и служби Повереника на објективном и непристрасном раду и залагању да се урди ова област. Полицијски службеници чланови синдиката нису и не могу бити против добрих идеја и пројеката за смањење саобраћајних незгода, корупције или тортуре али сматрају да све радње морају реализовати на Уставан и законит начин. Полиција мора бити пример свим другим институцијама и грађанима како се ради на законит а не на незаконит начин.

Београд, 25.04.2014. године

Члан Главног одбора
и портпарол ССП
Драган Жебељан

 dopis Poverenika


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ