Синдикат српске полиције упутио је хитан допис директору полиције Милораду Вељовићу, начелнику Управе полиције Младену Курибаку и начелнику Полицијске Управе за град Београд Стевену Бјелићу у вези поступања полицијских службеника приликом пружања асистенције поводом исељења породице Матић.


„Многи медији јуче су приказали видео снимак дешавања приликом асистенције полиције поводом исељења породице ватрогасца-спасиоца Дарка Матића у Београду.
На снимку емитованог на националној телевизији „Б92“ види се поступак полицијског инспектора који је грубо привео жену, затворио је у службено возило „марицу“ и то на очиглед њеног малолетног детета које је остало само на улици.
Из видео снимка се може закључити да је протест грађана био миран и ненасилан а да су полицајци приводили грађане под нејасним околностима без јасног  законског основа.
На видео снимку се виде и неидентификована лица у цивилној одећи, без ознака полиције или службених легитимација како приводе грађане до службеног возила „марице“.
С обзиром да је читав случај изазвао велику пажњу и оправдани гнев јавности, сматрамо да се читав случај мора испитати и уколико постоје пропусти и кршење закона, према одговорним лицима примене одговарајуће мере а јавност обавести о исходу предузетог.
Овакви и слични случајеви, врло негативно утичу на тешко стечени углед и поверење према полицијској професији а старешине и полицајци морају давати пример својим смиреним, мудрим, професионалним и цивилизованим понашањем, чак и када су вербално суочени са оправдано гневним грађанима.
Сматрамо да најмање што се у овом тренутку може учинити је да надлежно лице испред полиције, упути јавно извињење грађанима.“ – наводи се у допису.

Број: 137и/012
Београд, 15.11.2012. године

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

Comments

  1. Па извините се Ви уместо њих. На исто му дође. Ви сте исто полицијски службеници и Ваш колега је то урадио како кажете ”без јасног законског основа”.

    1. Нема потребе да се Синдикат српске полиције извињава грађанима. Надлежна особа из МУП, тачније ПУ за град Београд, Никола Поповац је то учинио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *