Skip to main content

Хоће ли се неко извинити грађанима?


Синдикат српске полиције упутио је хитан допис директору полиције Милораду Вељовићу, начелнику Управе полиције Младену Курибаку и начелнику Полицијске Управе за град Београд Стевену Бјелићу у вези поступања полицијских службеника приликом пружања асистенције поводом исељења породице Матић.

„Многи медији јуче су приказали видео снимак дешавања приликом асистенције полиције поводом исељења породице ватрогасца-спасиоца Дарка Матића у Београду.
На снимку емитованог на националној телевизији „Б92“ види се поступак полицијског инспектора који је грубо привео жену, затворио је у службено возило „марицу“ и то на очиглед њеног малолетног детета које је остало само на улици.
Из видео снимка се може закључити да је протест грађана био миран и ненасилан а да су полицајци приводили грађане под нејасним околностима без јасног  законског основа.
На видео снимку се виде и неидентификована лица у цивилној одећи, без ознака полиције или службених легитимација како приводе грађане до службеног возила „марице“.
С обзиром да је читав случај изазвао велику пажњу и оправдани гнев јавности, сматрамо да се читав случај мора испитати и уколико постоје пропусти и кршење закона, према одговорним лицима примене одговарајуће мере а јавност обавести о исходу предузетог.
Овакви и слични случајеви, врло негативно утичу на тешко стечени углед и поверење према полицијској професији а старешине и полицајци морају давати пример својим смиреним, мудрим, професионалним и цивилизованим понашањем, чак и када су вербално суочени са оправдано гневним грађанима.
Сматрамо да најмање што се у овом тренутку може учинити је да надлежно лице испред полиције, упути јавно извињење грађанима.“ – наводи се у допису.

Број: 137и/012
Београд, 15.11.2012. године

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ