Skip to main content

Истражујемо милионски лоповлук у МУП


Државном секретару Вањи Вукићу,

Дневни лист Информер од 18. априла 2013.године извештавао је набавци система видео надзора за возила саобраћајне полиције. Над наслов чланака је «Истрага милионског лоповлука у МУП 270.000 евра» и наслов «Пљачкају на набавци камера за саобраћајце» – МУП Србије купује нову опрему за снимање и праћење за 180 патролних «фијат пунто» – Комплети набављени по цени од 1.997 евра, иако на тржишту ова опрема кошта од 500 до 600 евра.

Овлашћена лица у Синдикату српске полиције извршила су увид у предметним возилима и коме су запазила да су:

  • Камера марке Avico ACH-2W6000  (Sony 1/3” Color Vertical Double Scan CCD) Корејског произвођача, није наменска за уградњу у возилима;
  • Према спецификацији произвођача камера је тежине 400 грама, фиксирана је вакум држачем за стакло предњег ветробрана, због своје тежине и од стајања пада јер вакум носач попушта, у вожњи ће исто тако представљати проблем и падати.
  • Монитор нама непознате марке је фиксиран правилно и чврсто,  поседује заштиту од сунца за гледаоца. Квалитет слике коју даје је непознат.
  • База за бежични микрофон је добро фиксирана, сам микрофон са одашиљачем је нама непознате марке, визуелно делује јефтино и неквалитетно. У квалитет тона нисмо имали прилике да се уверимо

Због свега изнетог, сматрамо да ова опрема није ненаменска за рад полиције, да је склапана у „домаћој радиности“ из више независних целина, те да је било неопходно, ако се већ то желело да се купе готови проверени системи који користе друге полиције у свету, а што сте могли да виђате на сајмовима „Милпол“ и др.

С тим у вези, молим Вас да Синдикату српске полиције као интересној страни доставите копију комплетног предмета у вези набавке и квалитативног пријема ове опреме. С обзиром да се ради о поверљивој набавци поступаћемо у складу са законом као у случају добијања Систематизације.

С поштовањем,

Председник
Глишо Видовић

ИНФОРМЕР:

Уградили се скоро четири пута
»Опрема за видео-надзор са аудио записом и микрофонским сетом за 180 возила плаћена чак 42.246.360 динара

На опреми за снимање отимајиу чак 270.000 €

МУП Србије набавља опрему за снимање и праћење за 180 нових „фијата пунто“ • Комплети плаћени по 1.997 € иако је реална цена ове опреме између 500 и 600 €! • УКП покреће истрагу!

Неки функционери МУП покушавају да опљачкају чак  270.000 евра приликом набавке опреме за снимање и праћење која ће бити уграђена у 180 нових патролних аутомобила „фијат пунто“, показала је интерна истрага!

Како сазнајемо, куповина комплета за снимање уговорена је по 1.997 евра, а стручњаци тврде да се они на велико могу купити по цени од 500 до 600 евра!? Истрагу овог случаја покренуо је Сектор унутрашње контроле МУП, а предмет ће ускоро преузети Управа криминалистичке полиције!

Према документацији у коју је Информер имао увид, МУП је са компани- јом „Фијат Србија“ склопио уговор о набавци 180 вози- ла са специјализованом опремом у укупној вред- ности од 252.570.001 динара. У уговору се наводи да ће се за „опрему за видео надзор са аудио записом и микрофонским сетом“ платити 42.246.360 динара. Када се та цифра подели са 180 возила и динарска цена прерачуна у евре по курсу који је важио на дан потписивања уговора 24. августа 2012. (117,54), долазимо до цифре од 1.997 евра по „комплету опреме“.

И ништа ту не би био проблем да стручњаци не тврде да је исту ту опрему могуће на велико набавити по цени од 500 до 600 евра!

  •  Они су то платили скоро 2.000 евра по једном возилу, што је најмање 1.500 евра скупље од реалне цене! У овом послу неко хоће да украде чак 270.000 евра! – истиче наш саговорник.

Иначе, спорни уговор је у име МУП Србије потписао помоћник министра Жељко Којић. Он јуче није био доступан за коментар јер је на службеном путу. Информеру јуче нису били доступни подаци о врсти и типу опреме за видео надзор и аудио снимање. Тај податак је, кажу у полицији, проглашен за службену тајну. Ипак, саговорик Информера из самог врха полиције тврди да је „дефинитивно утврђено“ да је разлика у цени бар 1.500 евра!

  • Већ смо све пажљиво проверили и утврдили. Цена на тржишту баш те опреме која је купљена за полицијска кола је највише 600 евра и то ако купујете на мало! Ово је озбиљан покушај пљачке и неко би због овога морао да буде строго кажњен – категоричан је наш саговорник, иначе један од највиших функционера српске полиције.

Према одредбама спорног уговора, новац за ову набавку треба да буде исплаћен у неколико рата закључно са 5. фебруаром 2014. године.

Поштено, али тајно

С друге стране, начелник Управе за заједничке послове МУП Србије Александар Новковић тврди да у овом случају нема никаквих незаконитости. Он, међутим, каже да не може да нам открива никакве податке јер је цео посао „строго поверљив“!?

–  Посао набавке 180 возила за потребе саобраћајне полиције спроведен је потпуно у складу са законом. О детаљима не могу да говорим јер је тај посао означен као поверљив, што је у складу са Уредбом о набавци средстава за посебне намене – каже Новковић, и додаје да је управо МУП Србије инсистирао на томе да се усвоји процедура поверљивих набавки, са унетим антикоруптивним елементима.

ЕКИПА ИНФОРМЕРА


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ