Skip to main content

Извештај са Скупштине ССП одржане 26.06.2013.године


Редовна Скупштина Синдиката српске полиције одржана је у Ужицу 26.06.2013.године у сали за састанке хотела „Златиборска ноћ“. Делегати Скупштине усвојили су Запсник са предходне скупштине, Финансијски извештај за 2012.годину и измене и допуне Статута Синдиката српске полиције.

У уводном обраћању председник Синдиката српске полиције господин Глишо Видовић истакaо је да синдикат сваким даном све више јача и да синдикат броји око 6.700 чланова.

Председник Видовић сматра да су запослени у Министарству препознали велики рад и труд синдикалних активиста ССП, транспарентност у раду, као и јасну и принципијелну политику синдиката у заштити права радника и јасној социјалној политици. Он сматра да су за успешно ширење и развијање синдиката заслужни активисти синдиката који несебичним радом дају свој максимум, а пре свега Органи синдиката, Стручне службе, председници синдикалних група и остали.

Господин Видовић истиче да послодавцу, а и појединим синдикатима не иде у прилог јачање Синдиката спрске полиције, те да пласирањем разних афера покушавају да дискредитују синдикат и његове чланове, на срећу то им не полази за руком јер се то и очекивало тако да је руководство и чланство припремљено и јединствено. Сваки напад на Синдикат српске полиције јасно показује слабост, немоћ, бес и нервозу нападача у јадном покушају да сломи бедеме поверења и јединства који су годинама грађени. Као и до сада, Синдикат српске полиције се неће упуштати у политичке игре и прљавим кампањама одговарати на нападе других синдиката. Као и до сада бавићемо се питањима од интереса за запослене а енергију усмеравати на идентификацију и решавање проблема, због чега и постојимо. Чланови синдиката нам засигурно нису дали поверење да би се препирали  и износили прљав веш против других синдиката, нити од нас очекују да нападамо једни друге, да се бавимо туђим радом или анализирамо њихове мане и недостатке, већ да радимо на општем интересу у стварању добре социјалне политике и за владавину права и правде.

Делегати скупштине су дали пуну подршку на завидним резултатима рада председника Глише Видовића, органима синдиката и стручним службама. Посебно је похваљен рад и разултати рада Службе за информисање а делегати Скупштине су дали пуну подршку Драгану Жебељану који води ту службу.

Делегати Скупштине су дискутовали о актуелној проблематици у Министарству а пре свега о корупцији у врху Министарства, непотизму, енормном трошењу пара из буџета и разним злоупотребама руководиоца. У вези тога одлучено је да:

 1. Синдикат спрске полиције подржи борбу свих чиниоца у земљи и Министарству у борби против криминала и корупције;
 2. Синдикат српске полиције не подржава оне запослене који злоупотребљавају право на наплату путних трошкова и поступају незаконито;
 3. Синдикат српске полиције захтева да се наплата путних трошкова врши у складу са прописима односно да нико од путника не сме бити оштећен;
 4. Дајемо пуну подршку директору полиције г. Милораду Вељовићу у настојању да се путни трошкови смање тако што ће се заинтересованим запосленима омогућити да добију премештај у свој завичај, а у циљу смањења путних трошкова и спајања породице;
 5. Осуђујемо све покушаје дискредитовања јавног обећања директора полиције Милорада Вељовића да ће се изаћи у сусрет захтевима за премештаје, оних који и даље одуговлаче и коче премештаје, односно не дају сагласност за премештаје.
 6. У Министарству се под хитно морају спровести ригорозне мере штедње које се односе на:
 • Максималну редукцију употребе и коришћења службених аутомобила на лично задужење и ненаменско коришћење за превоз до посла;
 • Укинути куповину луксузних аутомобила и џипова за категорију „возила на лично задужење“ за вожњу по граду и превоз до куће;
 • Смањити употребу високо кубикажних возила који су велики потрошачи и користити их искључиво за вожњу по терену или за посебна путовања по земљи и иностранству.
 • Извршити повраћај свих возила и техничких средстава која су дата на коришћење институцијама, фирмама и појединцима који нису радници Министарства (таквим возилима забранити коришћење погонског горива које плаћа МУП);
 • Раскидање уговора о делу за лица која обавају послове који су већ предвићена кроз основну делатност послодавца;
 • Максималну редукцију путовања по земљи и иностранству и злоупотребу права на дневнице;
 • Да се о трошку МУП на путовања не воде новинари како по земљи тако и по иностранству.
 • Максималну штедњу на набавци ексклузивних и скупих телефонских апарата за привилеговане;
 • Максимално смањење телефонских рачуна;
 • Да се престане са организовањем прослава и непотребним ангажовањем људства за обезбеђивање разноразних манифестација.
 • Да се у МУП престане са неконтролисаним примањем кадрова политичком и родбинском линијом и да се слободна радна места попуњавају путем интерних конкурса и стручности.
 • Да се смање трошкови на основу тужби против МУП, односно да руководећа лица или радници које својим несавесним радом доведу МУП до ситуације да изгуби спор због непоштовања закона, немара или намере, одговара за нанету материјалну штету Министарству.

Једногласно је донет став да ако се смањење трошкова у Министарсту односи  искључиво на извршиоце, односно најмање плаћену категорију радника, а функционери и даље безобзирно троше новац пореских обвезника уживајући у луксузу и привилегијама, високим платама, дневницама, возилима на лично задужење, скупим телефонима и ако престане са давањем социјална помоћ запосленима у висини од 10.000,оо динара пошто нам већ није плаћен топли оброк и регрес Синдикат српске полиције ће организовати протесте и штрајк у који ће позвати и остале синдикате односно запослене.

На Скупштини је постигнут договор да се с обзиром да синдикат чине полицијски службеници, у будуће сакупљају, документују и евидентирају сва дешавања која указују на корупцију, непотизам, злоупотребе, кривична дела и ненаменско коришћење средстава и опреме Министарства у приватне или незаконите сврхе. Договорено је и да ће се будно пратити  сумњива запошљавања по основу родбинских, пријатељских и партијских веза, таквим напредовањем и распоређивањем у служби на руководећа места, редовним награђивањем сумњивих радника без оправданих резултата, склапање сумњивих уговора и ненаменско трошење средстава која за циљ имају уживање привилегија пробраних руководиоца.

Генерални секретар ССП
Лазар Ранитовић

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ