Skip to main content

ЈЕДАН МЕТАК, ДВЕ ТРАГЕДИЈЕ, БЕЗБРОЈ ПОТЕНЦИЈАЛНИХ ЖРТAВA


Након догађаја у Тутину када је, након интервенције и употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника на конкретном задатку, дошло до тога да једно лице изгуби живот, подигла се заиста велика прашина, јавност је и даље ускраћена за све појединости самог догађаја али то није сметало неодговорним појединцима да, пре завршетка тужилачке истраге, суде и пресуђују полицајцу који је употребио службено оружје, највероватније у потпуности у складу са прописима. Нажалост, међу тим појединцима су и одређени политичари или, боље речено, политиканти, који овај трагичан догађај користе за личну промоцију.

Посебно су забрињавајући јавни позиви, послати путем друштвених мрежа, на освету, линчовање полицајца али и свирепо убијање чланова његове породице!

Синдикат српске полиције као одговорна организација позива на смиривање страсти свих учесника у овоме. Немојмо дозволити да један трагичан догађај донесе нарушавање тешко стеченог поверења у полицију али и трајно нарушавање међунационалних односа у тој осетљивој средини.

Полицијски службеник је поступао на свом радном месту, да ли је или није употребио оружје у складу са прописима показаће истрага и он ће одговарати у складу са законом ако је погрешио. Но, без обзира на исход истраге, држава је дужна да заштити и њега и чланове његове породице. У отворено изнесеним претњама свакако постоји више кривичних дела. Овде се, нажалост, више уопште не ради само о његовом службеном поступању, овде је реч о претњама и позивању на убиство чланова његове породице из освете, ширењу верске нетрпељивости, угрожавању сигурности…

Држава Србија је дужна да заштити интегритет свог службеника који је радећи за њу можда чак и погрешио али закони морају да важе за све! Устав Србије обавезују на поштовање свачијег права на живот и надлежни морају да предузму све мере у том смислу. Држава која штити животе сведока-сарадника, који су све само не примери узорних грађана, као и чланове њихових породица, тим пре мора да заштити полицијског службеника и његову породицу од јавног линча и черечења. То што је полицајац на дужносто лишио живота друго лице, оправдано или не, никоме не даје за право да прети њему лично и његовој деци!

Председник ССП Лазар Ранитовић је поручио следеће: „Позивамо јавно тужилаштво да ради крајње професионално и у складу са законом, да испита случај интервенције полиције којом приликом је дошло до употребе средстава принуде и да према утврђеном предузме мере – подигне оптужницу или полицајца ослободи сваке сумње! То је њихов посао и у том смислу не желимо ни на кога да утичемо али морамо да нагласимо да је хитно потребно прекинути насталу хистерију и позиве на безакоње и анархију, на убиство тог полицајца, његових старешина и осталих полицијских службеника у том граду.

Полиција у Тутину и целој Рашкој области, баш као и у целој држави Србији, мора наставити да обавља своје послове професионално и да једнако поступа према свима, без обзира на верску припадност њених припадника или грађана према којима предузима службене радње.“

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић