Skip to main content

ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ НА УЛИЦИ НИЈЕ ДОВОЉАН


Ужице, 21.10.2017. године, – Поводом учесталих, све бруталнијих напада на полицијске службенике председник Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић, упутио је допис министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу.

Ма колико статистика показивала смањење броја напада на полицајце, сви смо ми сведоци свакодневних и све бестијалнијих напада. Само у последњих седам дана бележимо нападе на саобраћајце у Прокупљу и Ужицу, свима познат напад на колегиницу у Новом Саду, али и јавности непознат случај напада на колегиницу и на службене просторије на Новом Београду.

Наиме, два нападача су, јурећи за човеком који је стао заштиту недужној девојци, стигли до полицијског одељења у Блоку 45, у ком је несрећно човек покушао да нађе спас. Одгурнувши полицијску службеницу са врата упали су у службене просторије, пребили несрећног човека и побегли са лица места.

У оба случаја, наше колегинице су остале присебне и нису посегле за службеним оружјем, нажалост биле су повређене оне или недужни грађани, али су вероватно срећне што нису на месту колеге из Тутина. Нису употребиле оружје, нису заглавиле у затвор, на правди бога.

Али то није оно што треба да нас теши и да нас чини срећнима. Морамо најпре себе заштитити да бисмо могли грађанима обезбедити сигурност и безбрижан живот. За тако нешто нам је потребна помоћ државе и стога је председник ССП од министра тражио две ствари: пооштравање законских одредби и хитну забрану обављања послова на терену од стране једног самог полицијског службеника.

Допис упућен министру преносимо у целости:

Поштовани господине министре,

руководство Синдиката српске полиције веома цени Ваше изјаве дате представницима медија поводом учесталих напада на полицијске службенике. Верујемо и да сви наши чланови препознају Ваш труд који улажете у настојања да јавности приближите положај полицајаца у друштву, њихов напор и жртве које свакодневно дају у циљу одржавања безбедности грађана и њихове имовине.

По први пут је један министар унутрашњих послова проговорио речником Синдиката српске полиције, јасно и гласно рекао да су напади на полицијске службенике на њиховим радним местима недопустиви и да држава која тако нешто толерише није и не може бити безбедна ни за своје грађане. Обиласци повређених полицајаца, од Вас лично или од стране Ваших најближих сарадника, такође показују Вашу бригу и пуно значе тим колегиницама и колегама али и свим осталим полицијским службеницима.

Већ смо Вас раније похвалили што сте декларативно стали у одбрану полицијског посла и полицајаца, што сад опет чините, али сматрамо да то није довољно. Сматрамо да и ми сами можемо да учинимо нешто конкретно како бисмо смањили шансе да полицајци буду мете напада. Потребно је променити начин организације службе у циљу достизања вишег степена безбедности полицијских службеника.

Стога предлажемо да хитно распишете инструктивну депешу којом ћете забранити обављање било ког службеног задатка на терену од стране једног полицијског службеника, изузев обезбеђења објеката и обављања послова школског полицајца. ССП је мишљења да је неопходно упућивати најмање два полицијска службеника на обављање било ког позорничког и патролног задатка, све док клима у друштву не буде трајно промењена а потенцијални нападачи на полицајце обесхрабрени извешношћу кажњавања дугогодишном робијом

Од Вас, министре, као потпредседника Владе Републике Србије, као потпредседника владајуће странке, која има одлучујући утицај на креирање државне политике и усвајање закона у Скупштини, очекујемо да покренете иницијативу за измене прописа који регулишу процесуирање виновника кривичних дела у вези са овлашћеним службеним лицима. Такође, неопходне су и одређене законске измене у погледу либерализације услова за употребу ватреног оружја од стране полицијских службеника.

Верујемо да ћете разумети разлоге због којих тражимо наведено и да ћете предузете неопхоне мере на заштити Ваших запослених.

С поштовањем,

председник синдиката
Лазар Ранитовић