Синдикат српске полиције упутио је породици Адамовић изразе најдубљег саучешћа поводом трагичне смрти полицајца Владимира Адамовића из Шапца који је себи одузео живот на дужности.
На жалост, број самоубистава радника Министарства унутрашњих послова се не смањује. Сваке  године велики број запослених не издржи разне врсте притиска и решење проблема проналази у суициду.
Од 2000. године до данас преко 70 радника Министратства унутрашњих послова извршило је самоубиство. Од тога, преко 90% су униформисани припадници полиције. Последњих месеци неколико полицајаца одузело је себи живот на дужности, на радном месту.

Према свим показатељима стиче се утисак да је лекарска и психолошка подршка запосленима неадекватна а да су полицајци препуштени сами себи. Зар оволики број самоубистава није довољан показатељ да се мора учинити више на превенцији. Треба ли да се деси већа трагедија да би држава или послодавац нешто конкретно предузели. Зар нам случај „Брејвик“ није довољна опомена да људи под оружјем могу постати опасни и по околину, а не само по себе?
Управо због свега изнетог, примарни задатак Синдиката Српске полиције у наредном периоду је да са будућим министром Унутрашњих послова покуша да дође до решења у циљу смањења суицида у полицији и пружања адекватне психолошке подршке запосленима.

Comments

  1. saučešće porodici nastradalog kolege,ja mislim da je problem i nama samima ,jer ostatak kolega koji nemaju probleme ne znaju da sagledaju one koje nešto muči, već ih na neki način diskriminišu,da se izrazim” prave ludim”,nazivaju šifratnima idr.Konkretno je imam neke probleme, bio sam u Durmitirskoj i privremeno mi je oduzeto oružje na 6 meseci,ali imam veliku podršku od starešina, ali opet da naznačim kolege ne znaju da prihvate to na način kako to treba ,već prave od svega humor.

  2. Mobing, pored niskih primanja i egzistencijalnih problema je okidac kada verovatno covek zeli da ocuva osecanje casti koje mu je preostalo u ovom ludilu od zivota. Nas poslodavac -drzava- se ponasa kao da mi zivimo na Marsu i ovde na zemlji nam nista ne treba. U socijali je u zadnjih 20 godina bio jedan pokusaj samoubistva, ali je zato dosta mladih koleginica od 30-40 godine umrlo od infarkta srca ili mozga. I ostalo je isto kao i kod vas ! Nesto tu nije u redu !

  3. Gospodin Adamovic je bio neizlecivi alkoholicar koji nikako nije smeo da bude radno angazovan u tako vaznoj i ozbiljnoj drzavnoj instituciji kao sto je policija… Smatram da treba poostriti testiranja za prijem u sluzbu, a onda ih i periodicno ponavljati. Drugacije se ne mogu izbeci ovakvi nemili dogadjaji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *