Skip to main content

Грађани смеју да снимају полицијске службенике на дужности?!


Од Секретаријата Министарства унутрашњих послова данас смо добили допис-одговор на питање, „Да ли грађани смеју да снимају полицајце на дужности?“
Као по обичају, одговор је „округао па на ћоше…“  Просудите и сами.
Незадовољни овим одговором, обратили смо се и институцији Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и затражили њихово тумачење.

Министарство унутрашњих послова
Сектетаријат
Секретар – Милорад M. Тодоровић
Предмет:  Видео снимање полицијских службеника на дужности
Поштовани господине Тодоровић,
У јавности се све више могу наћи видео снимци полицијских службеника које грађани на интервенцијама или током службеног рада снимају разним уређајима намењеним за видео снимање.
На друштвеним мрежама на интернету воде се велика полемике о овој појави док полицијски службеници негодују јер им се нарушава приватност и нису упознати са својим правима у случајевима када су предмет неовлашћеног јавног снимања од стране грађана за време рада, поступања или интервенције.
 
С тим у вези, молим Вас за тумачење закона којима је регулисана ова област и одговор на питања:

  1. Које законско право има полицијски службеник када је предмет неовлашћеног снимања од стране грађана, док је на служби или интервенцији?
  2. Како полицијски службеник треба да поступи према грађанину који снима службену радњу или интервенцију полицајца, ако полицајац не жели да буде снимљен, и поред наређења ОСЛ грађанину да прекине снимање, док он не жели да прекине са започетом радњом снимања?
  3. Има ли полицајац има законско право да грађанину привремено одузме предмет који служи за видео снимање и који би био даљи поступак у том случају?

Молим Вас да нам доставите одговор на ова питања, са предлогом да у што краћем року Секретаријат у сарадњи са Дирекцијом полиције сачини упутство за поступање у овим ситуацијама, како би смо у будућности спречили неовлашћено објављивање видео снимака који нарушавају приватност или лични углед полицајаца и Министарства унутрашњих послова у јавности.
Сличан допис упућен је и Кабинету министра и Дирекцији полиције
Београд, 15.03.2012.године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ