Од Секретаријата Министарства унутрашњих послова данас смо добили допис-одговор на питање, “Да ли грађани смеју да снимају полицајце на дужности?”
Као по обичају, одговор је “округао па на ћоше…”  Просудите и сами.
Незадовољни овим одговором, обратили смо се и институцији Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и затражили њихово тумачење.

Министарство унутрашњих послова
Сектетаријат
Секретар – Милорад M. Тодоровић
Предмет:  Видео снимање полицијских службеника на дужности
Поштовани господине Тодоровић,
У јавности се све више могу наћи видео снимци полицијских службеника које грађани на интервенцијама или током службеног рада снимају разним уређајима намењеним за видео снимање.
На друштвеним мрежама на интернету воде се велика полемике о овој појави док полицијски службеници негодују јер им се нарушава приватност и нису упознати са својим правима у случајевима када су предмет неовлашћеног јавног снимања од стране грађана за време рада, поступања или интервенције.
 
С тим у вези, молим Вас за тумачење закона којима је регулисана ова област и одговор на питања:

 1. Које законско право има полицијски службеник када је предмет неовлашћеног снимања од стране грађана, док је на служби или интервенцији?
 2. Како полицијски службеник треба да поступи према грађанину који снима службену радњу или интервенцију полицајца, ако полицајац не жели да буде снимљен, и поред наређења ОСЛ грађанину да прекине снимање, док он не жели да прекине са започетом радњом снимања?
 3. Има ли полицајац има законско право да грађанину привремено одузме предмет који служи за видео снимање и који би био даљи поступак у том случају?

Молим Вас да нам доставите одговор на ова питања, са предлогом да у што краћем року Секретаријат у сарадњи са Дирекцијом полиције сачини упутство за поступање у овим ситуацијама, како би смо у будућности спречили неовлашћено објављивање видео снимака који нарушавају приватност или лични углед полицајаца и Министарства унутрашњих послова у јавности.
Сличан допис упућен је и Кабинету министра и Дирекцији полиције
Београд, 15.03.2012.године

Comments

 1. Analiziranjem zakona navedenih u odgovoru shvatam da
  ja imam pravo da snimam policajca kako razgovara sa mnom, imam pravo da snimam policajca kako obavlja svoj posao u slucaju da mu ni na koji nacin ne smetam , ne i ako mu se ne dopadam sto je vrlo bitno. Sto se tice clana 144 jasno se kaze da ako ga snimam recimo u spavacoj sobi bilo bi nezakonito jer time zalazim u njegovu privatnost.
  Da se primetiti da je ovaj komunalni policajac prekrsio pravo gradjanina koji snima njega u toku obavljanja duznosti.
  Sto se jasno vidi na snimku nacinjenom na zakonit nacin, jer snimatelj nije zadirao u policajcev privatno zivot vec ga je snimao dok je obavljao svoju duznost dakle javni posao.
  http://www.youtube.com/watch?v=-vt7Iuy2QuE&feature=related

 2. Да полиција ради свој посао законито и штити своје грађане како треба, онда нико њих не би ни снимао… толко

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *