Skip to main content

Ко управља МУП-ом ако је Дачић необавештен?


Министр Ивица Дачић изјавио је медијима да је необавештен о хапшењима лица за које се основано сумња да су учествовала у паљењу амбасада у протестима 21. фебруара 2008.године у којој наводи:

„По закону о полицији, они су дужни да ме информишу о свом раду. Нису ме информисали и наложио сам да се спроведе истрага о томе како је до тога дошло“.

Синдикат српске полиције, упознат је са проблемом и нетрпељивошћу између структура управљања који је врху министарства и траје већ више од две године.
Председник синдиката Глишо Видовић: „Ова изјава министра је пре свега скандалозна и показује практичну немоћ у упрвљању Министраством. Јер када неко, путем јавног информисања наведе да је необавештен и да не добија информације, то значи да је његова улога маргинализована и безмало протоколарна.

Питам се, зашто је некоме стало да води министарство ако га сарадници опструишу или не поштују његове инструкције или наређења? Подсетићу, у предходним годинама, министар Дачић пар пута је јавно претио да ће напустити место министра, одговор на питање је после ове изјаве очигледан. Мада остаје нејасно, зашто министар Дачић о овом проблему тек сада говори у јавности ако тај проблем постоји безмало од када је постављен на место министра?
Немоћ министра да управља Министарством представља велики државни проблем који се одражава не само на државу, друштво већ и на саме раднике јер је ситуација у Министарству безмало хаотична. Пре свега то се односи од трошење буџетских средстава на разна путовања по свету, непотребних склапања уговору о делу за нове раднике и ако такви профили радника која већ постоји у МУП, запошљавање преко везе и партијске припадности па све до непоштовања подзаконских аката, набавки униформе и опреме која није по правилнику и друго.
Постојање струја и нетрпељивости у врху министарства одражава се и на сидникални рад и побољшање услова рада запослених, пре свега јер синдикати воде одвојене састанке са „обе струје“ и у већини случаја не долазимо до решења проблема или добијања правих информација.
Посебно бих нагласио да се од стране руководиоца у Министарству унутрашњих послова не поштују одредбе Закона о полицији и Закона о државним службеницима који се односи на остваривање права на плату и додатке, Посебан колективни уговор за полицијске службенике  и неспособност да се донесе акт о систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова. “ – Истиче Глишо Видовић, председник синдиката.
Број: 58и/012
Београд, 12.април 2012.године

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=xEbqJhDGxSA&feature=youtu.be[/tube]


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ