Skip to main content

КОРУПЦИЈА: Оптужени Лазаревић, Дачићев човек из сенке?!


ivice-dacica-branko-lazarevicТранспаренси интернешенел објавила је да је Србија је ове 2014. године године забележила благи пад на Индексу перцепције корупције и налази се на 78. месту међу 175 земаља, као земља са веома распрострањеном корупцијом.

Упркос снажно прокламованој борби против корупције и криминала, која је константно једна од главних тема власти, Србија је и даље држава коју страни инвеститори и пословни људи виде као земљу са високом корупцијом. То је показала најновија листа Транспаренцy Интернатионал-а на којој се по перцепцији корупције Србија налази у средини табеле од 175 држава, у друштву Свазиленда, Црне Горе, Сао Томе и Принципе, Туниса и Бенина.

Ова информација не зачуђује посебно ако се зна да се је корупција рак рана сваког друштва а да је најопаснија она системска, у врху државе када се економија, криминал и политика преплићу.

Очити пример могуће корупције и криминала је и случај бившег шефа Кабинета министра и саветника Бранка Лазаревића који је још увек запослен у Министарству унутрашњих послова и коме мирују права и обавезе из радног односа.

Милосрдни министар Ивица Дачић свог пријатеља Бранка Лазаревића, оптуженог за одавање тајни Дарку Шарићу, најпре је запослио у МУП, док га касније премешта и испраћа у дипломатију, где је и награђен платом од 3.600 евра месечно.

У дипломатију је Лазаревић отишао, по личној жељи.

– Реч је о преласку Лазаревића у дипломатију. То је, знате, била његова жеља. Преговори у вези са његовим преласком на нову дужност трајали су неколико месеци и сада су, коначно, завршени. То је све, нема ту баш никакве мистерије – рекао је Дачић новембра 2010. године за Press.

Ивица Дачић је свог пријатеља и бившег шефа кабинета Бранка Лазаревића, кога је Специјално тужилаштво за организовани криминал оптужило за одавање тајни нарко клану Дарка Шарића, послао у дипломатију!

Тада се незванично, у обавештеним политичким круговима могло чути да је Лазаревић смењен и да је његов прелазак у МСП само „затрпавање праве, велике приче“. Наводно, Дачић је раскинуо сарадњу са Лазаревићем због његових наводних ранијих пријатељских веза са неким људима који су дошли у сукоб са законом.

Лазаревић је испраћен у Атину, јер Грчка није имала нашег конзула и сада тамо за добре паре, са платом од 3.628 евра, где представља државу која га је оптужила!    

Лазаревића је Специјално тужилаштво за организовани криминал 29. септембра 2014. године званично оптужило за одавање тајни нарко клану Дарка Шарића, али он и даље ради као отправник послова у српској амбасади у Атини. Суд му је 5. августа 2014. године вратио пасош, када је дао јемство од 59.400 евра, а Министарство спољних послова га је два дана касније вратило на посао у Атину. Он је тамо практично први човек српске амбасаде, јер Србија у Атини још нема амбасадора. Почетак суђења Лазаревићу још није заказан, а један од разлога је и штрајк адвоката.

По нашем сазнању, Лазаревић је и даље у радном односу у МУП-у.

– Лазаревића нико није позвао на дисциплинску одговорност! Уместо тога, министар спољних послова Ивица Дачић је искористио одредбе Закона о спољним пословима да га без јавног конкурса премести на послове у дипломатско-конзуларно представништво. Сумњали смо да је Лазаревић задржао и службени пиштољ, као и легитимацију МУП-а Србије и да се није у потпуности раздужио. Међутим, МУП је одбио званично да саопшти да ли Лазаревић још увек поседује пиштољ и значку наводно због заштите приватности.

Лазаревић је свечано испраћен у Атину, када му је тадашњи министар Унутрашњих послова Ивица Дачић уручио плакету МУП-а и Библију и пожелео му пуно успеха и среће и да га бог чува у будућој каријери. У Дачићевој здравици, приређеној у част Лазаревића, може се чути како је Лазаревић постао дипломата.

– Наш друг Бранко Лазаревић прелази у Министарство спољних послова. Бранко одлази у дипломатију и биће заменик амбасадора у Грчкој. Бранко Лазаревић је мој пријтељ. Он никада није био политички и партијски кадар, значи није по тој линији дошао у министарство. Ја му се лично, као и у име МУП-а, захваљујем на свему што је учинио овде. Желим му пуно успеха и среће у животу и каријери. Желим му да постане отац још неког детета. Пошто има три сина и још није добио ћерку, значи да се није довољно посветио ваннаставним активностима- рекао је Дачић и шалом насмејао већину колега, док је неколицина њих остала озбиљна и није реаговали на његове пошалице.

– Бранко Лазаревић заснива радни однос у МУП у јулу 2008. године. Довео га је лично Дачић. После пола године, на захтев Лазаревића, Дачић мења систематизацију и поставља Лазаревића на место саветника министра и шеф кабинбета и тако са око 80.000 динара прелази на плату од око 130.000 динара.

Присетимо се да је у време министра Драгана Јочића и Душана Михајловића, постојало је само место шеф Кабинета. Међутим, Лазаревић уз благослов Дачића себи мења функцију по систему „два у један“  и тако обавља послове шефа Кабинета и саветника министра полиције за скоро дупло већу плату. Што остаје и данас за време министра Стефановића, који је ово решење наследио.

Када је Лазаревић  политички угрозио Дачића, писањем медија о наводној повезаности са нарко-босом Дарком Шарићем, он га је послао у дипломатиј под изговором да му само испуњава жељу. Али и даље са њим одржава телефонске и личне контакте. Лазаревић је „послат у Гршку“ државу која није имала нашег амбасадора, да тамо узима добре паре и представља државу која га је оптужила!

MUP-SAJT

Бранко Лазаревић је рођен 14. 2. 1968. у Београду. Дипломирани је економиста. Има богато искуство као руководилац више привредних и спортских организација. Од 8. јула 2008. године, обавља послове шефа Кабинета министра унутрашњих послова. Говори енглески језик. Ожењен је, отац троје деце.

Према трошковима у амбасади које му држава плаћа Лазаревић има 3.628 евра плату.

– У суму од 3.628 евра урачуната плата од 483,60 евра и трошкови боравка и смештаја у износу од 1.572 евра, док остатак чине накнаде – наводи се у акту Министарства спољних послова.

Остаје да се види да ли ће суђење против Лазаревића бити заказано и да ли ће бити расветљена његова евентуална повезаност са нарко кланом или ће случај бити заташкан због политичке воље и присне пријатељске везе са једном особом из МУП-а која је сада блиска сарадница премијера Вучића.

Без обзира на све, овај случај баца сенку на име Ивице Дачића и правни систем државе Србије која оптужаног Лазаревића ангажује да је представља у иностранству. То довољно говори о читавом случају.

Служба за инфорисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ