Skip to main content

Крах „анализе ризика“!


Београд, 01.03.2016. године, – У Министарству унутрашњих послова је са данашњим датумом поново на снази стара систематизација радних места, донета 27.08.2015.године. Тиме је поништена она накарадна, од првог децембра прошле године, којом је укинуто више од хиљаду постојећих радних места и измишљен некакав „сектор за анализу ризика“.

Враћању старе систематизације предходило је усвајање свих жалби поднетих Жалбеној комисији Владе РС, те се морао наћи начин да све те људе МУП врати на стара радна места.

Овим је затворен један круг „рационализације или декриминализације“ (свакако су то звали) који је од самог старта био осуђен на пропаст, јер је започет и спровођен нестручно, без критеријума, уз кршење неколико закона, и што је и најважније – спробођен је селективно и нетранспарентно.

Оно што нас брине и не даје предаха у борби за права радника, јесте чињеница да су у пуном јеку безбедносне провере у духу новог Закона о полицији, који је све осим правичан и у складу са Уставом Србије. На тај закон Синдикат српске полиције већ је поднео иницијативу Уставном суду за оцену уставности и законитости у појединим члановима.

Послодавац је започео „нови круг“ безбедносних провера у складу са законом, и већ се праве неке нове листе, без да је сачекано мишљење Уставног суда и постоји велика шанса да многи невини људи остану без посла, као што смо имали случај пре неколико година са тадашњим, чувеним, чланома 168. ЗОП. Сада имамо члан 172. ЗОП који прети да помрачи ту славу.

Упозоравамо колеге да ни на који начин не учествују у овом „другом кругу“, односно да старешинама не достављају никакве акте о осуђиваности или податке да су ослобођени, на било чији захтев. Како сте нам веровали у први мах, верујте нам и надаље.

Сва ова дешавања око „анализе ризика“ представљају велики пораз послодавца и најодговорнијих за реализацију рационализације. Али је ово и велика победа Синдиката српске полиције који се од почетка супроставио оваквом начину „рационализације“, указивао на грешке и незаконитости. Обратили смо се и Поверенику Шабићу, Заштитнику Јанковићу и Уставном суду. Победа је и свих других синдиката који су јасно дигли глас и рекли свој суд о томе да је ово било сулудо. Нажалост, осим оних који су се храбро и веома делотворно супротставили овом безумљу, било је и оних који су се углавном усредсредили на објашњавање ситуације и на веома млаке, алибија ради, покушаје да ситуацију измене и поправе само за своје чланове, а поједини се готово ниједном речју нису успротивили и стали у заштиту запослених, па чак и отворено стали на страну безакоња. На читациома је да процене који су то синдикати. Довољно је „прочешљати“ сајтове свих синдиката у Министарству и видеће се колико је ко и шта урадио.

Ово је велика победа синдикализма у Министарству уопште, јер су сви релевантни синдикати, иако разједињени, без икакве координације и заједничког деловања, успели да створе синергију која се показала довољном да, барем у овом тренутку, спречи негативне последице једне, у суштини, дилетантске замисли неодговорних креатора „рационализације и декриминализације“. Ово је победа и разума и закона! Ово је шамар неукима и бахатима!

Ово је истовремено и порука свима онима сумњичавима који су беспоштедно критиковали рад синдиката у Министарству, који су некритички доводили у питање потребу постојања синдиката уопште, који су говорили да је свеједно да ли имамо синдикате или не, да су сви синдикати исти: НИЈЕ СВЕЈЕДНО!!! НИСМО СВИ ИСТИ!!! Дођите, придружите нам се, заједно смо јачи!!! Довољно је мало храбрости и мало воље.

Министру унутрашњих послова, др Небојши Стефановићу, можемо поручити да се не упушта у нову авантуру без консултација и сарадње са синдикатима у полицији, укључујући и Синдикат српске полиције! Да најпре погледа око себе и међу својим сарадницима пронађе одговорне за ову циркуску представу, да смени злонамерне или плашљиве, који му, са намером или из страха, нису скренули пажњу на неодрживост незаконитог поступка. Министру мора бити јасно да је синдикатима стало до тога да се подигне углед Министарства, да полицајац поново ужива част у друштву, и да ће на путу ка томе имати искрену подршку и помоћ свих синдиката, али и јак отпор селективном поступању уз нејасне и неправедне критеријуме.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић