Skip to main content

Куд нестаде обећаних 20.000 динара?


Тог првог децембра прошле године већина медија пренела је саопштење Полицијског синдиката Србије да након договора с премијером Србије „више нема разлога за штрајк глађу, који је раније најављен”.

Како су објавили на свом сајту, представници тог синдиката су с премијером Александром Вучићем договорили начине да се побољша статус запослених у полицији, који ће током 2016. године добити и једнократну новчану помоћ од око 20.000 динара, а биће повећане и дневнице за оперативни састав МУП-а Србије на око 2.000 динара“.

Захвални смо премијеру Вучићу на разумевању. Разлози за штрајк глађу су престали.“– Изјавио је председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић након састанка са председником Владе РС Александром Вучићем, па додао да се „Премијер Вучић захвалио представницима Полицијског синдиката што су одложили штрајк глађу и нису дозволили да буде исполитизован и искоришћен за дестабилизацију земље.“

Детаљнији извештај и видео снимак изјаве председника ПСС: Полицијски синдикат одустао од штрајка, договор са Вучићем

Из Владе је саопштено истог дана да је премијер обећао да ће „Влада уложити додатне напоре како би у току следеће године била обезбеђена средства за побољшање услова рада и материјалног стања припадника МУП и модернизацију опреме.“

Како за ПСС-ом не би заостајали, представници другог репрезентативног синдиката Независног синдиката полиције, после само пар дана, такође су отишли на „преговоре“ и фотографисање са премијером. Они преполовљавају испреговарану суму „обећане“ помоћи и на свом сајту пишу:„Висина једнократне новчане помоћи нам је и на данашњем састанку потврђена, као и став Председника Владе Р.Србије да је потребно да запослени у наредном периоду добију одговарајући износ који ће бити исплаћен у складу са реалним могућностима Владе Р. Србије, а оквирно ће то бити око 10.000,00 динара.“

Такође, НСП нам саопштава и да ће износ дневница бити увећан само за ангажовање у КЗБ, али конкретну цифру не наводе.

Више о томе и на сајту НСП: Састанак НСП-а са премијером Вучићем 

premijer-nsp

Као да ово ширење оптимизма без покрића, у саопштењима два репрезентативна синдиката није било довољно, у то се активно укључује и сам министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који у неколико наврата даје неодређене, непрецизне изјаве, али изјаве које се могу схватити као потврда навода ПСС и НСП. Председник Радне групе за сарадњу са синдикатима, државни секретар Милосав Миличковић, на месечним састанцима у Кабинету, такође даје двосмислене одговоре које је било могуће тумачити по жељи.

И тако, бомбардовани најавама са свих страна, стиснути свакодневним финансијским проблемима, запослени су лако поверовали у ту својеврсну шарену лажу. Ретки су били гласови разума и упозорења да, осим синдикалних лидера, никада заиста нисмо чули директан одговор било ког од представника послодавца, а поготово не од самог премијера!

Синдикат српске полиције, позивајући на опрез и разум, скоро да је постао непријатељ колегама, неко ко је злурад и не радује се тим обећањима, само зато што су ту помоћ, ето, издејствовали други синдикати.  Ипак, издржали смо и нисмо насели на олако дата обећана представника репрезентативних синдиката. Нису им била ни прва, а ни последња којим ће нас све замајавати!

Ових дана је стигла и коначна потврда онога на шта смо упозоравали позивајући на опрез и разум – једнократне новчане помоћи за све запослене у МУП неће бити у 2016. години! Нажалост, истина је горка, ал свако отрежњење је такво.

Синдикат српске полиције се томе, наравно, ни најмање не радује. Не само због тога што запослени неће добити ту преко потребну новчану помоћ (било 20, било 10 хиљада динара). Више од самих обмана и лажи боли нас сазнање да ти синдикати на тах начин гасе и последњу наду у синдикализам у МУП. Надамо се да ће колеге умети да коначно препознају и казне те безочне лажи масовним исчлањавањем из тих синдиката који системски уништавају сваки дух отпора у нама! Јер, нама је јасно зашто су репрезентативни синдикати одустали од својих обећања али нам није разумљиво зашто запослени својим новцем, преко чланарине, плаћају такве обмане и дилове!?

У тешкој и неравноправној, сталној борби синдиката и послодавца за радничка права запослених, не сме бити расипања и узалудног трошења енергије. Сви синдикати би морали да делују заједно али то тренутно није тако! И неће бити све док запослени својим чланством не оснаже једини прави синдикат, искреног борца и гаранта њихових права – Синдикат српске полиције!

Може бити само један – ССП!

Служба за информисање ССП