Skip to main content

Лицемерно? Министар обишао повређене полицајце


kovacevic gБеоград, 12.02.2015. – Министар др Небојша Стефановић обишао је синоћ на ВМА, полицајце Милорада Дејановића и Горана Ковачевића који су страдали када се грађанин П. Л. полио и запалио бензином  на Старом сајмишту. Министар је том приликом је најавио да ће тражити пооштравање казнене политике за напад на полицајце, јер је то напад на државу.
Ма шта рече што до сада нисмо чули?

Ову посету повређеним полицајцима би могли да поздравимо а министрове речи да подржимо само да није једног занимљивог детаља, ево о чему се ради.

Повређени колега Горан Ковачевић, досадашњи радник Интервентне јединице ИЈ92 у Београду, један од оснивача синдикалне групе ИЈ92 и синдикални активиста ССП, премештен је мимо своје воље у другу јединицу због вођења последњег штрајка полиције.

Као вид одмазде због учешћа у штрајку, истакнути активисти ССП су „зарадили“ премештаје наводно због „потреба службе“ и ако је ИЈ92 непопуњена јединица и једна од најважнијих јединица која одржава стабилан ЈРМ у Београду. Тим поводом, Горан Ковачевић је етикетиран као један од вођа штрајкача и наравно завршио је „каријеру“ у ИЈ92 и мимо своје воље пребачен у полицијску станицу на нижу плату.

kovacevic
Горан Ковачевић у ИЈ92

Овај вид одмазде према београдским активистима ССП није могао да буде спроведен без „аминовања“ виших истанци али и самог министра, с обзиром да се радило о систематином премештају искључиво активиста ССП.

 Присетимо се изјава др Стефановића, за време штрајка, када је синдикалне активисте, путем медија, јавно, представио као претњу по државно уређење и безбедност и дао налог да се испитају „скривене намере“ синдикалаца.

С обзиром да се и повређени колега Горан Ковачевић препознаје као један од синдикалаца који је „представљао претњу по државно уређење и безбедност“ са могућим „скривеним намерама“ и да је као такав добио премештај, с пуним правом се можемо запитати да ли је министар аболирао синдикалне активисте, па и самог Ковачевића или је можда утврдио, али не жели да призна, да синдикалци нису никаква претња по државно уређење и као такви немају никаквих скривених намера, сем заштите професионалног и економског интегритета и достојанства запослених.

Исто тако, питамо се није ли лицемерно прозивати синдикалне активисте, неосновано их етикетирати и перфидно кажњавати премештајима а затим им ићи у посету када бивају повређени, поштено и часно обављајући поверени им државни посао, а све у циљу заштите живота и имовине грађана.

Здрав разум нам поставља питање да ли је могуће да неко попут Ковачевића, до скора буде изједначен са криминалцима а сутра буде похваљен као јунак кога посећује нико други него сам министар.

Том приликом чујемо идентичне говоре које као мантру понављају сви министри “Напад на полицајце је напад на државу!“ А шта држава чини да заштити полицајце?

Да ли је ускраћивање људских и радничких права, смањење примања, лоша опремљеност и недовољна здравствена и правна заштита довољни показатељ важности у овој држави?

Да, хвала, знамо. Не морате нам на то одговорити. Министарска дела су важнија од речи! Речи служе у днево политичке сврхе, дела говоре другачије и кажу, др Стефановићу следеће:

  • Потписали сте очајан Посебан колективни уговор који не иде у корист радника већ једног препрезентативног синдиката;
  • Смањујете нам већ мизерну плату;
  • Дугујете нам годину дана накнаде за превоз;
  • Купујете нам лошу и неквалитетну униформу и обућу за рад;
  • Дотрајалу опрему не обнављате а када је и купите она је очајног квалитета;
  • Ускраћујете нам право на топли оброк и регрес;
  • Не обезбеђујете нам правну заштиту,
  • Не обезбеђујете нам услове за безбедан и здрав рад и др.

Моли Вас министре, немојте одмах тражити пооштравање казнене политике, није ствар у лошем закону и благим казнама. Проблем је у тужилаштву и судству које благо кажњава или не кажњава нападаче на полицајце. Хајдемо прво да искористимо и применимо то што већ имамо уместо да мењамо и пооштравамо законе.

И шта сада, обишли сте наше повређене колеге, сазнали сте да је Горан Ковачевић је задобио опекотине по рукама II степена са 7% оштећења, опечен је и по лицу. Поштено и часно је обављао свој посао, посао који воли и за који се жртвује. Као што то сви и чинимо, без обзира што смо за државу и политичаре само неважан број!

Да ли ће те га предложити за неку адекватну награду? Да ли ће те га вратити стари посао у Интервентој јединици с обзиром да је доказао каква је полицајчина или ће те овај догађај искористити у дневно политичке сврхе и већ сутра као и остали ваши предходници све заборавити?

Служба за информисање


 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
КАБИНЕТ МИНИСТРА
Биро за сарадњу с медијима

САОПШТЕЊЕ

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишао је вечерас полицајце Милорада Дејановића и Горана Ковачевића које је П. Л. полио и запалио бензином приликом интервенције на Старом сајмишту и том приликом је најавио да ће тражити пооштравање казнене политике за напад на полицајце, јер је то напад на државу.

„Не смемо дозволити да неко помисли да може да полива људе бензином и да их пали, било да је реч о представницима полиције или обичним грађанима. Оштра казнена политика треба да буде правац који ће показати да Република Србија то неће толерисати, јер напад на полицију је напад на државу“, истакао је Стефановић.

Истакавши да је револтиран и згрожен овим чином, Стефановић је нагласио да овакви поступци не смеју проћи некажњено и да морају бити најстрожије санкционисани.

Министар је указао да је у ситуацији када се боримо да побољшамо услове рада полиције, како би могла ефикасно да се избори за безбедност грађана на улицама, када се смањује стопа криминала, хапсе нарко дилери, када се боримо против корупције недопустиво да овакви акти прођу без најстрожије казне.

„Тражићу пооштравање казнене политике за све који нападну полицајца, јер ово не сме никада више да се понови“, поручио је Стефановић.

Он је изразио наду да ће се повређени полицајци брзо опоравити указавши да ће један од њих ускоро постати отац.

„Надам се да ће то дете добити оца који ће бити спреман и способан, здравствено опорављен. До тада ће Министарство унутрашњих послова водити рачуна о породицама повређених полицајаца“, рекао је Стефановић.

Министар је додао да је нападач ухапшен и да је такође повређен.

До инцидента је дошло око 19.30 сати када је, незадовљан што су радници Паркинг сервиса оденели возило, П. Л. полио бензином и запалио улазну рампу Паркин сервиса на Старом сајмишту, при чему је пламен захватио и двојицу припадника Полицијске станице Нови Београд.

Београд
Број: 130/1
5
11. фебруар године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ