Skip to main content

Међународни празник рада!


Данас је први мај, Међународни празник рада! Широм света синдикати обележавају тај празник разним манифестацијама. Протестним шетњама, демонстрацијама незадовољства положајем радничке класе, пригодним обраћањима радничких вођа. Тога код нас неће бити, јер се празник рада ове године поклопио са највећим хришћанским празником Васкрсом. Мада се вође великих синдикалних централа ни ранијих година нису прославили по том питању, данас би заиста било непримерено позивати људе на јавне скупове.

Иначе, Међународним празником рада на 01. мај обележава се успомена на велике радничке штрајкове и демонстрације одржане у Чикагу 1886. године. Основни захтев штрајкача је био увођење осмочасовног радног времена. Око 80.000 радника тог дана је било на улицама без иједног инцидента. Трећег маја уследили су спорадични сукоби и туче између штрајкача и штрајкбрејкера (ако вам звучи познато подсетите се септембра 2014. године, имали смо и ми штрајкбрејкере, срећом, туче нисмо имали), али то није умањило интезитет протеста па су власти искористиле полицију која је тог дана, приликом сузбијања нереда, убила 4 члана синдиката.

А онда су ту невину пуштену крв осетили политичари, ти стари лешинари. Однекуд се међу радницима појавили анархисти и позвали раднике да се наоружају, хушкајући их против полиције, али то није наишло на већи одјек па се наредног дана окупило само 3000 радника. Но, то није сметало да неко од анархиста активира експлозивну направу и убије 7 а рани 67 полицајаца.

Као епилог тих сукоба добили смо пораз радника и смрт полицајаца. Спрега власника капитала и политичара немоновно је довела до трагедије и до пораза радничке класе у целини. Јер полицајци нису ништа друго до припадници радничке класе.

Да ли се, и колико, од тог времена, нешто променило у Србији, процените сами. Да ли смо окренули точак историје, па, од високо досегнутих радничких права у време социјализма, стигли на почетак дивљег капитализма и поновну борбу за основна права? Од великих славља, роштиља, прасетине и уранака, враћамо се у стање у којем нема разлога било шта славити.

Данас смо, више него икада, ближи улици и трговима него излетиштима!

Шеф службе за инфомисање ССП
Миле Лазаревић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ