Skip to main content

Милосав Стиковић жртва небриге претпостављених!


Синдикат српске полиције добио је стручан став психијатра који потврђује да је суспендовани полицијски инспектор Милосав Стиковић, помоћник командира у ПС Стари Град жртва не пружене лекарске-психолошке подршке и небриге претпостављених у Министарству унутрашњих послова, односно да у овом случају ради о посттрауматском стресном поремећају – ПТСП. Његово здравствено стање, засигурно се може драстичније погоршати с обзиром на јавну осуду и негативно медијско експонирање, што у крајњем случају може проузроковати јаку агресију према другима или суицидно понашање.

Да би објективно разумели Стиковићево психичко стање и правилно сагледали његове непрофесионалне поступке, изнећемо чињенице:

Пре око пет година породица инспектора Стиковић, била је у сличној ситуацији као и породица Матић када је принудно исељена. Присилно породица Стиковић је морала да напусти једну вешерницу на дорћолу по захтеву општине Стари Град. С обзиром да нису имали другог избора, као и већина грађана Милосав и Весна Стиковић одлучила се комерцијални стамбени кредит. Заједнички уласком у кредит  купили су стан у коме и сада Милосав  живи са два малолетна детета.

Милосав Стиковић летос је доживео тешку породичну трагедију када је у саобраћајној несрећи изгубио супругу Весну, од те трауме није се опоравио ни данас.

При одласку са једне свадбе на којој је био са породицом, Милосав је замолио супругу Весну да управља аутомобилом с обзиром да је попио алкохолно пиће. Као прави полицајац професионалац, Милосав није желео да угрози живот своје деце и других у саобраћају, нити да крши саобраћајне прописе. Истрага је показала да је у току вожње његова супруга Весна заспала за воланом, изазвала несрећу и погинула. Милосав и деца остали су физички неповређени.

Међутим, психички последице су оставиле велики траг. Милосав себи није могао да опрости за смрт супруге. Његове колеге из станице кажу да и даље криви себе и неможе себи да опрости.

Од погибији супруге, Милосав се сам стара о два малолетна детета. Како је у кредиту за стан, а сада без финансијских примања од супруге, породица Стиковић има финансијске проблеме. С друге стране, специфична проблематика на послу у полицијској станици која нема командира, очигледно је допринела тешком психичком стању и акумулацији стреса који је допринео дешавању на асистенцији.

Сматрамо да су изнете чињенице довољне да се објективно схвати у каквом се менталном и психичком стању налазио инспектор Милосав Стиковић. На жалост, његове проблеме изгледа да недређени старешина није приметио, или је ту чињеницу занемарио.

 Очигледно да Стиковић од послодавца није добио психолошку подршку, а лично није био у могућности да сагледа своје здравствено стање. С друге стране можда је имао страх да му психијатар не одреди евентуалну шифру болести „Ф“ и могућност да остане без службене значке и оружја. За последицу би могла да буде промена радног места и нижа плата. У том случају, банци не би могао да измирује кредит за стан и брине о деци?

 На жалост, у прилици смо да тек сада када се десио проблем, дођемо до суштине и реално сагледамо онакво непрофесионално понашање и „кратак фитиљ“ Стиковића и поступање које се могло видети на видео снимку, а које је имало тешке последице по грађане.

 Свакодневни лични и професионални проблеми, лоша материјална ситуација, лош однос предтпостављених, разне неправде и растрзаност између правде и права, изузетно лоше утичу на психолошко стање многих полицајаца и доводе до огромне акумулације стреса који се претвара у агресивно понашање или суицид.

 У зависности од типа особе, нивоа акумулираног стреса, неки полицијски службеници постају агресивни према породици, колегама, старешинама, грађанима или деструктивни према себи и то је огроман проблем за струку и читаво друштво.

 Синдикат српске полиције у више наврата обавештавао је јавност о огромном броју суицида међу полицијом. Сваке године, десетак запослених који носе оружје изврши суицид. За протеклих десет година, преко 130 запослених у МУП одузело је себи живот.

 Још једном, руководство Синдиката српске полиције апелује на министра Ивицу Дачића и његове сараднике да што пре усвоје Предлог стратегије развоја психолошке службе МУП коју води шеф Одсека психолошке превенције, психолог, саветник Мирјана Смиљковић, како би се овакви и слични проблеми запослених свели на минимум.

Број: 139и/012
Београд, 17.11.2012. године

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ