Skip to main content

Министар Ивица Дачић одржао јавно дату реч!


P1020346Делегација Синдиката српске полиције одржала је радни састанак, у понедељак 6.01.2014.године са  Државним секретаром, господином Вањом Вукић. Делегацију ССП су чинили Глишо Видовић, Мирјана Смиљанић, Душан Малешевић и Драган  Жебељан. Састанку је присуствовао начелник Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова, помоћник министра Жељко Којић, заменик начелника Сектора, Жељко Веселиновић и Слободанка Топић из Кабинета министра. Главна тема је била формирање Централне психолошке службе Министарства унутрашњих послова.

Господин Вања Вукић је обавестио делегацију ССП да је министар Ивица Дачић сагласан са предлогом који је ССП доставио још 20.марта 2013. године и наложио да се предузму конкретни кораци који су потребни за формирање Централне психолошке службе Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Господин Жељко Веселиновић је, након тога, сазвао састанак у Сектору финансија, људских ресурса и заједниких послова, на коме је поделио конкретне задатке и издао налог да се све заврши до петка, 10.јануара 2014. године. Сви задаци су завршени у предвиђеном року и достављени господину Веселиновићу, коме се захваљујемо на подршци и експедитивности у овом делу посла.

С обзиром да смо као главну дирекцију, од господина Вање Вукића, добили да никако нећемо смети да мењамо број систематизованих радних места  и коефицијенте плата, држали смо се тога и успели да „се уклопимо“, тако што смо задржали исте коефицијенте као и број људи за сва радна места по важећој систематизацији, дакле нова служба неће додатно оптеретити буџет Министарства.

Треба истаћи да је ово велики искорак за формирање функционалне психолошке службе у нашем Министарству, с обзиром да смо сви свесни како је до сада функционисала, са колико се проблема суочавала и које је послове могла да обавља. Не живимо у илузији да ће од сада све тећи „глатко“, већ да ову службу тек сада чекају велики и прави послови. Када се формира поменута служба тек предстоји велики рад и пуно посла. У року од шест месеци мораће да се донесе Правилник и друга пратећа акта која ће врло јасно и прецизно регулисати рад, ингеренције, обавезе и одговорности Службе. Тада ће већ бити много лакше да се у израду поменутих аката укључе сви психолози који припадају Служби, психолози више неће морати да пишу безброј дописа, чекати безброј сагласности да би се психолози „укључили у свој посао“.

Поред неизмерне радости због овог првог корака, психолози су потпуно свесни и своје одговорности и обавеза које ће имати и које ће преузети као запослени у Централној психолошкој служби. О овоме се већ размишљало, тако да су оквирне идеје већ на папиру, напокон ће психолзи сви заједно и формално, равноправно моћи да учествују у писању свих аката који ће се доносити и чији ће потписник бити овлашћено лице у Централној психолошкој служби.

Формирањем Службе психолози ће бити ближи стандардима који постоје у доброј полицијској пракси у свету где су психолози на услузи свим запосленима који обављају стресан и надасве опасан посао. У нашем Министарству и полицији постоји врстан кадар и професионалан кадар, односно психолози који ће моћи да одговоре постављеним захтевима, а када се то дозволи и када се попуне сва упражњена радна места психолога, тада ће се бар омогућити да сви запослени у нашем Министарству  користе услуге ове Службе.

Потпуно је јасно да мора да прође одеређено време да ова служба „заживи“, али то је задатак људи који ће чинити и водити Службу. Предлогом да се Служба дефинише не само Правилником о систематизацији већ и Законом о полицији, већ чинимо да сви запослени могу да се информишу о њеном постојању, задацима, ингеренцијама и одговорностима.

На промоцији Службе ће се тек радити, али прво је треба формирати.

Руководство Синдиката српске полиције се захваљује свима који су подржали ову идеју и омогућили да се ова Служба формира, пре свега треба похвалити министра Ивицу Дачића који је одржао дату реч, државног секретара Владимира Божовића који је у старту подржао ову иницијативу. Захваљујемо и онима који су нас сво време спутавали и „минирали“ такво понашање је свима нама давало још већи мотив и енергију да истрајемо и не одустанемо.

Психолози се надају и очекују подршку руководиоца и након формирања, када Служба буде требала да чини конкретне кораке и практичне ствари да би могла да „профункционише“.

Шеф Службе за психолошку превенцију
психолог, Мирјана Смиљанић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ