Skip to main content

Министар Стефановић се удаљава од синдиката!?


Вишегодишња традиција синдикалног окупљања у МУП-у за Први мај – међународни празник рада одлази у историју доласком министра Небојше Стефановића.

Традиција негована годинама уназад, када је министрар Унутрашњих послова сваког Првог маја у наставном центру „Макиш“, првомајско јутро дочекивао а празник обележавао са најближим сарадницима, представницима синдиката и медија ове године ће бити прекинута, вољом новог министра.

Да ли због заузетости, неиснтересовања или намере, министар Небојша Стефановић овим гестом се може удаљити од синдиката у Министарству.

Питамо се да ли постоји намера да неко завади министра са синдикалцима или да створи такву атмосферу. Можда је намера да се ствари слика, а јавност спинује путем медија да су синдикални лидери и активисти нерадници који живе на грбачи радника у привреди. Томе у приолог можемо видети новинске наслове са увредљивим и надреалним насловима да је зарада свих синдикалаца у Министарству и до 150.000 рсд. Иако је истина да такву плату немају чак ни министри.

Јасно можемо закључити да је позадина овако прљаве медијске камање усмерена ка синдикалном покрету у Министарству унутрашњих послова, где се паушално износе непроверене и нетачне информације, а сви сесиндикати сврставају у исти кош. Такво спиновање може бити једино покушај обмањивања грађана, запослених и чланова синдиката као покушај рушења синдикализма који је годинама уназад развијан. Маргинализовањем улоге синдиката у друштву, слабљењем или коначно забраном деловања, послодавац би створио предуслове да са запосленима поступа како жели, да се врати модерни робовласнички систем, односно да се вратимо у време пред настанка синдикализма у модерном свету. То практично значи да би маргинализовањем синдиката, послодавац могао несметано мењати Закон о полицији и Закон о раду без могућих последица.

На жалост, стиче се утисак да министар Стефановић није коректно и тачно обавештен о правима и обавезама синдикалних активиста у Министарству, који су право рада и деловања стекли искључиво у складу са Законом о раду, или нови министар има намеру да угуши синдикални покрет у Министарству.

Порука коју министар јавно шаље путем медија и прекидањем традиције обележавања Првог маја – Међународног празника рада са синдикалцима у Министарству је и више него јасна и Синдикат српске полиције ће је као такву и прихватити и засновати своју политику рада и деловања у наредном периоду.

Београд, 30.04.2014. године

Председник
Глишо Видовић

После пар сати, изазван саопштењем Синдиката, Кабинет министра – Бироа за сарадњу са медијима издао саопштење које у целости преносимо:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
КАБИНЕТ МИНИСТРА
Биро за сарадњу с медијима

САОПШТЕЊЕ

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић честитао је свим запосленима у Министарству предстојеће првомајске празнике.

“Свим запосленима честитам 1. мај. То је прилика да се подсетимо да одговорним и напорним радом себи и својој породици, као и целом друштву можемо обезбедити стабилност и просперитет, као и боље услове и положај запослених у полицији“, рекао је Стефановић.

Министар је указао да ове године Министарство унутрашњих послова, имајући у виду да су неопходне мере штедње на снази, није у могућности да традиционално обележи Дан рада, што не значи да се тиме на било који начин умањује значај права радника и права на синдикално удруживање.

Министар Стефановић, ће поводом Дана рада , у четвртак 1. маја одржати   састанак са представницима репрезентативних и нерепрезентативних синдиката Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Београд
Број: 193/14
април 2014. године

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ