Skip to main content

Министре ограничи бахато коришћење возила у МУП


dzip pajeroСиндикат српске полиције пружа пуну подршку министру Небојши Стефановићу у настојању да ограничи бахато коришћење висококубикажних возила Министарства унутрашњих послова која се налазе на личном задужењу код великог броја руководилаца.

Синдикат годинама уназад инсистира на мерама штедње, а посебно у ограничавању права на коришћење лукзузних и висококубикажних возила као што су лимузине и џипови.

У ранијим разговорима са државним секретаром и представником Сектора финансија у Министарству унутрашњих послова, изнели смо захтев за ограничавање права коришћења службених аутомобила на лично задужење, али нисмо наишли на одобравање. Образложење одбацивања захтева Синдиката је било да се ради о корисницима „на високом нивоу“ и да је неопходно да се такав ниво задржи да не би дошло до великог незадовољства и „побуне“.

Став Синдиката је да се „висок ниво“ руководилаца у Министарству гради професионализмом, радом и постигнутим резултатима рада, а не бахатим коришћењем привилегија и луксузних аутомобила и да сваки од тих корисника може себи да у приватној режији приушти аутомобил који ће лично платити и одржавати, уместо што то очекују радећи за државу и по „леђима грађана“.

Неспорно је да руководиоци треба да користе службена возила за време рада, док су на дужности, због саме природе посла, али не и после рада за приватне сврхе. Треба правити јасну разлику како се возила користе после радног времена за време непредвидивих околности, ванредних ситуација и слично. Возила за свакодневну употребу и превоз не треба да одишу лукзузом и не треба да буду статусни симбол појединаца на руководећим местима, већ да служе сврси превозног средства, да нису скупа, да су јефтина за одржавање и да су мали потрошачи. Наш став је да Србија није довољно богата држава да би испуњавала нечије личне хирове и стварала некоме слику престижа и надмоћи.

Слика надмоћи и луксуза појединаца из Министарства у друштву и међу запосленима, коју су стварали многи руководиоци бахатим коришћењем луксузних и скупих висококубикажних возила била је погрешна и непримерена за државне службенике и то је у великој мери допринело паду поверења у полицију. Пре свега јер се стварала слика да за појединце има пара и горива док за патроле полиције које треба да стигну на време на интервенцију није било, ни возила, ни горива, које је сваког месеца ограничавано. Бес, љутња и неповерење грађана према полицији било је оправдано јер су патроле касниле на интервенцију, возила за оперативне послове нема довољно, нити има довољно горива за рад, те се дешава да полицајци сами купују бензин за службене аутомобиле како би могли да заврше посао.

Министра Небојшу Стефановића желимо да охрабримо и дамо пуну подршку у настојању да заведе ред у овој области бахатог коришћења службених возила, одржавања и трошења погонског горива где су трошкови и расходи милионски, а одговорност корисника возила никаква. – Истиче Глишо Видовић председник Синдиката српске полиције.

Београд, 06.05.2014. године

Портпарол ССП
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ