Министру  – Ивици Дачићу

 Господине Дачићу,

 У својству председника Синдиката српске полиције, организације која данас броји око 6.700 чланова, обратио сам Вам се дописом 1959-01/13 од 14.05.2013.године у коме сам затражио да у току јуна месеца ове године планирате заједнички састанак са делегацијом Синдиката српске полиције у вези са анализом Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу. С обзиром да се поједини представници Министарства унутрашњих послова не придржавају Споразума, односно не поштују Вас као потписника Споразума и тиме подривају Ваш ауторитет и ниподаштавају Ваш рад и залагање за сарадњом и одрживим социјалним дијалогом, Синдикат српске полиције надаље није у могућности да поштује потписани Споразум.

 О кривици појединаца који Вас очигледно не доживљавају као ауторитет, односно лидера у Министарству унутрашњих послова, овом приликом не желим да говорим. Да ли су проблеми на које наилазимо и које не успевамо да решавамо продукт Ваше воље, нестручности или лоше намере Ваших изабраних сарадника, или је у питању нешто треће, ни у то не желимо да улазимо. Оно на шта желим да укажем је основна некултура Ваших сарадника у Кабинету од којих не добијамо одговоре на наше дописе или на одговоре чекамо месецима.

 Шта више, и на одговор за састанак чекамо више од месец дана – да ли је то сарадња и вођење дијалога?

 Ваше обавезе у Влади Републике Србије, нас се не тичу, али имамо разумевање за њих. Из нашег угла гледања, Ви сте министар Унутрашњих послова и требало би да нам будете на располагању када за то има потребе. Ви сте се обавезали да ћете моћи да будете на челу Министарства унутрашњих послова и Владе Србије. То је значило да ни један посао неће да трпи. Међутим, ваш рад или нерад у МУП Вас демантује. Очигледно је да немате довољно времена да се посветите МУП или не желите да га имате за Синдикат српске полиције.

 Очигледно је да тиме што се нисте у потпуности посветили Министарству унутрашњих послова, трпи служба, односно запослени. Материјална помоћ у износу од 10.000 динара се још увек исплаћује мимо Закона а решење да се уврсти у легалне токове и плату још увек нема, иако сте то јавно обећали пред камером. Управо због исплате социјалне помоћи, знајући да нема довољно средстава у буџету, нисмо инсистирали на законској обавези да нам се исплаћује регрес и топли оброк. На тај начин начинили смо компромис с тим да друга обавезна законска давања (путни трошкови и дневнице) буду редовни.

 Међутим, очигледно је да неко није дорастао свом послу и функцији и не може да испуни обећано, односно да поступа и ради по законима Републике Србије.

 Истичем да запосленима касне путни трошкови и дневнице и да су запослени на ивици живаца. Ако је одговор да нема довољно новца, дозволићете ми да се не сложим са тим.

 Сматрамо да несташица новца није толико изражена колико се представља у јавности. Закључке са Скупштине Синдиката српске полиције као и план за уштеду средстава добили сте у ранијем периоду. Наравно, ни за тај предлог нисмо добили одговор те је очигледно да праве жеље за уштедом и резањем привилегија нема, а да цео терет немаштине и беде намеравате да пребаците на обичног полицајца. Томе мора доћи крај, ако је криза и несташица сви морамо осетити њене последице и домаћински се понашати са средствима и имовином.

 Још једном апелујем на Вас да пронађете време за заједнички састанак а предходно у законском року извршите уплату заосталих путних трошкова и дневница својим запосленима. У противном, Синдикат српске полиције ће у наредном периоду дати све од себе да се проблем реши користећи сва дозвољена законска средства која су нам на располагању.

 С поштовањем,

Ужице, 15.07.2013.год.

 Председник синдиката
Глишо Видовић

Повезане вести:

Comments

  1. Ma dobro je njima. Opet se bune za dnevnice i putne troskove. Sta je sa ostalom Srbijom koja nema ni platu, a o ostalim beneficijama da ne pricam. Kukaju bre panduri bez razloga. Ako im se ne svidja neka promene zanimanje, pa neka postanu metaloglodaci, da vidim sta bi onda trazili. Mozda opet dnevnice i putne troskove ili nesto ozbiljinje…i da uvek im je neko kriv drugi. Za korumpiranost i bahato ponasanje krivi su sami sebi…

    1. Ненаде,најлакше је критиковати. Очигледно не радиш у полицији и не носиш поцепану униформу, пробушене ципеле, не гађају те каменицама док извршаваш службени задатак, не дрхтиш зими у летњој униформи, а твоји најближи не страхују да ли ћеш жив доћи кући. Велики број поштених у полицији не трпи ни бахатост ни корумпираност, управо због овога што ти радиш. генерализујеш, И нама би било боље, а и вама да се склоне неспособни и корумпирани, али паметни, професионалци и вредни не могу да дођу на ред од ових о којима ти причаш..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *