Skip to main content

Министру Дачићу – плаћања у МУП касне запослени су на ивици живаца!


 Министру  – Ивици Дачићу

 Господине Дачићу,

 У својству председника Синдиката српске полиције, организације која данас броји око 6.700 чланова, обратио сам Вам се дописом 1959-01/13 од 14.05.2013.године у коме сам затражио да у току јуна месеца ове године планирате заједнички састанак са делегацијом Синдиката српске полиције у вези са анализом Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу. С обзиром да се поједини представници Министарства унутрашњих послова не придржавају Споразума, односно не поштују Вас као потписника Споразума и тиме подривају Ваш ауторитет и ниподаштавају Ваш рад и залагање за сарадњом и одрживим социјалним дијалогом, Синдикат српске полиције надаље није у могућности да поштује потписани Споразум.

 О кривици појединаца који Вас очигледно не доживљавају као ауторитет, односно лидера у Министарству унутрашњих послова, овом приликом не желим да говорим. Да ли су проблеми на које наилазимо и које не успевамо да решавамо продукт Ваше воље, нестручности или лоше намере Ваших изабраних сарадника, или је у питању нешто треће, ни у то не желимо да улазимо. Оно на шта желим да укажем је основна некултура Ваших сарадника у Кабинету од којих не добијамо одговоре на наше дописе или на одговоре чекамо месецима.

 Шта више, и на одговор за састанак чекамо више од месец дана – да ли је то сарадња и вођење дијалога?

 Ваше обавезе у Влади Републике Србије, нас се не тичу, али имамо разумевање за њих. Из нашег угла гледања, Ви сте министар Унутрашњих послова и требало би да нам будете на располагању када за то има потребе. Ви сте се обавезали да ћете моћи да будете на челу Министарства унутрашњих послова и Владе Србије. То је значило да ни један посао неће да трпи. Међутим, ваш рад или нерад у МУП Вас демантује. Очигледно је да немате довољно времена да се посветите МУП или не желите да га имате за Синдикат српске полиције.

 Очигледно је да тиме што се нисте у потпуности посветили Министарству унутрашњих послова, трпи служба, односно запослени. Материјална помоћ у износу од 10.000 динара се још увек исплаћује мимо Закона а решење да се уврсти у легалне токове и плату још увек нема, иако сте то јавно обећали пред камером. Управо због исплате социјалне помоћи, знајући да нема довољно средстава у буџету, нисмо инсистирали на законској обавези да нам се исплаћује регрес и топли оброк. На тај начин начинили смо компромис с тим да друга обавезна законска давања (путни трошкови и дневнице) буду редовни.

 Међутим, очигледно је да неко није дорастао свом послу и функцији и не може да испуни обећано, односно да поступа и ради по законима Републике Србије.

 Истичем да запосленима касне путни трошкови и дневнице и да су запослени на ивици живаца. Ако је одговор да нема довољно новца, дозволићете ми да се не сложим са тим.

 Сматрамо да несташица новца није толико изражена колико се представља у јавности. Закључке са Скупштине Синдиката српске полиције као и план за уштеду средстава добили сте у ранијем периоду. Наравно, ни за тај предлог нисмо добили одговор те је очигледно да праве жеље за уштедом и резањем привилегија нема, а да цео терет немаштине и беде намеравате да пребаците на обичног полицајца. Томе мора доћи крај, ако је криза и несташица сви морамо осетити њене последице и домаћински се понашати са средствима и имовином.

 Још једном апелујем на Вас да пронађете време за заједнички састанак а предходно у законском року извршите уплату заосталих путних трошкова и дневница својим запосленима. У противном, Синдикат српске полиције ће у наредном периоду дати све од себе да се проблем реши користећи сва дозвољена законска средства која су нам на располагању.

 С поштовањем,

Ужице, 15.07.2013.год.

 Председник синдиката
Глишо Видовић

Повезане вести:


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ