fbpx
Skip to main content

МУП дискриминисао раднике који нису учествовали у хуманитарној акцији


Дискриминаторска депеша Управе граничне полиције

– Поверенику за заштиту равноправности
– Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
– Заштитнику права грађана

Поштовани,

Министарство унутрашњих послова иницирало је акцију прикупљања новчане помоћи за тешко оболелу Тијану Огњеновић из Раковице чији је родитељ радник МУПа, и спровело анкетирање радника који желе да преко платног списка донирају 1.000 динара на име лечења. На списку се налази лично име и презиме, ЈМБГ и рубрика за потпис радника.

Синдикат српске полиције раније се укључио у ову хуманитарну акцију и јавно путем веб сајта и друштвених мрежа објавио молбу и апел за помоћ малој Тијани с обзиром да је сваки сат драгоцен и да људски живот нема цену. Сматрајући да ће сваки запослени у Министарству било да је члан синдиката или не одазвати позиву, објавили смо рачуне на који се средства могу уплатити. Такође, апеловали смо и на синдикалне групе по читавој Србији да се укључе у акцију.

По информацијама са којим располажемо надлежно лице из  Сектора финансија људских ресурса и заједничких послова МУП из Обрачунске службе заузео је став и упутио га на терен с обзиром да Министарство унутрашњих послова броји више од 46.000, да је претпоставка да ће се највећи број запослених укључити се у ову хуманитарну акцију,  да би за обраду најлакше било да се обрачунским службама не достављају спискови запослених који желе да од своје зараде издвоје на име хуманитарне помоћи 1.000 динара, већ да се сачине спискови са личним именима и матичним бројевима запослених који из било којег разлога не могу или не желе да учествују, односно не желе да издвоје 1.000 динара на име учествовања у прикупљању помоћи.

Синдикат српске полиције сматра да је овим чином Министарство унутрашњих послова начинило повреду најмање два закона, Закон о заштити података о личности, успостављајући нову збирку личних података о лицима која из било ког разлога не учествују у хуманитарној акцији и повреду Закона о забрани дискриминације зато што је на тај начин тешко дискриминисала запослене који нису учествовали у хуманитарној акцији.

Исправна депеша – министар Ивица Дачић

Као што смо већ изнели, Синдикат српске полиције се још раније укључио у прикупљању помоћи (чланови синдиката су запослена лица у МУП) и сада се такви људи који су већ раније учествовали и издвојили новац, или из било ког разлога не могу да учествују, стављају на посебне спискове, обрађују се њихови лични подаци мимо њихове воље и на неки начин стављају на стубу срама самим тим што се налазе на неким посебним збиркама и базама као лица која не учествују у хуманитарној акцији.

Синдикату српске полиције обратили су се колеге које су нам указале на овај проблем као и старешине које сматрају да сачињавањем таквих спискова и креирањем база крше закон и доводе део радника у дискриминаторски положај. Посебно, имајући у виду да су колеге доброчинитељи уплатили значајну своту новца, да нису желеле да се експонирају у јавности а сада таквим списковима бивају етикетирани као људи који не желе да помогну, или да се не би нашли на списку срама приморани су да поново дају новац.

О овом случају обавестили смо државног секретара Вању Вукића који се сложио да се то не сме радити, међутим депеша – инструктивни акт (нпр. Управа граничне полицијеј – депеша у рилогу) је још увек на снази и по њоме се поступа.

Истичемо да на овај начин не желимо да на било који начин умањимо или спречимо прикупљање помоћи већ да такав чин сведемо у законске оквире.

Молим Вас да по овој пријави поступите у складу са вашим овлашћењем и законима Републике Србије.

Председник синдиката
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ