Синдикат српске полиције сматра да је одлука Бироа за координацију служби безбедности, да се забране сви јавни скупови за 28.09.2013.године у Београду донета касно, односно да је сагледавање и процена ризика морала да се изврши бар два дана раније због логистичке припреме.

Неодговорним начином рада одговорних у Бироу за координацију служби безбедности и Министарству унутрашњих послова, где се у процени преплитала политика и безбедност, где се чекало да се у „минут до дванаест“ саопшти безбедоносна процена и одлука о забрани свих јавни скупова, у великој мери допринела је да се оштети већ осиромашени буџет Министарства унутрашњих послова.

С обзиром да је сезона годишњих одмора, јако великом броју запослених по свим линијама рада прекинути су годишњи одмори чак и онима који су били у иностранству и имали уплаћене туристичке аранжмане. На тај начин, с обзиром да је према раднику настала штета коју је изазвао послодавац, мораће да надокнади насталу штету, у складу са Законом о полицији.

 Материјална штета по буџет Министарства је већ настала и тиме што су још рание направљена три оброка за све оне који су требали да буду ангажовани за обезбеђење пријављених јавних скупова. За сваког полицајца су направљена и посебно упакована по три дневна оброка (доручак, ручак и вечера) који су данас остали у ресторанима неутрошени.

Оваквим недомаћинским и неодговорним радом појединаца, буџет Министарства ће бити оштећен у милионском износу када се урачуна неискоришћена храна и одштета која ће морати бити надокнађена због прекида годишњих одмора.

Синдикат српске полиције јавно поставља питање, одакле и од којих средстава ће се намирити новонастали трошкови, с обзиром да се сво време  истиче да Министарство нема новца у буџету, да дугује разним добављачима, адвокатима, радницима и грађанима за изгубљене спорове и оно што је најважније да више од пола године  не испаћује накнаду за путовање радника.

Јавно питамо министра /премијера да ли то значи да је за обезбеђивање јавних скупова има пара које су сада евидентно бачене а да за превоз запослених нема пара? Као што нема новца за набавку опреме, униформе и исплату накнаде за изгубљене спорова против Министарства.

Синдикат српске полиције позива све запослене којима је прекинут годишњи одмор и који су по том основу оштећени, односно имали материјане трошкове (прекид уплаћеног летовања и сл.), да се јаве и доставе информације како би од послодавца јединствено затражили накнаду трошкова или покренули судски спор.

Шеф службе за информисање
Драган Жебељан