Skip to main content

МУП нема новца за путне трошкове али има за обезбеђење отказаних јавних скупова


Синдикат српске полиције сматра да је одлука Бироа за координацију служби безбедности, да се забране сви јавни скупови за 28.09.2013.године у Београду донета касно, односно да је сагледавање и процена ризика морала да се изврши бар два дана раније због логистичке припреме.

Неодговорним начином рада одговорних у Бироу за координацију служби безбедности и Министарству унутрашњих послова, где се у процени преплитала политика и безбедност, где се чекало да се у „минут до дванаест“ саопшти безбедоносна процена и одлука о забрани свих јавни скупова, у великој мери допринела је да се оштети већ осиромашени буџет Министарства унутрашњих послова.

С обзиром да је сезона годишњих одмора, јако великом броју запослених по свим линијама рада прекинути су годишњи одмори чак и онима који су били у иностранству и имали уплаћене туристичке аранжмане. На тај начин, с обзиром да је према раднику настала штета коју је изазвао послодавац, мораће да надокнади насталу штету, у складу са Законом о полицији.

 Материјална штета по буџет Министарства је већ настала и тиме што су још рание направљена три оброка за све оне који су требали да буду ангажовани за обезбеђење пријављених јавних скупова. За сваког полицајца су направљена и посебно упакована по три дневна оброка (доручак, ручак и вечера) који су данас остали у ресторанима неутрошени.

Оваквим недомаћинским и неодговорним радом појединаца, буџет Министарства ће бити оштећен у милионском износу када се урачуна неискоришћена храна и одштета која ће морати бити надокнађена због прекида годишњих одмора.

Синдикат српске полиције јавно поставља питање, одакле и од којих средстава ће се намирити новонастали трошкови, с обзиром да се сво време  истиче да Министарство нема новца у буџету, да дугује разним добављачима, адвокатима, радницима и грађанима за изгубљене спорове и оно што је најважније да више од пола године  не испаћује накнаду за путовање радника.

Јавно питамо министра /премијера да ли то значи да је за обезбеђивање јавних скупова има пара које су сада евидентно бачене а да за превоз запослених нема пара? Као што нема новца за набавку опреме, униформе и исплату накнаде за изгубљене спорова против Министарства.

Синдикат српске полиције позива све запослене којима је прекинут годишњи одмор и који су по том основу оштећени, односно имали материјане трошкове (прекид уплаћеног летовања и сл.), да се јаве и доставе информације како би од послодавца јединствено затражили накнаду трошкова или покренули судски спор.

Шеф службе за информисање
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ