Skip to main content

МУП плаћа цех и кад нико није одговоран


Синдикална борба Синдиката српске полиције између осталог подразумева обавештавање и алармирање јавности ради стварања притиска на систем који очигледно слабо функционише. Сматрамо да је наша дужност и обавеза да упознајемо грађане Србије – пореске обвезнике у ком правцу иде новац који одвајају од уста њихове деце, како би били заштићени, створили сигурност и осећали се безбедно. Више пута смо упозоравали и показивали примере ненаменског, нестручног и бахатог разбацивања новца из буџета МУП-а., а уз то смо увек нудили конструктивна решења, са уштедама, уз обезбеђивање бољих услова рада и испитивања одговорности.  Да будемо искрени, ретко ко од високих руководиоца у МУП-у то све дочека са одушевљењем. Они имају испланиране активности и тих планова се држе као пијан плота, сматрајући, при томе, да су најстручнији и најкомпетентнији за одређене ствари. Смоувереност црпе из тога што је лако трошити туђи тешко зарађен новац, без икакве ордговорности.

Један од системских проблема на чијем решавању константно инсистирамо и где је очигледно да има простора за велике уштеде јесу дисциплински поступци. Управо они поступци које поједини руководиоци организационих јединица са осмехом користе ради освете неистомишљеницима, не марећи за евентуалне последице у виду деморалисања, мањка запослених, финансија и организације. Трудимо се да послодавцу покажемо и докажемо неопходност ревизија и испитивања одговорности руководиоца због чијих грешака МУП увек губи, међутим осим изговора типа „независности дисциплинског старешине“ и „самосталност у вођењу дисциплинског поступка“ ништа се конкретно не предузима. И даље се наставља тренд подношења недовољно образложених Предлога за покретање дисциплинских поступака и доношење Закључака о покретању дисциплинских поступака без ваљаних доказа, сведока и конкретних чињеница, а  које имају за циљ само једно – одуговлачење поступка до застарелости, надајући се да ће се у међувремену нешто десити па да неистомишљеник буде кажњен. Оно што је сигурно, јесте то да када прође одређени рок за покретање и вођење дисциплинског поступка, где се ништа не може доказати, овај мученик увек буде ослобођен јер наступа застарелост. Још једно је сигурно – МУП и у овом случају издваја велики новац, мерен у стотинама хиљада динара ради плаћања трошкова заступања правног заступника и овакве (не)намерне грешке. А најсигурније је то да правни заступници ССП широм Србије овакав систем највише воле јер фактички добијају дисциплинске поступке и наплаћују поменуте трошкове од МУП-а.

Типичан пример нам долази из ПС Прешево где је двоје чланова ССП на овај начин, уз помоћ правног заступника ССП Горана Стошића истерало правду на чистац.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић