Skip to main content

МУП прихватио део предлога ССП за уштедама!


На позив државног секретара Вукића, делегација Синдиката српске полиције одржала је у понедељак 07.10.2013.године радни састанак са представницима послодавца у Кабинету министра у вези предлога уштеда.

Синдиката српске полиције представљали су Глишо Видовић председник синдиката и Драган Жебељан члан Главног одбора и портпарол ССП. Испред послодавца састанку су присуствовали Вања Вукић државни секретар, Жељко Веселиновић заменик начелника Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова и Слободанка Топић стручни сарадник у Кабинету. Састанак је трајао два сата.

Пре формалног састанка, изложен је чврст став Синдиката српске полиције да ће уколико дође до укиданања социјалне помоћи, овај синдикат организовати протесте и штрајк запослених у Министарству унутрашњих послова. Државни секретар Вукић је тада изнео наду да до укидања социјане помоћи неће доћи и да је свестан могућег штрајка, а нада се да до тога неће доћи.

Свесни ситуације да је држава у кризи и да нема довољно новца, размотрен је План уштеда који је Синдикат српске полиције предочио још 1.јула 2013.године и о коме смо покушали да разговарамо са премијером и министром Дачићем на састанку одржаном 07.августа 2013.године. Тада за наше предлоге није било слуха, међутим после интервенције првог подпредседника Владе Александра Вучића који је инсистирао на уштедама у нашем Министарству, некако смо дошли до разговора и о овој комплексној теми.

Да се подсетимо, План уштеда ССП је подразумевао:

 1. Синдикат спрске полиције подржава напоре и искрену жељу свих чиниоца у земљи и Министарству у борби против криминала и корупције;
 2. Синдикат српске полиције не подржава оне запослене који злоупотребљавају право на наплату путних трошкова и поступају незаконито;
 3. Синдикат српске полиције захтева да се наплата путних трошкова врши у складу са прописима односно да нико од путника не сме бити оштећен;
 4. Синдикат спрске полиције даје пуну подршку директору полиције г. Милораду Вељовићу у настојању да се путни трошкови смање тако што ће се заинтересованим запосленима омогућити да добију премештај у свој завичај, а у циљу смањења путних трошкова и спајања породице;
 5. Синдикат спрске полиције осуђује све покушаје дискредитовања јавног обећања директора полиције Милорада Вељовића да ће се изаћи у сусрет захтевима за премештаје, оних који и даље одуговлаче и коче премештаје, односно не дају сагласност за премештаје.
 1. Синдикат спрске полиције сматра да се у Министарству под хитно морају спровести ригорозне мере штедње које се односе на:
 • Максималну редукцију употребе и коришћења службених аутомобила на лично задужење и ненаменско коришћење тих возила за превоз од куће до посла; (једно возило на лично задужење могу имати државни секретари, директор полиције, начелници сектора, начелници управа, команданти појединих полицијских јединица. Коришћење и употреба службених возила у Министарству не сме бити рангирана ознаком тајности, осим за возила посебне намене, односно оперативна возила у појединим орг. јединицама полиције)
 • Укинути праксу куповине луксузних аутомобила и џипова за категорију „возила на лично задужење“ за вожњу по граду и превоз од куће до посла. Возила на лично задужење треба да свлуже сврси да би се лица превезла, а не да уживају у луксузу које им обезбеђују порески обвезници;
 • Смањити употребу високо кубикажних и луксузних возила који су велики потрошачи и користити их искључиво за вожњу по теренским условима или за посебна путовања по земљи и иностранству.
 • Извршити повраћај свих возила и техничких средстава која су дата на коришћење институцијама, фирмама и појединцима који нису радници Министарства односно забранити гратис коришћење погонског горива које плаћа МУП;
 • Под хитно раскинути уговоре о делу за лица која обавају послове у Министарству а који су већ предвићени кроз основну делатност послодавца (поступати у складу са чланом 199. Закона о раду);
 • Максимално редуковати путовања по земљи и иностранству и посебно злоупотребу права на дневнице;
 • О трошку МУП на путовања не водити поједине привилеговане новинаре јавних гласила по иностранству. У Бироу за сарадњу са медијима постоје попуњена радна места која се баве односима с јавношћу и новинарством.
 • Спровести максималну штедњу на набавци ексклузивних и скупих телефонских апарата за привилеговане запослене;
 • Максимално смањити телефонске рачуне;
 • Престати са организовањем разних прослава организационих јединица као и непотребно ангажовање људства за обезбеђивање разноразних манифестација.
 • Престати са неконтролисаним примањем кадрова по основу политичких и родбинских линија. Слободна радна места попуњавати путем интерних конкурса и стручности, па тек онда примањем кадрова из цивилства.
 • Под хитно смањити трошкове на основу тужби против МУП, односно увести праксу да руководећа лица или радници које својим несавесним радом доведу МУП до ситуације да изгуби спор због непоштовања закона, немара или намере, одговара за нанету материјалну штету Министарству с обзиром на нестручност.

Начелно на састанку је показана воља да се на терен упуте депеше које ће се односити на:

 • Коришћење службених возила;
 • Коришћење службених возила за потребе превоза код већих манифестација;
 • Рестрикција трошкова код злоупотреба накнаде за превоз;
 • Рестрикција увећања коефицијента плате по основу награда;
 • Рестрикција службених путовања по земљи и иностранству;
 • Рестрикција код средстава за репрезентацију и исхрану радника без накнаде;
 • Дефинисање места рада.

Синдикат српске полиције дао је начелно сагласност на предлоге мера штедњи у Министарству унутрашњнх послова. Глишо Видовић је изнео предлог да државни секретар Вања Вукић сазове састанак са свим заинтересованим представницима синдиката који делују у Министарству и да се о томе донесе јединствен став, а затим и да се депеше упуте свим организационим јединицама. Вања Вукић је прихватио овај предлог и обећао да ће сазвати састанак.

Једно од неслагања је било о куповини и употреби луксузних и висококубикажних аутомобила, који су уједно и велики потрошачи. Драган Жебељан је инсистирао да се убудуће не купују скупа возила која су велики потрошачи и дају на лично задужење начелницима који их користе и за личне потребе. Он је предложио да ако већ мора да постоји категорија возила „на лично задужење“, а која се користи за превоз до куће, да то буду скромна возила и мали потрошачи.

Жељко Веселиновић је на то имао дијаметрално супротно мишљење и заступао је став да наченици у Министарству морају да држе ниво који приличи њиховој функцији. Жебељан са са тим није сложио те је предложио шведски модел коришћења службених аутомобила. Земље која је много богатија од Србије и која може да то себи приушти за разлику од Србије која може бити пред банкротом. Овај предлог ССП није уважен и прихваћен, правдајући се да ће доћи до побуне начелника, корисника таквих возила.

Присуство састанку искоришћено је и за тражење сагласности за канцеларијски простор с обзиром да Регионални центар Београд и Седиште МУП броји двадесет једну синдикалну групу са око две хиљаде чланова и да не постоји адекватна просторија где би одржавали састанке и држали архиву. Дали смо предлог и допис да нам се додели просторија у Дурмиторској улици која годинама уназад није приведена намени и која се врло често уступа приватним фирмама за продају разне робе.

Вукић и Веселиновић су обећали да ће се заложити за решење проблема просторије у колико је просторија слободна. Информација о томе да ли је наша молба у вези канцеларије уважена, још немамо.

Београд, 10.10.2013.године.

 Служба за информисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ