Skip to main content

На састанаку са Поповцем и Пантићем у Бригади полиције


На иницијативу Синдиката српске полиције, 24.12.2012.год. у 12 часова у просторијама Полицијске бригаде у Београду  одржан је радни састанак са представницима ПУ за Град Београд и Полицијске бригаде.
Полицијску управу за Град Београд представљао је начелник Никола Поповац док је Полицијску Бригаду представљао командант Небојша Пантић. На позив команданта Пантића састанку су присуствовали представници следећих синдиката:


Синдикат српске полиције: Глишо Видовић председник синдиката, Дејан Величковић, Срећко Зимоњић, Драган Жебељан и Предраг Антонијевић;
Независни полицијски синдикат Србије: Момчило Видојевић председник синдиката, Жарко Тодосијевић и Бранко Крсмановић;
Самостални синдикат Полицијске бригаде; Драган Гојовић председник синдиката.
Независни синдикат полиције: Димитрије Милутиновић;
Полицијски синдикат Србије: Ненад Митровић.
Теме састанка на којима је ССП инсистирао:

 1. Статус Полицијске бригаде;
 2. Радно време;
 3. Увећање коефицијента плате;
 4. Возила;
 5. Развоз радника на територији Града Београда после 22 часа;
 6. Заштитна опрема;
 7. Употреба специјалне муниције са гуменим пројектилима;
 8. Употреба ЦС спреја и пушака са пројектилом за обележавање бојом учесника нарушавања ЈРМ у већем обиму ;
 9. Ношење оружја са дугим цевима;
 10. Употреба возила за посебне намене;
 11. Теретана и стрељана
 12. Различите ознаке за батаљоне
 13. Бесплатан брок за поједине категорије радника
 14. Бољи односи с јавношћу и медијима
 15. Међуљудски односи

На почетку састанка присутнима се обратио командант Полицијске бригаде Небојша Пантић који се  захвалио присутнима и пренео да је састанак сазван на иницијативу начелника ПУ за град Београд а у вези дописа Синдиката српске полиције начелнику Бјелићу.
Глишо Видовић се први обратио присутнима и предност у излагању дао осталим представницима синдиката с обзиром да је први пут у Полицијској бригади и да су колеге из осталих синдиката можда боље упознати са проблематиком и да ће он на крају изнети ставове ССП и уочену проблематику.
У име Полицијског синдиката Србије, обратио се Ненад Митровић истакавши да неће да дужи и одузимам време присутнима, да су неке ствари решене а да се неке још решавају. Он сматра да ништа ново није тражено нити речено. Нити да су присутни у могућности да решавају проблеме у Полицијској бригади, сматрајући да се треба обратити вишој истанци а не команданту Пантићу.
Драган Гојовић председник Самосталног синдиката Полицијске бригада истакао је да уважава команданта и његове сараднике и да са њим има изузетно добру сарадњу. Централни проблеми које помиње ССП су и проблеми државе. Он је задовољан што је  добијена униформа и још нека опрема и да је остало све у реду. Посебно истиче чињеницу да су реаговали на писање појединих штампаних медија како припадници Полицијске бригаде играју јамб. Ок каже да су послали демант медијима који  није објављен.“
Испред Независног синдиката полиције обратио се Димитрије Милутиновић које је рекао да састанак може да буде полазна тачка за решавање мањих проблема. Он сматра да је све остало немогуће решити на локалном нивоу и да је бесмислено да се залажемо за нешто што је већ изборено кроз ПКУ и да је кривац онај ко је требао да пропише многе ствари, а није. Милутиновић сматра да је огроман проблем је у појединим стручним службама у Министарству који кроз депеше тумаче законске или подзаконске акте и да је много двосмислених и неразумљивих аката која иду на терен.“
На излагање Милутиновића реаговао је господин Поповац и појаснио да ПУ за град Београд не тумачи подзаконска акта и депеше већ их тако добијене прослеђује на терен.
Председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић, истакао је следеће: „Поштовани господине Пантићу, захваљујем се што сте уприличили и сазвали овај састанак јер састанци ове врсте са представницима запослених су једина могућност да проблеми директно од људи са терена дођу до Вас и наравно буду решени. НПСС је први који је покренуо причу о статусу Полицијске бригаде и то без много паметовања,  једноставно подизањем плате на ниво полицијских службеника Жандармерије, као и опрема и организација рада у рангу поменуте елитне јединице. Једна оваква елитна јединица као што је ПБ са дугом историјом не заслужује да се третира на начин какав је сада. Полицијски службенице Полицијске бригаде носе огроман терет посла те заслужује да за наведене послове буду адекватно вредновани.
Но, оно што Ви и Ваши сарадници можете да решите су возила, исправност постојећих и довођење у ред адекватно употребљивим. Ту првенствено мислимо на грејање које је никакво а појединим возилима и не функционише. Такође је проблем и неадекватних гума за зимске услове. Уколико би се иста возила у ходу поправљала не би дошли у ситуацију да се нагомила одређени број возила са наведеним неисправностима што изискује време да иста буду доведена у ред. Такође поштовање односно не поштовање радног времена је огроман проблем и проблем који се лако може решити.“
Као велики проблем који мучи полицијске службеника а који по мишљењу Видојевића може да се реши унутар организационе јединице је одлазак људства са посла у касним ноћним сатима, просторија где су смештени службеници у Сурчину, панцири којма је истекао рок трајања, боља храна у ресторану као и депеше које се односе на радно правни статус запослених а које треба истаћи на огласним таблама.“
Видојевић позива све синдикате да се удружено изборе за генерално бољи статус полицијских службеника као и за статус ПБ. „Ја не желим од никог од вас а и никог у овој држави да чујем да нема пара за опрему и плате полицијских службеника јер безбедност грађана нема цену а ти исти грађани кроз порезе одвајају новац и за полицијске службенике. На нама синдикатима је да  заједнички удружимо снаге и изборимо са свим проблемима који муче запослене.“- истакао је на крају Видојевић.
Преседник ССП Глишо Видовић истакао је: „Слажем се да доста ствари није за решавање на овом нивоу, али оно што можемо, покушаћемо да овде решимо. Синдикат српске полиције жели да буде  партнер од поверења и настојаће да реши проблеме на овом или на вишем нивоу. Ако овде не успемо да нађемо решење разговараћемо преко Дирекције полиције или Кабинета министра. Али проблеме морамо решити зарад људи који то од нас очекују. Као прво, изражавам незадовољство с обзиром да начелник Бјелић није одмах  и први добио допис ССП већ му је дат тек у петак. А да је тај исти допис неко послао команданту Пантићу пре него што га је Бјелић добио.
Што се статуса Полицијске бригаде тиче, Никола Поповац је изјавио да је генерал Бјелић први покренуо причу да се статус Полицијске бригаде реши и да се уведу посебни коефицијенти за део ПБ.
Глишо Видовић изнео је захтев и предлог да се усклади радно време, односно да запослени, бар један дан у напред до 14 часова знају распоред рада, пожељно би било да се радно време дефинише у пар дана унапред. Он истиче „Ја сам упознат да у Бригади има „клизно“ радно време које је потребно регулисати на адекватан начин. Морамо наћи начин да решимо проблем скупова па макар и изменом Закона.“
Командант ПБ Небојша Пантић изјавио је да је то практично немогуће за две чете с обзиром да се се касни са пријавама јавних скупова, да се многи скупови и не пријављују и да за сада без довољно људи нема решење. Незадовољан одговором Видовић је рекао да ће о овој теми, с обзиром да није дошло до резултата, разговарати са Дирекцијом полиције.
Председник ССП Глишо Видовић, у наставку састанка водио је дијалог са Поповцем и Пантићем о следећим темама:
Увећање коефицијента плате:
Глишо Видовић упитао команданта Пантића да ли је тренутно исти коефицијент за све раднике у ПБ, нпр. за све са средњом стручном спремом? Пантић је одговорио да није и не треба да буде а због различитости сложености послова.
Поповац истиче да је Правилник о систематизацији радних места који се односе на ПБ још почетком године прошао Владу Србије и Министарство, те да би статус запослених ПБ био решен на начин који је истакао Видојевић потребно је донети Правилник о платама.
ССП је изнео став да је неопходно да се коефицијент плате за 1. и 2. батаљона опште намене, усклади са коефицијентом Жандармерије. Нико од присутних није имао примедбе. Треба покренути иницијативу да се постојећи правилник усклади. Односно Кабинету министра да предлог, што ће ССП у наредном периоду и учинити.
Службена возила и проблем са грејањем:
Од команданта Пантића нисмо добили конкретан одговор да ли су за возила “Fiat – Ducato“  и “Peugeot – Boxer“ из ПБ дали сагласност за таква возила која немају грејање а зими хлађење.
Драган Новковић из ПБ, истакао је да су возила у гарантном року и да се увелико ради на решавању проблема грејања и да ће то бити решено у наредном периоду.
Развоз полицајаца на територији ПУ за Град Београд:
ССП је тражио да се обезбедити развоз полицијских службеника на територији ПУ за град Београд који су тог дана ангажовани на пословима и задацима до 24,00 сата (од понедељка до петка) или 23,00 сата (суботом и недељом), као што је и некада функционисало, а из разлога што после последњих полазака на линијама градског саобраћаја, који су већином у 23,30 сати, путнике превозе само ноћне линије градског саобраћаја које иду на сваких сат времена у којима не важи месечна претплатна карта.
Командант ПБ Пантовић рекао је да није упознат са проблемом и да у наредном периоду оваквих проблема неће бити и да ће се вратити на старо односно да ће у будуће развоза бити.
Заштитна опрема:
ССП је изнео став да је потребно обезбедити нову, квалитетнију опрему за ЈРМ (заштитни шлем са визиром, антитраума прслук, штитнике за ноге и штитнике за руке, као и заштитни штит), а такође и заштитне рукавице за све полицијске службенике (без прстију и зимске са прстима).
Наглашено је да опрема од када је задужена није опрана и да су панцири стари са истеклим роком трајања.
Никола Поповац је упознао присутне да је генерал Бјелић наредио да полиција неће излазити на терен где је повећан ризик по безбедност и здравље уколико опрема не буде набављена. У току је обнављање опреме а стара се редовно сервисира.
Специјална муниција са гуменим пројектилима:
Став ССП је да се по хитном поступку, вратити у употребу специјалну муницију са гуменим пројектилом, тзв. гумени меци, са којом би могли да се полицајци заштите приликом успостављања нарушеног јавног реда и мира у већем обиму.
Пантић је рекао да је његово мишљење да ту муницију треба користити, да је користе све полиције света али да ју је министар ставио ван функције.
ССП ће се дописом обратити министру и затражити да ту одлуку стави ван снаге с тим да се за евентуалну употребу пропишу начини и са већом пажњом она употребљава.
Употреба ЦС спреја и пушака са пројектилом за обележавање бојом учесника нарушавања ЈРМ у већем обиму ;
ССП је упитао да ли је у плану набавка СЦ спрејева и пушака са пројектилом за обележавање бојом учесника нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, с обзиром да сматрамо да би јединица којој је првенствена намена успостављање јавног реда и мира нарушеног у већем обиму, морала да поседује наведена средства заштите, односно средства за обележавање учесника нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, ради лакшег идентификовања и процесуирања истих.
Пантић истиче да што се тиче спреја, да је у плану и да једна фирма у Србији прави тај производ, да се планира уређај који ће полицајац носити на леђима. Набавка није извршена јер је стало у финансијама. Што се боје тиче, планирано је да то не буде пушка већ да се у воду коју користе водени топови убаци посебна боја.
Оружје са дугим цевима:
ССП сматра да треба обезбедити довољан број “Heklera“ дугих цеви, које су неопходне за извршавање појединих послова и задатака Полицијске бригаде које изискују употребу оружја дуге цеви (поједине штићене личности, раније употребљавано на обезбеђењу “Специјалног суда“, у патролама, и сл.), пошто се за исте задатке употребљава (употребљавала) аутоматска пушка “М-70“, иако иста не би смела да се носи, а ни употребљава.
Пантић сматра да нема потребе набављати “Heklerе“ да оружја има довољно и да се по потреби користе аутоматска пушка “М-70“ које су дозвољене за употребу.
Употреба возила за посебне намене:
ССП тражи да се употребљавају возила за посебне намене (водених топова, возила за запречавање и сл.), првенствено у циљу превентивног деловања, а и ефикасније заштите живота полицијских службеника, грађана, као и имовине у случају нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.
Пантић и Поповац истичу да су та возила поправљена пред геј параду и да нема никаквих сметњи, за коришћење када се изврши процена да  су та возила потребна за коришћење.
Стрељана
ССП сматра да је потребно уложити новчана средства у оспособљавању стрељане која се налази у згради у кругу Полицијске бригаде, а која је тренутно ван употребе. У истој би могли полицијски службеници Полицијске бригаде да врше бојева гађања из пиштоља, а не као до сада да иду на стрелиште у САЈ.
Драган Новковић из ПБ изложио је да та стрељана неможе бити сваљена у функцију јер није добила дозволу за рад, односно надлежна инспекција је забранила њен рад јер није безбедна. Новчана средства се не могу уложити јер нису решени имовинско правни односи и власништво, објекат нема употребну дозволу и сл.
Различите ознаке припадности за батаљоне ПБ:
ССП предлаже да се у наредном временском периоду обезбеде другачије ознаке за полицијске службенике 1, 2. и 3. батаљона који службу обављају на терену.
Бесплатан оброк
ССП сматра да за поједине раднике ПБ у ресторану који се налази у кругу Полицијске бригаде треба обезбедити  бесплатан оброк за полицијске службенике (по узору на САЈ, ПТЈ, Жандармерију, ИЈ 92).
Командант Пантић се слаже са предлогом с тим што сматра да оброк не треба да буде бесплатан за све категорије радника, већ за одређене. Предлог треба дефинисати и послати га Кабинету као иницијативу за промену вaжећег правилника. У наредном периоду ССП ће се позабавити овом темом.
Односи с јавношћу
ССП сматра да треба појачати деловање на овом пољу, да се не би дешавале ситуације као до сада, да су у медијима скоро све наше акције, интервенције и сл. приписане Жандармерији или ИЈ 92. Односно да се у неким другим случајевима радници ПБ показују у негативном контексту а да нису криви јер их мешају са ИЈП и другима.
У даљем излагању Глишо Видовић се осврнуо на проблем који је истакао председник СГ Полицијска бригада ССП Дејан Величковић, указавши да је са стражарских места одузет ТВ апарат.
Командант Пантић образложио је, да је става да стражари на дужности не требају да гледају ТВ јер им је посао да обезбеђују објекат а не да пажњу усмеравају на ТВ програм. Одлука да се уклоне ТВ апарати је његова и он је неће мењати.
Председник ССП Глишо Видовић се осврнуо на лош однос појединих старешина, према колегама на стражарском месту бр.1, да не поздрављају полицајца приликом уласка у објекат и лоших међуљудских односа.
Командант Пантић обећао је да ће у будуће, све старешине поздрављати стражаре и да однос узајамног поштовања мора постојати.
На крају, Глишо Видовић изнео став у вези статуса ПБ као и наведених проблема који су данас истакнути, очигледно нема договора и решења те ће у наредном периоду морати да одговоре тражи у Дирекцији полиције и Кабинету министра.
Постигнут је договор да се у наредном периоду организује састанак у Дирекцији полиције и да се позову генерал Бјелић и командант Пантић како би се наставило са започетим питањима која нису решена.
Састанак је завршен око 15:30 часова.

Служба за информисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ