Skip to main content

На састанку са премијером Дачићем и министром Вулином


P1020379
Делегација ССП

Београд, 15.01.2014.године – Делегација Синдиката српске полиције, на писмени позив,  одржала је радни састанак са представницима Владе Републике Србије и Министарства унутрашњих послова.

Састанку је председавао премијер и министар Ивица Дачић. Владу и Министарство су представљали  министар Александар Вулин, државни секретари Владимир Божовић и Вања Вукић, директор полиције Милорад Вељовић, Генерални секретар Владе Републике Србије Вељко Одаловић, Секретар Министарства Милорад Тодоровић, помоћник министра и начелник Сектора Жељко Којић, заменик директора полиције Бранислав Митровић, заменик начелника Сектора Жељко Веселиновић, начелник Управе за људске ресурсе Гордана Јековић, начелник Управе полиције Младен Курибак и др.Делегацију Синдиката српске полиције чинили су Глишо Видовић, председник ССП, Драган Жебељан члан ГО,  Владимир Радовановић правни заступник, Бобан Митковић  главни координатор ССП за КиМ, Сретен Живковић – ПУ Гњилане, Драган Стојановић – ПУ Гњилане, Радомир Максимовић – ПУ Гњилане, Негован Петровић – ПУ Гњилане, Трајан Тодоровић – ПУ Гњилане, Светозар Насковић – ПУ Гњилане, Зоран Кујовић – ПУ Урошевац и Небојша Ђурић – ПУ Пећ.

На почетку састанка, председник Глишо Видовић изразио је негодовање и став Синдиката да је понуђено решење о престанку радног односа полицијским службеницима из АП Косово и Метохија незаконито и неуставно, истичући да је решење донето мимо социјаног дијалога са синдикатима и да су овим чином многе колеге стављене у незавидан положај и да су стављени пред свршен чин. С тим у Вези, изнети су захтеви:

 1. Омогућити радницима који желе да повуку већ предате обрасце за ПИО фонд који се тичу остваривања права на посебну пензију;
 2. Радницима исплаћивати зараду све до правоснажности решења о престанку радног односа;
 3. Полицијским службеницима и члановима њихових породица омогућити несметану оверу здравствених књижица;
 4. Категорији запослених који не желе да се пензионишу, понудити радна места на територији централне Србије;
 5. По потреби изменити и проширити систематизацију за радна места у Полицијским управама која се граниче са АП Косово и Метохија.
 6. Радницима који желе да остваре право на посебну пензију, то и омогућити али на законит начин а не кроз Уредбу која је нижи правни акт од закона;
 7. Омогућити Синдикату српске полиције да учествује у раду радне групе која ће се бавити доношењем посебног закона о пензионисању радника са КиМ или измену постојећег.
 8. Запосленима из АП КиМ, без ограничења омогућити иста права, слободу кретања и настањивања у складу са Уставом Републике Србије.

Глишо Видовић изразио је бојазан да  сличну судбину могу, доживети сви ратни ветерани и учесници предходних ратова који су запослених у МУП и да ће проћи као и колеге из АП КиМ, ако држава буде попуштала под притиском ЕУ, као што су ту судбину дочекали полицајци из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Драган Жебељан члан Главног одбора ССП подсетио је премијера и министра Ивицу Дачића да је Влада, односно он као министар био у обавези да много месеци раније, о овој теми води социјални дијалог са синдикатима, превасходно јер је на челу лево оријентисане партије која се бори за социјалну правду и једнакост. Међутим, учињено је сасвим супротно да дијалог није вођен ни са једним синдикатом, да је систематизација мењана, да су запослени остављени на цедилу и „шутнути као блато са ноге“, сада када више никоме не требају. Посебно истичући да су многи ратни ветерани који су рањавани и по неколико пута и крварили за интересе ове земље када је требало, сада држава Србија покушава да их се реши и то на неправедан, незаконит и неуставан начин, тако нешто Синдикат неће дозволити.

Бобан Митковић главни координатор за полицијске службенике са територије АП Косово и Метохија, у име присутних колега којима је престао радни однос, изнео је усаглашене захтеве и предочио предлоге који се односе на решавање проблема, истичући да се мора пронаћи начин и задовољавајуће решење које мора бити праведно, у складу за законима и Уставом Републике Србије. Он је истако да ће Синдикат српске полиције учинити све да заштити интерес колега који су понуђеним решењем оштећени и остављени на милост и немилост онима против којих су се борили ранијих година.

Премијер и министар Ивица Дачић истако је да је настала ситуација продукт преговора из Брисела, да је Србија добила максимум и да није било другог начина за решење јер Тачи није желео полицију Србије на Косову. На жалост, остали смо ускраћени за одговор, зашто је Вада самостално без дијалога са синдикатима изнашла такво решење са којим већина радника није сагласна и зашто се сада воде преговори уместо да су вођени неколико месеци раније пре наметања овако лоших решења.

Због осетљивости теме, заштите државног интереса и наступајућих преговора у Бриселу са делегацијом самозване државе Косово, даћемо само скраћени сиже постигнутог.

 1. Заинтересовани радници, који су већ предали образац могу преко правног заступника Синдиката или самостално, да уложе поднесак ПИО фонду и одустану од уласка у режим остваривања права на коришћење специјалне пензије, о детаљима се могу информисати код својих синдикалних активиста и координатора Бобана Митковића.
 2. Радницима којима решење није правоснажно, и који су благовремено уложили жалбу на решење Жалбеној комисији Владе, МУП ће исплаћивати плату до правоснажности решења. Односно до одлуке жалбене комисије Владе.
 3. Став МУП-а је да полицијским службеницима, који су примили решење о престанку радног односа и члановима њихових породица, није ускраћено право на оверу здравствених књижица и да се ради искључиво о техничком проблему доставе маркица, односно њима је омогућено да несметано овере своје здравствене књижице и то право им не може бити ускраћено.
аааа
Део делегације ССП

Став учесника састанка је да у наредном периоду, а због сигурности оних који прихвате посебну пензију, треба радити на доношењу новог закона или изменом постојећег закона, који би заменио спорну Уредбу о пензионисању. О томе ће морати да се донесе заједничка одлука политичких партија које су формирале Владу, али о томе се мора изјаснити Влада, под условом да Уставни суд Уредбу прогласи неуставном или оцени да је у супротности са законом.  У том случају, ако се крене у израду овог закона или измену постојећег  Синдикату српске полиције ће бити омогућено учествовање у радној групи.

Водећи рачуна о државним интересима, и осетљивости теме, делегација ССП је дала обећање да о разговорима и постигнутом у вези осталих тема неће говорити јавно, бар док се не постигне задовољавајући исход у преговорима. Настављамо да се боримо за интересе наших колега и очекујемо повољан исход крајем јануара, по завршетку преговора у Бриселу.

Међутим, уколико се до краја месеца на изнађе решење, Синдикат српске полиције је спреман на организовање протеста испред зграде владе Републике Србије и улазак у штрајк због великих нагомиланих проблема који муче запослене.

Колеге са Косова и Метохије, о детаљима са састанка који нису могли бити објављени јавно, могу се информисати код својих синдикалних активиста и координатора Синдиката српске полиције, и то код главног координатор Бобана Митковића тел. 064/871-60-52 и 064/308-43-80, Зорана Кујовића 064/514-93-80 и Небојше Ђурића 064/315-13-28.

Раније позвана делегација Независног синдиката полиције није се удостојила чак ни да одговори на позив Синдиката српске полиције да заједнички наступи у циљу одбране интереса запослених са АП КиМ.

P1020374
Вељко Одаловић и Глишо Видовић

Без позива, на станак је покушала да уђе делегација Синдиката полиције, међутим с обзиром да са овим синдикатом није било контаката по овој теми и да ставови нису усаглашени као и да нису раније најавила долазак, њихово присуство састанку је било онемогућено од стране протокола министра. Синдикат српске полиције жели коректну сарадњу са свим синдикатима, али уз претходну консултацију и договор у  вези политике рада и заједничког наступања према послодавцу по предходно усаглашеним ставовима.

Став Синдиката српске полиције је да делегација Синдиката полиције може узети учешће у даљим преговорима али тек по одржавању заједничког састанка и усаглашавања ставова и начина наступања према послодавцу.

Овај састанак није био отворен за медије, нити постоји интерес Владе да се о овој теми јавно говори.

Служба за информисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ