Skip to main content

Начелниче, нарушавате ли међуљудске односе или опструишете рад ССП?


Начелници Гордани Јековић

Уважена госпођо Јековић,

По Вашем овлашћењу, г. Мирко Грабеж из Одељења за здравствено и психолошку превенцију упутио је свим руководиоцима организационих јединица у Србији допис који Кабинету министра – државном секретару господина Вању Вукићу и у ствари је одговор на поднесак Синдиката српске полиције а тиче се предлога за формирање Централне психолошке службе.

Синдикат српске полиције у више наврата водио је разговоре са државним секретарима Вањом Вукићем, Владимиром Божовићем, Миодрагом Миљковићем и директором полиције Милорадом Вељовићем о проблему суицида међу запосленима. С обзиром да досадашњи рад и организациона структура система психолошке службе није дала задовољавајуће резултате у превенцији суицида и очувању менталног здравља запослених, формирали смо стручну службу која се бавити том проблематиком и изналажењем решења, што и јесте посао синдиката.

Први састанак са г. Вањом Вукићем на тему измене Закона о полицији и усвајања Стратегије психолошке превенције одржан је 14.02.2013. године а следећи 23.03.2013.године притом је г. „Вања Вукић изјавио:  „Сматрам да ако су пројекат једногласно подржали стручњаци у својој области, он нема ту шта да замери или да се противи тој идеји већ може само да се да пуна подршка“. Државном секретару је уручен предлог стратегије у писаној форми коју ће он предати на мишљење министру чим се врати из иностранства.

Добијени предлог Синдиката г. Вукић по линији рада шаље на мишљење помоћнику министра Жељку Којићу који сачињава одговор на поднесак синдиката  06/1 број: 2008/2013 године од 08.04.2013.године и адресира га на Државног секретара Вању Вукића, што је сасвим исправно.

Овом приликом не желим да коментаришем сам одговор јер га Синдикат званичним каналима и није добио већ желим да укажем на очигледну злоупотребу положаја и овлашћења и крајњу некоректност и злурадост.

Дакле, допис 06/1 број: 2008/2013 године од 08.04.2013.године адресиран и намењен државном секретару Вањи Вукићу, по Вашем овлашћењу није послат и Синдикату али је зато уредно послат свим руководиоцима организационих јединица у Србији.

Синдикату српске полиције из више градова и организационих јединица обраћали су се чланови и тражили објашњење, зашто им је допис послат јер се из пропратног акта то не види. Дакле, у задњој реченици написано је да се наведени одговор за г. Вукића проследи психологу у јединици без јасне поруке шта се од психолога у овом случају очекује.

 С тим у вези, молим Вас за изјашњење и одговоре:

  1. Да ли је поступање г. Мирка Грабежа по овој ствари урађено у складу са Вашим знањем и овлашћењем?
  2. Који је мотив и шта се желело постићи, односно како психолог треба да поступи, тиме што је одговор намењен г. Вукићу прослеђен свим психолозима МУП у Србији?

 Од Вас очекујемо да уколико је ова ствар урађена мимо Вашег знања и воље, против одговорног лица поднесете предлог за покретање дисциплинског поступка због повреде  Закона о полицији  из чл. 156 тач.6 односно 157. тач.7 и 14.

У противном, сматраћемо да се на овај начин перфидно и с намером жели дискредитовати овај Синдикат, односно да се утиче на нарушавање међуљудских односа запослених, те ће синдикат предузети сва законска и јавна средства у решевању овог проблема.

Такође, било би веома незгодно да предмети чин протумачимо као непоштовање воље и потписа премијера и министра Ивице Дачића на Споразуму о сарадњи и социјалном дијалогу који је гарантовао одређена права овом Синдикату, а то значи и право на синдикални рад без ометања и дискриминације.

Или да чак послужи као повод за раскидање Споразума и промену политике рада ССП према послодавцу, за шта верујем да нисте спремни да преузмете одговорност, или је то можда Ваш циљ? – Треба да знате да је одлука искључиво Ваша, а наш циљ да Вас овим дописом охрабримо да још једном размислите о теми о којој пишемо.

 С поштовањем,

Председник СГ Београд
Драган Жебељан

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ