Skip to main content

Начелник који то никако не би смео да буде!!!


Можда се сећате текста о „шерифу из града“ у ком смо послодавца упитали зашто неко са јако обимном биографијом није на листи „прекобројних“ у МУП-у, а радило се о начелнику једне полицијске станице на југу Србије! У то време нисмо хтели да прејудицирамо ствари, нити да износимо радње и чињенице, као и личне податке о овом господину, како не бисмо угрозили независну истрагу, коју је на иницијативу, у виду представке и истраживања Синдиката српске полиције, покренуо Сектор унутрашње контроле. Истрага је завршена и дошло је време да одређене ствари изађу на светло дана,  да се руководство МУП-а, а најпре в.д директора полиције, господин Владимир Ребић, запитају да ли је господин Дејан Златковић, начелник ПС Трговиште, који је иначе и дисциплински старешина ПУ Врање, још увек достојан да обавља ову функцију?

Истраживање Синдиката српске полиције, спроведено уз помоћ чланова из ПС Трговиште, трајало је више од пола године. Дошли смо до многобројних података који се тичу евентуалних злоупотреба, у први мах нисмо могли да поверујемо како је могуће да тај господин још увек носи униформу, а камоли да руководи полицијском станицом. Као озбиљна организација, а пре свега полицајци који се боре против криминала и корупције, поступили смо у складу са Законом о полицији и целокупну документацију на 26 страна смо послали Сектору унутрашње контроле, лично начелнику господину Милошу Опарници. Господин Милош Опарница је реаговао веома брзо, чак и мимо наших очекивања одмах дао налог и спроведена је истрага на основу наше представке.

Против начелника ПС Трговиште Дејана Златковића је Основном јавном тужилаштву у Врању поднета кривична пријава због основа сумње да је извршио кривично дело Злоупотреба службеног положаја из члана 359 став 1 Кривичног Законика Републике Србије. Такође, против њега ће, у вези са овим, бити покренут и  дисциплински поступак због теже повреде службене дужности. А да Синдикат српске полиције прати ситуацију и наставља са прикупљањем података о незаконитом поступању и непрофесионалном понашању Дејана Златковића доказ је и Иницијатива за покретање дисциплинског поступка коју је начелнику ПУ Врање господину Слађану Велиновићу поднео Председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић.  На ову иницијативу добили смо одговор од господина Велиновића да су утврђени пропусти у раду и да је против Дејана Златковића поднет предлог за покретање дисциплинског поступка за учињену тежу повреду службене дужности из члана 157 став. 1. тачка 1. и 15. Закона о изменама и допунама Закона о полицији број 60/15 од дана 29.12.2015. године.

Синдикат српске полиције ће наставити са досадашњом праксом и оваквим репресивном начином борбе настојати да заштити запослене у МУП-у, с обзиром на то да поједине старешине и даље живе у неким давно прошлим временима, када су били „бог и батина“, када им се нико није смео супроставити, па ни реч рећи. Добро је да су та времена прошла и надамо се да ћемо успети да издејствујемо, да уколико дође до неке нове „анализе ризике“, такве старешине буду на почетку списка прекобројних.

Желимо још и да напоменемо да овај господин још увек обавља функцију начелника ПС Трговиште и још увек је дисциплински старешина у ПУ Врање. Да ли наведени господин заслужује да и даље руководи полицијском станицом и одлучује о судбинама запослених? Да ли је потребно да се нешто страшно деси, као што је на пример недавни случај у Блацу, па да Дирекција полиција реагује?

Позивамо в.д. директора полиције, господина Владимира Ребића, да хитно реагује и господина Златковића што пре „ослободи“ дужности начелника и обавезе дисциплинског старешине! Синдикат српске полиције није никада, нити сада жели да „кадрира по МУП-у“, али заиста не можемо остати неми на чињеницу да људи пољуљаног кредибилитета одлучују о судбини запослених! Сматрамо да је тако нешто недопустиво.

Оштрица ССП је овог пута „поткачила“ начелника ПС Трговиште Дејана Златковића, наравно искључиво његовом сопственом заслугом. А то ко ће бити следећи, ко ће на својој кожи осетити снагу Синдиката српске полиције, понајвише зависи од њега самог.

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ