Skip to main content

Најава: ССП сутра на састанку са министром Дачићем


Ivica-i-Kosovo-300x160Делегација Синдиката српске полиције коју чине и полицијски службеници који раде у АП Косово и Метохија, одржаће у среду, 15. јануара 2014. године у 13:00 часова, по позиву, радни састанак са министром Ивицом Дачићем.

Закључком Владе Републике Србије, од 09.децембра 2013.године, наложено је Министарству унутрашњих послова да због нормализације односа између државе Републике Србије и Косова, Министарство унутрашњих послова укине радна места на подручју АП Косово и Метохија и измени систематизацију која се односи на ту област.

Изменом систематизације радних места, и брисањем тих радних места, Министарство унутрашњих послова, запосленима са АП КиМ је уручило решења о престанку радног односа са 31.12.2013. године.

На седници од 25. децембра Влада Републике Србије доноси незакониту и неуставну Уредбу о условима за остваривање права на посебну пензију запослених у Министарству унутрашњих послова на територији АП Косово и Метохија. Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић на основу одлуке Главног одбора ССП, упутио је 07. 01.2014.године иницијативу Уставном суду Републике Србије за утврђивање незаконитости поменуте Уредбе.

Синдикат српске полиције, односно запослени који живе и раде на територији АП Косово и Метохија, од државе захтевају да им се омогући несметано право на рад у Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Односно да се право на пензију регулише у складу са законом и Уставом Републике Србије с тим да им се не ограничава уставно право на слободу кретања.

Наш посодавац, Влада Републике Србије, као ни Министарство унутрашњих послова, о овој теми није водио никакаве дијалоге ни са једним од синдиката. Мишљења синдиката нису тражена, нити су синдикати обавештени о намери и могућем проблемима који се могу десити. Сада, многи од њих се нуде за разговор и дијалог, када је решење већ наметнуто и све завршено, сматрајући да смо заборавили да су раније  самоиницијативно већ донели накарадну одлуку и да запослени већ трпе штетне последице.

Уколико се на састанку са ресорним министром не постигне задовољавајући договор у складу са законима и Уставом Републике Србије, Синдикат српске полиције организоваће конференцију за штампу и јавно објавити даљи начин борбе за радничка права све до искоришћења законског права на обуставу рада, односно штрајк.

На сутрашњем састанку, присуствоваће и полицијски службеници који су више пута рањавани на дужности, бранећи своју отаџбину и живећи на подручју Косова и Метохије а којима је уручено решење о престанку радног односа, закључком Владе, те исте државе коју су бранили и за коју су крварили.

 Шеф службе за информисање
и портпарол Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ