Ivica-i-Kosovo-300x160Делегација Синдиката српске полиције коју чине и полицијски службеници који раде у АП Косово и Метохија, одржаће у среду, 15. јануара 2014. године у 13:00 часова, по позиву, радни састанак са министром Ивицом Дачићем.

Закључком Владе Републике Србије, од 09.децембра 2013.године, наложено је Министарству унутрашњих послова да због нормализације односа између државе Републике Србије и Косова, Министарство унутрашњих послова укине радна места на подручју АП Косово и Метохија и измени систематизацију која се односи на ту област.

Изменом систематизације радних места, и брисањем тих радних места, Министарство унутрашњих послова, запосленима са АП КиМ је уручило решења о престанку радног односа са 31.12.2013. године.

На седници од 25. децембра Влада Републике Србије доноси незакониту и неуставну Уредбу о условима за остваривање права на посебну пензију запослених у Министарству унутрашњих послова на територији АП Косово и Метохија. Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић на основу одлуке Главног одбора ССП, упутио је 07. 01.2014.године иницијативу Уставном суду Републике Србије за утврђивање незаконитости поменуте Уредбе.

Синдикат српске полиције, односно запослени који живе и раде на територији АП Косово и Метохија, од државе захтевају да им се омогући несметано право на рад у Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Односно да се право на пензију регулише у складу са законом и Уставом Републике Србије с тим да им се не ограничава уставно право на слободу кретања.

Наш посодавац, Влада Републике Србије, као ни Министарство унутрашњих послова, о овој теми није водио никакаве дијалоге ни са једним од синдиката. Мишљења синдиката нису тражена, нити су синдикати обавештени о намери и могућем проблемима који се могу десити. Сада, многи од њих се нуде за разговор и дијалог, када је решење већ наметнуто и све завршено, сматрајући да смо заборавили да су раније  самоиницијативно већ донели накарадну одлуку и да запослени већ трпе штетне последице.

Уколико се на састанку са ресорним министром не постигне задовољавајући договор у складу са законима и Уставом Републике Србије, Синдикат српске полиције организоваће конференцију за штампу и јавно објавити даљи начин борбе за радничка права све до искоришћења законског права на обуставу рада, односно штрајк.

На сутрашњем састанку, присуствоваће и полицијски службеници који су више пута рањавани на дужности, бранећи своју отаџбину и живећи на подручју Косова и Метохије а којима је уручено решење о престанку радног односа, закључком Владе, те исте државе коју су бранили и за коју су крварили.

 Шеф службе за информисање
и портпарол Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

 

Comments

  1. Поштоване колеге, молим Вас да се на сутрашњем састанку дотакнете и теме стицања права (услови у Закључку и чл.1 Уредбе), јер се не ради само о проблему са чл. 7 Уредбе који се односи на престанак права већ и на проблем који је настао са стицањем права, такође. Не знам да ли има сличних случајева али мој случај је да сам фебруара 2013. пријавио пребивалиште у Новом Саду, где живи моја породица, из здравствених разлога (операција колена, рехабилитација, близина породице), и након операције и рахабилитације се вратио на КиМ где сам и сада радним данима, али нисам поново пријавио пребивалиште јер постоји реална шанса да поново оперишем колено. На основу Закључка и Уредбе ја нисам ни квалификован за пензију, и до сада нисам добио никакво решење о престанку радног односа, на Косову сам и не желим да га напуштам (у случају распоређивања по месту формалног пребивалишта), и у потпуном сам ребусу што се тиче мог будућег статуса. Такође сам грешком стављен и на списак радника који су јуна месеца брисани из евиденције запослених по тзв. КПС основу (ангажовани у КПС, где ја никад нисам био) па не примам ни плату од јула месеца. Обратио сам се Захтевом надлежнима 21.12.2013. да ми регулишу примања – без одговора. Обратио сам се Молбом 21.12.2013. да се и мени, без дискриминације омогући одлазак у пензију јер сам фактички на КиМ, и само формално у НС – без одговора. Обратио сам се молбом 11.01.2014. у своје име и у име свих нас са предлогом за решавање ситуације. Копију последње молбе, у којој сам објаснио проблеме и предложио лако решавање проблема без ‘затезања’већ напетих односа, ћу Вам послати чим ми пошаљете адресу електронске поште за пријем докумената. Молим Вас да из оперативних и безбедносних разлога, обзиром да сам на КиМ, у евентуалном коришћењу молбе изоставите моје име и звање. Срдачан поздрав. Саша.

  2. Poštovani kolega, vas niko ne može rasporediti po mestu prebivališta jer važeće odredbe zakona propisuju da se policijski službenik bez svoje saglasnosti može rasporediti do 50 km od mesta RADA a ne od mesta PREBIVALIŠTA.

    Drugo pitanje koje mene interesuje jeste da li ste se nakon prijave prebivališta u NS u svojoj organizacionoj jedinici prijavili za naplatu putnih troškova na relaciji NS – mesto rada.

    Pozdrav

  3. Obecanja drzavnih funkcionera R.Srbije na KiM-u,pre 03.novembra, 2013.godine,govorili su u Strpcu,Gracanici i Mitrrovici konkretno kada su u pitanju radna mesta ,da nijedno nece biti ugaseno i da ni jedan dinar nece biti manje izdvojen iz budzeta,sta je sada pitamo iste,smatramo da netreba nista da kriju,jer unapred znamo preko Pristinskog tima za pregovore u Briselu,Edita Tahiri govori objektivno i istinito,sto znaci da nista srpsko ne treba da postoji na Kosovu.Prekomerno smo zabrinuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *