Skip to main content

Најоштрије осуђујемо суспензију полицајца Ристе Кнежевића!


Ристо Кнежевић

Синдикат српске полиције најстрожије осуђује поступање начелника Управе полиције генерала Младена Курибака, начелника одељења полиције ПУ Нови Сад Стевана Јарића и командира ПИ за пратњу возова Драгомира Радића због суспензије полицијског службеника Ристе Кнежевића.

Полицијски службеник Ристо Кнежевић присуствовао је у полицијској униформи са службеним оружјем, јавном скупу у Београду у циљу очувања територијалног интегритета Србије и против признавања независности самозване државе Косово.

Младен Курибак

На скупу, Ристо Кнежевић је фотографисан у маси како у једној руци носи отворену спомен књигу „Јунаци отаџбине“ посвећену страдалима у НАТО агресији 1999. године, односно убијеним војницима и полицајцима на Косову и Метохији, док у другој руци држи заставу Руске Федерације.

Према нашим сазнањима, овај гест полицајца Кнежевића и фотографија која се нашла у медијима није се допао генералу полиције Младену Курибаку те он наређује Стевану Јарићу да непосредни старешина Драгомир Радић суспендује полицајца Кнежевића.

Кнежевић се позива у просторије полицијске станице и око 20 часова предаје службено оружје, службену легитимацију и униформу полиције. Колико је нама познато, ово је преседан да се на овакав начин реагује и да се суспендованом полицијском службенику одузима униформа.

Стеван Јарић

Против полицијског службеника Ристе Кнежевића надлежни старешина Драгомир Радић, на притисак Стевана Јарића и Младена Курибака, подносе дисциплинску пријаву због сумње на тешку повреду службене дужности,  да се понашао супротно Кодексу полицијске етике, које штети угледу службе или нарушава односе међу запосленима (члан 157. тачка 7. Закона о полицији).

Синдикат српске полиције позива јавност, запослене у Министарству унутрашњих послова, удружења и синдикате да осуде овакав начин гушења слободе мисли, изражавања или говора, коме је изложен полицајац Кнежевић, односно да изврше притисак да се полицијски службеник Ристо Кнежевић врати на посао.

Напомињемо да су полицијски службеници у униформи и са оружјем више пута до сада учествовали на јавним скуповима. Један од примера је скуп подршке полицијском генералу Сретену Лукићу када је у центру Београда 2003. године присуствовало више од 2.000 полицијских службеника у униформи и пуној опреми, ученика Полицијске академије и грађана.

Зато се намеће логично питање, зашто се сада у случају Ристе Кнежевића гуше грађанска права и слободе? Господине премијеру и министре Ивице Дачићу,  Ви сте на потезу, покажите да је ово демократска држава!

Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган 
Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ