Skip to main content

Најплаћенији државни послови


Преносимо вам текст преузет са портала „Блиц“, ауторке Слађане Вукашиновић, објављен 20.12.2016.године у 21.15 часова.

ИСТРАЖИВАЊЕ БЛИЦА Ово су најбоље плаћени послови у државним службама

Ако се армија незапослених води оним да је „државна служба најбоља дружба“, онда би морала да зна да су у тој дружби најплаћенији они који раде у „Коридорима“, а најмање у Управи царина. Тако бар показује истраживање „Блица“, које није обухватило независне институције и агенције, иако се финансирају делимично или у целини из буџета.

prosecna-plata-drzavna

Језик бројки је неумољив, па се из њега јасно види да је три пута уносније радити у „Коридорима Србије“, где је просечна плата 115.000 динара, него у Управи царина, где месечно може да се заради нешто више од 38.000 динара. Да парадокс буде већи, најмање плате има служба која српски буџет пуни са 44 одсто.

Међутим, и ниже плате у јавном сектору и даље су мисаона именица за раднике многих приватних фирми. А, уз намештење за државу као послодавца, често иду и релаксираније радно време, многобројне повластице, дуги одмори… Зато и не чуди што је по свим анкетама државни посао и даље највећи мамац за незапослене.

Срећника је у последње време ипак мање јер је на снази забрана запошљавања у јавном сектору, али рупе у закону и партијске везе и поред тога нађу начин да се још неки ћата угура у државну службу. Зато ова табела може бити и својеврсни водич за оне са неком везом, где је најбоље да се они или њихова деца удоме.

То удомљавање за Ранку Савић, председницу Асоцијације независних синдиката Србије, грађане Србије скупо кошта:
– Запошљавају се људи не са валидном дипломом, већ пожељном партијском књижицом, па добијамо лошу услугу коју плаћамо. Државни посао је партијски плен и зато је јагма за њим велика. Осим што сви плаћамо партијског активисту који има добру плату, он добија и сигурност сталног радног места. Такви имају већа права од осталих, теже им је уручити отказ, веће су им отпремнине, плаћени су им прековремени рад, топли оброк, регрес, превоз, дневнице за путовања… Практично, ови радници имају све оно за шта се синдикати боре, односно управо је у том сегменту задржано оно најбоље из самоуправљачких система – примећује Савићева.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да га не чуди што је државни посао за све партијске кадрове инвестиција са највећом каматом.

– Није само реч о већим платама, већ и мањем раду. Наиме, ефективан рад у државној администрацији је свега три сата и 50 минута, а његовог колеге у реалном сектору седам сати и 10 минута – констатује Рајић.

Било како било, „Блиц“ вам представља подугачак списак из којег сами можете да закључите ко је евентуално преплаћен, а ко плаћен мање.

Служба за информисање ССП