Skip to main content

На помолу решење проблема у Одељењу за одржавање објеката у ПУ за град Београд?!


pu bgdПомоћник начелника ПУ за град Београд, господин Иван Јовановић одржао је састанак 18.11.2013. године са свим запосленим радницима Одељења за одржавање објеката у Управи за логистику. Састанку су присуствовали и Начелница Управе Јасна Мандић, Заменик начелника Зоран Попадић, Начелник поменутог одељења Милосав Перић и Начелница Одељења за људске ресурсе Андријана Шљивић.

Испред Синдиката српске полиције састанку су присуствовали председник Скупштине регионалног центра Београд Миле Лазаревић и члан службе за информисање Никола Иванковић.

На састанку је од старта јасно била видљива атмосфера дубоке подељености у Одељењу за одржавање објеката и то у „Сектору за одржавање хигијене“ и веома нарушених међуљудских и колегијалних односа. Од стране појединих начелника у Управи, које овога пута као израз добре воље нећемо јавно именовати, покушан је приказ „идиле“ у функционисању и руковођењу службом, те банализовање проблема  и њихово свођење на „нерад и лењост радница на одржавању хигијене“. Поједини од присутних руководилаца су још једном показали да не схватају, или не желе да схвате срж проблема, узели су у одбрану себе и своје положаје и ставили своје интересе изнад интереса већине запослених.

Неки руководиоци су чак пожелели да себе прикажу као „велике борце за правду и права“ запослених и затражили похвалу и захвалност од синдиката што „све чине да радницима помогну“. У том циљу су чак почели да се баве истраживачким радом и изналазе разна помагала која се не могу другачије посматрати сем као неслана шала или резултат игре деце предшколског узраста.

Неки начелници су помињали и ангажовање некаквих фантомских „агенција“ као вид прикривене претње запосленима да ће постати „технолошки вишак“!

Председник Скупштине РЦ Београд ССП Миле Лазаревић се у кратком обраћању присутнима захвалио иницијатору састанка господину Ивану Јовановић који је показао да схвата озбиљност ситуације. Затим је истакао да се Синдикат не залаже за „сечење глава“ већ само и једино за професионалан однос надређених према радницама уз поштовање њихових радних права и људског достојанства. Изразио је очекивање Синдиката српске полиције да ће надлежни предузети неопходне мере и радње ради утврђивања чињеничног стања и применити адекватне мере које ће на даље онемогућити понављање понижавања и кињења радница, већ поштовање њихових радничких и људских права. Лазаревић је рекао да не жели да износи појединачне замерке и оптужбе колегиница према свом првом претпостављеном, а поштујући њихово право на приватност, јер се у оптужбама помињу и покушаји суицида, спонтани побачаји, психолошки проблеми итд, и на првом месту не желећи да додатно повређује њихова осећања јавним презентовањем сваког конкретног случаја пред читавим колективом. Ово све понајвише због тога што би то било и потпуно непотребно јер су сви руководиоци све те конкретне примедбе добили у писаном облику, те сматра да су имали сасвим довољно времена да их проуче и пре састанка и по њима адекватно поступе.

Међу присутним радницама сектора за одржавање хигијене велика већина је изразила јасно негодовање према опхођењу претпостављених ка њима, али се такође појавио и мањи број радница које су стале у „одбрану пословође“, што само показује сву дубину поделе у Одељењу.

Ипак, да у нашем Министарству срећом није све тако црно и да постоје људи који својим ставовима, размишљањима и визијом доброг менаџера, одударају од постојећег сивила, показао је Помоћник начелника Полицијске управе Иван Јовановић. Он је свима ставио до знања да је јасно препознао генезу проблема, сагледао сву подељеност колектива и обећао предузимање конкретних мера за успостављање нарушене професионалне климе. Није дозволиио начелницима у управи да на састанку забашуре одговорност за своје лоше управљање и непредузимање конкретних акција као и да кривицу пребаце на своје подређене. Нагласио је свој став да за добру или лошу атмосферу у колективу искључиву одговорност сносе руководиоци, као и то да док је он на позицији на којој се налази неће дозволити ниједно решење које би било на штету већине запослених. Такође је нагласио и да неће толерисати нерад радника али ни руководиоца, и да ће „ствари истерати до краја“.

О свим детаљима овог састанка извештено је руководство Синдиката српске полиције које је на основу тога донело одлуку да господину Јовановићу да пуну подршку за исказану решеност да успостави добре међуљудске и коректне професионалне односе у Одељењу чиме ће се запосленима скинути велики терет који их додатно оптерећује, поред стандардних проблема као што су ниске зараде, слаба материјално-техничка опремљеност и слично.

Искрено се надамо да ће Помоћник начелника Полицијске управе Иван Јовановић  истрајати у својој намери и да неће подлећи притисцима или евентуалним покушајима да се овај проблем минимализује и „испегла“, одговорност избегне, а раднице прогласе „нерадницима и јединим кривцима“.

Служба за информисање ССП
Никола Иванковић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ