Skip to main content

Наташи Нешковић: Да ли је МУП обезбедио свим радницима исправну воду?


 

Управа за послове исхране и смештаја
Начелници Наташи Нешковић

По овлашћењу председника Синдикат српске полиције, г. Глише Видовића који је ван земље, обраћам Вам се по следећим питањима:

Председник Видовић упутио Вам је хитан допис 1971-01/13 од 28.05.2013.године на који још увек нисмо добили писмени одговор.

Вашом депешом од 27. маја 2013. наводите да „није испоштована процедура нити су тражене претходне сагласности и одобрења“ и тд. издајете налог забране употребе флаширане воде Компаније „Књаз Милош“ која је дистибуирана преко Синдиката српске полиције. Налажате организационим целинама МУПа које су примиле флаширану боду ОДМАХ да доставе најближем магацину Управе за послове исхране и смештаја.

С тим у вези, молим Вас за ХИТАН писмени одговор, како би доставили одговор Компанији Књаз Милош:

  1. Какве процедуре су прекршене или су потребне другом правном лицу, ван система МУП, односно у овом случају  Синдикату српске полиције, као правном лицу у закључивању уговора о донацији?
  2. Какве сагласности и одобрења од МУП-а је требао да затражи Синдикат када је склапао уговор о донацији робе за своје чланове?
  3. Какве сагласности и одобрења од МУП-а је требао да затражи Синдикат када је доставио робу (у овом случају воду) својим члановима?
  4. Којим актом је то регулисано и ако јесте, ко је и када упознао Синдикат о постојању такве правне регулативе?
  5. Шта сте желели да постигнете тиме када сте свим руководиоцима  МУП-а у Србији послали депешу у којој се на перфидан начин ставља у изгледа да је вода из донације члановима ССП забрањена због сумње на неисправност? Нисте ли пре тога требали да затражите информацију од Синдиката, ко је власник воде, коме је намењена, за коју сврху и где је дистибуирана.

 Плашим се да сте овим чином, несмотрено или слепо слушајући нечију наредбу себе ставили у незавидан положај. Подсетићу Вас да су се неке количине воде налазиле и у приватним просторијама, дакле без налога суда, овлашћена лица су улазила у тај објекат ради контроле без законског основа, но Синдикат нема шта да крије.

Донација воде Синдикату од компаније „Књаз Милош“ је примљена у исправном стању и са важећим роком трајања, она вода којој је истекао рок била је предвиђена као техничка вода за прање руку или умивање, и ту не видим ништа спорно. Међутим, очито је да је и таква вода која би се користила као техничка, по Вама спорна с обзиром да је забрањујете.  Вероватно сматрате да је та флаширана у истеку рока опаснија од оне која је заражена бактеријама и која је до сада била у употреби, или се варамо?

Госпођо Нешковић требало би да знате да је Синдикат српске полиције о свом трошку радио анализе воде, куповао воду и дистрибуирао је својим члановима, указивао на проблеме у вези недостатка исправне воде, одржавао састанке. Последњи је био 13.03.2013.године у Управи за безбедност и здравље на раду када је наложено да се под ургентно реши проблем воде, да се инсталирају уређаји за топлу и хладну воду, да се реши проблем тоалета.

Међутим, Ваш Сектор о предузетим обавезама у вези закључка са састанка, није обавестио овај Синдикат, што значи да ништа по тим питањима и није преузео или решио.

Управо због свега изнетог, били смо принуђени да када већ Ваш Сектор то није, ми обезбедимо воду из донације, уместо похвале, добили смо Вашу скандалозну депешу која је још увек на снази, што је Ваша  велика срамота. Истичем да брига треба да постоји, да се укаже или забрани конзумирање воде (пиће) после истека рока, али не и да се забрани она вода којој рок није истекао.

Мотив Синдиката сасвим сигурно није да улази са било ким у сукоб, већ да допринесе и учини све да послодавца натера да обезбеди услове за здрав и безбедан рад. Не сумњам да то није и Ваша жеља, али очигледно је да нема резултата.

Од Вас, као професионалног и одговорног лица, очекујем да ону скандалозну депешу повучете, односно исправите је и дозволите коришћење воде која је у року трајања а да се она са истеком рока употреби као техничка за прање руку или умивање.

Такође, било би коректно да се ако не Синдикату српске полиције, са Ваше стране упути извињење Компанији Књаз Милош.

Желим да знате још и то да ће уколико буде потребе за одржавање прес конференције на ову тему, Синдикат српске полиције бранити своје и интересе Компаније Књаз Милош као донатора, уз изношење истине и само истине!

Такође, морам истаћи и то да су нам се ових дана јављали чланови, згрожени вашом депешом и доставили нам информацију и фотографије боца воде из објеката МУП која се у ресторанима продаје а по истеку рока, а која није из донације Синдиката, али о томе, уколико буде потребе неком другом приликом.

И на крају, да ли је Ваша управа односно Министарство а у складу са законима обезбедила свим радницима у Србији исправну воду?

 С поштовањем,

Председник СГ Београд
Драган Жебељан

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ