Skip to main content

Назире се решење за отпуштене колеге са КиМ


sastankaРашка, 11.12.2015.године –   На позив заменика директора Канцеларије за КиМ г-дина Жељка Јовића, са почетком у 15,30 часова одржан је састанак између делегације полицијских службеника са КиМ, којима је престао радни однос у МУП-у по Уредби Владе Р Србије и представника ССП са једне стране и заменика директора Канцеларије за КиМ г-дина Жељка Јовића и државног секретара у МУП-у г-дина Милосава Миличковића са друге. Делегацију полицијских службеника сачињавали су колеге Митковић Бобан, Живковић Сретен и Стојановић Драган. Испред ССП састанку је присуствовао председник Скупштине ССП и председник РЦ Нови Пазар Васовић Ђорђе.

Након уводних и поздравних речи, председник Скупштине ССП Васовић представио је присутне колеге и упознао секретара Миличковића и зам. директора канцеларије за КиМ са главним захтевима полицијских службеника са КиМ којима је  престао радни однос у МУП-у по Уредби Владе Р Србије, као и ставовима Синдиката српске полиције у смислу заштите права колега са КиМ, захтевајући праведност према свима и максимално поштовање Устава Р Србије и Закона. Захвалио се г-дину Јовићу за иницијализацију састанка као и г-дину Миличковићу за интересовање присуствовања истом. Захвалио се г-дину Миличковићу на разумевању за стање у ком се налазе колеге са КиМ, поготово са територија јужно од реке Ибар, где имплементација у КПС није била могућа. Заменик Директора канцеларије за КиМ Јовић Жељко, рекао је да су представници колега са КиМ, приликом одржавања досадашњих састанака показали изузетно висок степен разумевања и толеранције према релевантним органима Републике Србије али и доследности у сопственим захтевима, те да је то један од главних разлога иницирања овог састанка.

Узевши реч колега Бобан Митковић, представник ССП на КиМ, и представник колега са КиМ којима је на основу помињане Уредбе престао радни однос у МУП-у, је поновио захтеве полицијских службеника са територије КиМ сједињене у два најбитнија сегмента и то:

  • Доношење новог Закона који би регулисао материју пензионисања полицијских службеника са КиМ а уместо тренутно важеће Уредбе на основу које је истима престао радни однос у МУП-у, и
  • Враћање у радни однос полицијских службеника којима је престао радни однос у МУП-у по Уредби Владе Р Србије, а који немају навршених 15 година радног стажа, и код којих постоји интересовање да се врате на послове полицијских службеника на територији Р Србије.

Такође, Митковић је скренуо пажњу на потенцијалну радикализацију у испољавању захтева колега са КиМ, али да је став већине њих да се морају уложити сви могући напори, са обе стране, да се сва питања решавају мирним путем и разговорима са представницима државе Србије. Митковић је саопштио г-дину Миличковићу да су полицијски службеници са КиМ, односно већина њих, уложили жалбу на Решења о прекиду радног односа на основу Уредбе, као и да су незадовољни другостепеним Решењима поднели тужбу Управном суду који је решио позитивно и вратио Решења на поновно поступање другостепеном органу односно Жалбеној комисији Владе Р Србије. Указао је на то да би испуњење захтева колега са КиМ као последицу имало у првом маху повлачење тужби и прекид управних спорова.

Државни секретар МУП-а Миличковић најпре је изразио разумевање за све недаће у којима су се нашли полицијски службеници са територије КиМ. Истовремено је замолио и за највећу могућу реалност у захтевима истих, скрећући пажњу присутних на тренутну економску ситуацију у којој се налази МУП и држава у целини као и на предстојећу систематизацију у МУП-у која ће по свему судећи захтевати отпуштање прекобројних запослених. Такође је рекао да може разговарати само о темама за које је компетентан дати одговарајуће образложење.

Што се тиче захтева за доношењем Закона, г-дин Миличковић је додао да ће највероватније у понедељак бити основана радна група за сачињавање предлога Закона, чији ће по свему судећи бити члан. Сам предлог Закона је у поодмаклој фази израде и поменута радна група ће само уредити исти и спремити га за скупштинску процедуру. Планирано је да нови Закон замени тренутно важећу Уредбу о посебним накнадама коју примају колеге са КиМ-а, чиме се правно регулише њихов статус и законски дефинише право и начин примања. Исти је изразио очекивања да се предлог Закона нађе у Скупштини Србије за највише два месеца. Такође је рекао да ће сам предлог Закона по његовом сачињавању од стране радне групе, бити достављен представницима ССП и полицијских службеника са КиМ, са намером да уколико буде било евентуалних примедби и предлога, исти буду достављени радној групи на разматрање и њихову евентуалну имплементацију у предлог Закона.

Око новина у предлогу Закона у односу на Уредбу, Миличковић је рекао да се новине највише огледају у томе да ће члан Уредбе који приморава полицијске службеника са КиМ да имају пребивалиште и боравиште на територији КиМ највероватније бити брисан. Исти члан Уредбе представљао је највећи разлог огорчености и незадовољства колега са КиМ јер им је истим ускраћена слобода кретања и настањења. Такође је предвиђено да полицијски службеници задржавају право здравственог осигурања чланова уже породице.

Заменик директора канцеларије за КиМ г-дин Јовић Жељко се надовезао информацијом  да се у наредном периоду 24 полицијска службеника са КиМ збрињавају на тај начин што су стекли услов за одлазак у пензију по тренутно важећим прописима и да ће сви који касније испуне услове ићи у редовну пензију. Услови за одлазак у пензију су:

  • 52 године старости и 30 година проведених на пословима где се стаж рачуна са увећањим трајањем (бенефиција)
  • 54 године старости, 21 година и 8 месеци радног стажа од којих је најмање 11 година и 8 месеци проведено на пословима где се стаж рачуна са увећањим трајањем (бенефиција) и
  • 56 година и 10 месеци старости, 25 година радног стажа од којих је најмање 15 година проведено на пословима где се стаж рачуна са увећањим трајањем (бенефиција)

Све колеге које стекну један од три горе наведена услова, отићи ће у пензију са исплатом отпремнине коју обезбеђује МУП.

У даљем току састанка г-дин Миличковић је у разговору са Митковићем константовао да остаје нерешен проблем колега који имају мање од 15 година радног стажа који по свему судећи не могу стећи услов за пензионисање ни убудуће. На Митковићево инсистирање да се интензивира решавање питања враћања тих колега у службу на територији Србије скрећући пажњу на пребивалиште истих, те да не постоје могућности другог запослења на југу КиМ, г-дин Миличковић је рекао да он није компетентан да на исто даје одговоре и да тренутно пуно тога зависи од свеукупне ситуације у МУП-у у наредном периоду. Изнео је чињеницу да постоји потреба за униформисаним припадницима полиције али да тренутно не може да даје коментаре у вези са тим али да може да обећа да ће се наставити даљи рад у настојању да се предметни проблем реши, како је рекао, или доношењем одређених правних прописа или враћањем људи у радни однос у МУП.

Састанак је завршен у 17,00 часова.

 

                                       председник Скупштине ССП
Ђорђе Васовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ